Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Viktorka (8): Miminko do dlaně

16. května 2016 | 10:06

Veselá temperamentní rošťanda – to je žačka 2. třídy Viktorka. Ale její start do života byl velice svízelný. První měsíce totiž bojovala o život a její maminka se obávala, zda její dcera vůbec přežije.

Těhotenství paní Silvie neprobíhalo ideálně. Poprvé se porod rozběhl ve 23. týdnu, lékaři ho zastavili a podávali matce kortikoidy, aby miminku "dozrály" plíce. Ovšem za dva týdny už porod oddálit nešlo a holčička se narodila císařským řezem.

Miminko do dlaně

Viktorka měla 740 g a vešla se do dlaně. „Byla tak drobounká a křehká,“ vypráví maminka a dodává: „V prvních týdnech jsem ji samozřejmě nemohla kojit. Odstříkávala jsem mléko a nosila ho dcerce do nemocnice. Dostávala ho hadičkou zavedenou nosem až do žaludku.“ Přidaly se ale komplikace. Viktorka měla problémy s trávením. Její organismus mléko začal odmítat, proto musela dostat žilní výživu. K tomu se přidala otrava krve. A aby toho nebylo málo, prodělala také operaci srdce. To vše v prvních 5 měsících života.

Život ve strachu

„Bylo to velmi těžké období. Malá byla v nemocnici a stále se něco komplikovalo. Když se zvládl jeden problém, hned přišel další. Nevěděla jsem, zda přežije – nebo s jakými následky,“ vzpomíná maminka na období, kdy pendlovala denně mezi domovem, prací a nemocnicí. Dcerce nosila odstříkané mléko a "klokánkovala" s ní. 

Druhačka Viki

Dnes by na Viktorce nikdo nepoznal, jak těžké chvíle má za sebou. Blesk ji zastihl na zahrádce rodinného domku, kde si hrála se svou sestřičkou Elizabeth a pejskem. Je sice stále v péči kardiologa, neurologa, očního lékaře a je nutné jí píchat růstový hormon. Tahle malá bojovnice však nad zdravotními potížemi s převahou vyhrává.

Koncem dubna proběhl v krásné přírodě mezi Štiřínem a Všedobrovicemi přespolní závod Kros Štiřín 2016 určený zejména pro děti a mládež. Kompletní výtěžek ze startovného byl věnován Centru pro nedonošené děti v porodnici U Apolináře. Přes organizaci Nedoklubko byly pozvány i děti, které se předčasně narodily a také se závodů zúčastnily. A právě Viktorka se stala symbolem závodu.

Foto: Petr Novotný a archiv rodiny

Autor: Iva Dvořáková
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...