Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Virózy hrozí i teď na jaře: V čem mohou být nebezpečnější?

Na jaře si lidé často pletou chřipku s alergií.
20. května 2016 | 06:00

Ráno vstanete bez problémů z postele, dopoledne se už ale nějak necítíte úplně ve své kůži a po obědě jste rádi, že se doploužíte domů. Bolest kloubů, hlavy, malátnost a vysoká horečka. A co na tom, že za okny se o slovo hlásí jaro. Virózy si roční období nevybírají. 

Celou zimu jsem chodila a mnula si ruce, jak silnou mám imunitu. Zatímco téměř každého v mém okolí za sezonu alespoň jednou skolila chřipka, nachlazení nebo nějaká viróza, já to všechno ustála. Za to určitě může to, že se alespoň třikrát týdně hýbu a jím zdravě.

Skákáním přes švihadlo budete posilovat svaly v zádech.
Autor: Shutterstock.com

Mou teorii potvrzují i lékaři. "Dlouhodobý stres a nezdravý životní styl vedou ke snížení funkce imunitního systému a větší náchylnosti těla nejen k infekcím," vysvětluje Josef Volný, praktický lékař z Polikliniky Zelený pruh. Nicméně jen co skončilo období chřipek, pod kterým si většina z nás představí hlavně únor, březen, padla jsem do postele jak podťatá i já. Imunita neimunita. 

Kalendář nehraje roli

Jenže to, že podle kalendáře je jaro v plném rozpuku, ještě neznamená, že ze vzduchu vymizely všechny viry a bakterie. A nikdy ani nevymizí. "Jednotlivé patogenní mikroorganismy způsobují většinou specifická onemocnění s charakteristickým klinickým obrazem, a to bez ohledu na roční období," říká Josef Volný. Tyto mikroorganismy jen čekají na tu správnou příležitost, kdy na člověka mohou zaútočit. 

Pokud je horečka provázena nepříjemnými stavy, klidně ji snižte.
Autor: Shutterstock.com

Začátek jara bývá pro virózy ideální, naše imunita se příliš nebrání. Hlavně v posledních několika týdnech, kdy zažíváme skutečně velké výkyvy počasí. Lidské obranyschopnosti příliš nepřidá, když během jednoho dne můžete prožít sněhovou vánici a jen o chvíli později a sto kilometrů dál jasnou oblohu, sluníčko a teplotu o deset stupňů vyšší. V tuto chvíli bychom tedy měli o naši imunitu a obranyschopnost pečovat mnohem více, což neděláme. 

Vitaminy nestačí

Abyste se ubránili všem virózám a nemocem, musíte pro sebe udělat více než si jen hlídat dostatečný přísun vitaminů D a C. "Otužování, správná skladba stravy, stálý přísun přirozených vitaminů, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a správné oblečení odpovídající aktuálním teplotám – tedy nízkým teplotám ráno, vyšším v odpoledních hodinách. To jsou faktory, kterými lze předcházet infekčním nemocem," radí praktický lékař.

...
Autor: Shutterstock.com

Jenže je tu důležitá věc, na kterou je ve spojitosti s jarními virózami nutné brát ohled, a to jsou alergie. Mohou se totiž někdy projevovat jako chřipka či jiná viróza, a tak člověk léčí vlastně jen příznaky, nikoliv příčinu onemocnění.

I proto se pak nemoc může brzy vrátit, což člověku dává pocit právě toho, že jde o otravnou alergii. "Velmi často se v jarním období stává, že se kombinují, nebo dokonce vzájemně potencují příznaky jak alergií, tak i onemocnění způsobených mikroorganismy," uzavírá lékař.

Video se připravuje ...