Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pravidlo dva až tři litry vody denně? To už dávno neplatí!

  • Kolik tekutin vaše tělo skutečně potřebuje, zjistíte podle vzorečku.
    25. května 2016 | 06:00

    Jestli denně vypijete dva litry tekutin, tak jich máte možná až moc. Což ničemu nevadí, samozřejmě. Jen pokud je pro vás problém tolik vody denně vypít, můžete klidně ubrat. Jak tedy poznáte, kolik tekutin denně potřebujete?

  • Proč musíme pít?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Tělo dospělého člověka je tvořeno ze zhruba 70 % vodou. A potřebujeme ji k mnoha našim fyziologickým pochodům. Má na starosti třeba termoregulaci, regeneraci svalů. "Voda funguje jako chladič při svalové práci, když máme dostatek tekutin, únava nastupuje pomaleji," vysvětluje další nutnosti dostatečné hydratace Pavel Suchánek, odborník na výživu. Dále ovlivňuje stav naší pleti, odvádí z těla škodlivé látky a rozvádí živiny po celém těle.
  • Jak poznám, že mám nedostatek?

    Bolest hlavy z nedostatku tekutin se objevuje nejčastěji na spáncích.
    Autor: Shutterstock.com
    Nedostatek vody, neboli dehydratace, se projevuje mnoha způsoby. "Většinou je to počínající bolest hlavy ve spáncích, dále pocit nesoustředěnosti, podráždění. Jednoduchým měřítkem jsou samozřejmě pocit suchosti v ústech, suché rty, lepení se jazyku na patro," popisuje Pavel Suchánek. Jenže dehydratace může mít vliv i dlouhodobý. Podle posledních studií má nedostatek tekutin vliv i na soustředění, zapamatovávání si nebo schopnost rychlého rozhodování. Navíc také můžete při nedostatku tekutin přibrat. Tělo totiž ve snaze uchovat si vodu, které se mu nedostává, si ji ve velké míře ukládá. Bez problémů pak můžete přibrat třeba i dvě tři kila.
  • Jednoduchý výpočet

    Kohoutkovou vodu není nutné se bát pít.
    Autor: Shutterstock.com
    Žena, muž, puberťák, školák. Každý z nich potřebuje trochu jiné množství tekutin. K tomu musíte brát v úvahu, jestli dělá fyzickou práci, jestli sedí v kanceláři, zda je léto nebo zima. Je logické, že při fyzické  zátěži a vyšších teplotách musíme tekutiny přidat, jindy klidně můžeme trochu ubrat. Důležité je držet se vzorečku, podle kterého vypočítáte, kolik tekutin skutečně potřebujete přijmout. Svou hmotnost vynásobte 0,033 a dojdete k výsledku. Tedy žena vážící 75 kilogramů by denně měla vypít 75 x 0,033 = 2,475 litru. Pokud ale sedí celý den v kanceláři, kde je normální teplota, může to být klidně méně. 
  • Více tekutého jídla, o to méně vody

    Autor: Shutterstock.com
    Jenže objem vody a tekutin, které bychom měli do sebe dostat,  závisí i na zbytku našeho jídelníčku. "Pokud budu pít tekutiny typu voda, čaj a podobně a nebudu konzumovat ovoce a polévky, pak jsou dva až tři litry správná dávka. Pokud budu konzumovat polévky, jíst ovoce, kompoty, tak množství čistých tekutin může být nižší, třeba 1,2 až 1,5 litru denně," doporučuje Pavel Suchánek. Do pitného režimu můžete zařadit i kávu. V případě, kdy ji pijete pravidelně, si na ni tělo zvykne a je schopno si z kofeinového nápoje tekutiny vzít. Jestliže si dáte kávu spíše nárazově, tak ji k přísunu nepočítejte. 
  • Pozor na klimatizaci

    V kanceláři, pokud je klimatizovaná, pijte raději trochu více. Klimatizace vás může dehydratovat, aniž byste si to uvědomovali.
    Autor: Shutterstock.com
    V letních měsících je důležité mít samozřejmě vyšší přísun vody, a to i tehdy, když zrovna nesportujete na přímém sluníčku, ale sedíte v pohodlí klimatizované kanceláře nebo v autě. "Klimatizace zrychluje totiž vysušování organismu, a to kvůli tomu, že vysušuje i prostředí, ve kterém se pohybujeme. Sice se cítíme lépe z hlediska teploty, zároveň ale zrychluje odvod vody z organismu," vysvětluje Pavel Suchánek. O to více je nutné dbát na pitný režim v klimatizovaných prostorech, dehydratace se může objevit velmi plíživě! 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...