Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Byli jste nevěrní? Hrozí vám špatné svědomí, ale i virus rakoviny!

  • Pozor na úlety na jednu noc.
    23. května 2016 | 06:00

    Každý třetí člověk ve věku 18 až 59 let se dopouští nevěry. Většinou to nebývá ta dlouhodobá, kdy by udržoval dva nebo více paralelních vztahů. Často to bývá prostě jen rychlovka na jednu noc. Jenže v tomto směru nemáme většinou přílišnou zodpovědnost, a tak se nechráníme, jak bychom měli. Může se pak klidně stát, že nás jedna nevěra poznamená na celý život. 

  • HPV viry

    sex
    Autor: shutterstock
    Snad nejčastější nemocí, i když v pravém slova smyslu to nemoc není, je přenos HPV virů. Mluví se o nich hlavně ve spojitosti s ženami a rakovinou děložního čípku, ale jejich přenosu se dá předejít, a to tím, že do své ložnice nepustíme tolik mužů. To totiž oni je do nás dostanou. "Do třiceti let, pokud mají více než jednoho partnera, se s HPV viry potká téměř 80 procent všech žen," varuje Lukáš Rob, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK. Tělo mladé ženy se s tím ve většině případů dokáže bez problémů vyrovnat a virů se samo zbaví. Ovšem někdy to tak úplně nevyjde. V takovém případě hrozí, že HPV způsobí předrakovinotvorné stavy, proto je tak důležité chodit pravidelně na preventivní prohlídky. 
  • Zánět močových cest

    Video se připravuje ...
    Po sexu byste se měla jít vyčůrat, působí to preventivně proti zánětu močových cest. • VIDEO: Adriana Krátká
    Zánět močových cest sice není žádná venerická choroba, ale jeho propuknutí může ovlivnit i nezřízený sexuální život a časté střídání postelových partnerů. Ženy všeobecně trpí na tyto záněty více. "Při pohlavním styku se do močové trubice ženy dostává hodně bakterií, protože je krátká. Zejména jde o střevní bakterie, které mohou způsobit záněty močových cest," vysvětluje gynekoložka Hana Kosová. Jako prevence funguje samozřejmě kondom, případně ne tak časté střídání partnerů. A po každém sexu byste se měla jít vymočit.
  • Opar

    Autor: Shutterstock
    Kromě oparu z líbání také můžete při nechráněném sexu chytit genitální opar. Ten je o dost horší. Existují totiž dva typy oparů, HSV 1 a HSV 2. První zmíněný se běžně objevuje na obličeji, druhý na genitáliích. Ale pozor, neznamená to, že pokud máte opar na rtech, můžete ho přenést na partnerovy genitálie. Tento druh oparu je vlastně celoživotní pohlavní choroba. I když vyléčíte vřídky, které se vám mezi nohama objeví, virus ve vás bude dřímat napořád, je vždy jen otázkou času, jestli a kdy se projeví. Může se zdát, že jde o prkotinu, ale HSV 2 se může projevovat i únavou, oslabením, nechutenstvím nebo zduřelými uzlinami.
  • Bradavice

    sex
    Autor: shutterstock
    Ve chvíli, kdy vás partner nakazí HPV viry, zvyšuje se riziko toho, že se u vás projeví i genitální bradavice, neboli kondylomata. Pro ně jsou totiž spouštěči právě tyto viry a jde v podstatě o nezhoubné drobné nádory na genitáliích, které postihují zhruba 10 % pacientů s HPV. Neznamená to tedy, že by vás to nějakým způsobem ohrožovalo na životě, ale minimálně vám ho dokážou pořádně znepříjemnit. Bradavice je nutné odstranit, a to laserem, leptáním nebo operací. 
  • Syfilis

    Autor: profimedia.cz
    I když není syfilis u nás tolik rozšířený, neznamená to, že jej nemůžete při horečce jedné noci chytit. Ovšem pozor, kromě pohlavního a análního styku se přenáší i při tom orálním. Stačí, abyste v ústech měli drobnou ranku, a malér je na světě. Prvotním příznakem je vřed s červeným podkladem, který se objeví na místě, na kterém do těla infekce pronikla. Sám po několika týdnech zmizí, ať už ho léčíte či nikoliv. Ovšem zduří vám uzliny, zejména ty tříselné. Pokud nepodchytíte nemoc v prvním stadiu, dostane se nemoc do druhého, kdy se objevuje vyrážka i na jiných částech těla a může docházet k vypadávání vlasů a chlupů. V posledním stadiu z puchýřků začne vytékat žlutá tekutina a infekce začne napadat celý organismus, což může skončit i demencí nebo obrnou. Ovšem s tímto stadiem se u nás nesetkáváme. 

    Syfilis se léčí antibiotiky. Protože jde o infekční nemoc, musí být hlášena na hygienickou stanici. Teprve až dva roky po vyléčení se člověk opět stává nerizikovým. Takže opravdu zvažte, jestli by vám jedna noc bez ochrany stála za to.

  • Kapavka

    sex
    Autor: shutterstock
    Kapavka, neboli kapela, jak se nemoci říká lidově, je stejně jako HPV viry velmi rozšířená. Samotný průběh nemoci nemusí být tak bolestivý, ale následky mohou být fatální. Nezřídka se jak ženy, tak muži stávají neplodnými, infekce se může rozšířit i na další orgány, v některých případech může dojít až ke slepotě. Projevuje se často jako zánět močových cest, u žen výtokem nebo také bolestivým sexuálním stykem, u mužů se objevuje běložlutý výtok. Kapavka je ošemetná v tom, že padesát procent nakažených nemá žádné příznaky, proto venerologické onemocnění může vesele šířit dál. Léčí se pomocí antibiotik.
  • HIV

    Sexuální trapasy nejsou nic výjimečného.
    Autor: Shutterstock
    Zlým králem bdícím nad všemi venerologickými chorobami je virus HIV. Zatímco v devadesátých letech představovalo onemocnění HIV a následně AIDS strašák pro celou populaci, dělaly se osvěty a lidé si dávali skutečně pozor, dnes už prvotní "šílenství" opadlo, a my tak často riskujeme své životy. Nárůst nakažených stále stoupá. Zatímco v roce 2015 byl průměrný přírůstek 22 lidí za měsíc, pouze letos v lednu to bylo 65. V České republice je v současné době hlášeno přes 2800 pacientů, podle odhadů toto číslo může být zhruba třikrát vyšší. Proto je dobré nechat se preventivně vyšetřit. 

    Příznaky se mohou objevit mezi 2. až 6. týdnem po nákaze a lze je zaměnit za angínu nebo mononukleózu. Člověk má zduřelé uzliny na těle, vysokou horečku, noční pocení, zánět hltanu. Později se můžou přidat také bolest kloubů, hlavy, vyrážka (která se objeví vždy na pár dnů a pak zmizí), afty v ústech, průjem nebo bělavý povlak v ústech. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...