Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hrozící infarkt u žen? Typickým příznakem je dlouhodobá nespavost!

  • Příznaky infarktu u žen jsou složitější pro odhalení, což může být problém.
    25. prosince 2016 | 06:00

    Bolest na hrudi je coby příznak srdečního infarktu poměrně dobře známá. Nemusí ji ale prožít všichni pacienti. Obzvlášť se to týká žen, u nichž mohou být příznaky infarktu naprosto netypické. Ženy kvůli tomu bohužel často vyhledají lékařskou pomoc pozdě.

  • Ženy přichází k lékaři pozdě

    Srdeční potíže jsou u nás častější než rakovina.
    Autor: profimedia.cz
    „Příznaky akutního infarktu postihujícího srdeční sval mohou být u žen opravdu jiné než u mužů,“ říká profesor Miloš Táborský, předseda České kardiologické společnosti. „Častou příčinou obtíží u žen je křečovité zúžení srdeční tepny. V řadě případů proto bývá bolest méně intenzivní nebo se dokonce vůbec neobjeví.“ Odlišné příznaky infarktu ovšem ženy hned zpočátku nevarují. Proto často přicházejí pozdě k lékaři, a rozsah jejich infarktu tak může být větší a ničivější.

  • Čeho si všímat?

    Příznaky infarktu u žen se od těch mužských liší.
    Autor: Shutterstock.com
    Typickými příznaky u žen jsou bolest v oblasti za hrudní kostí, leckdy i svírání a tlak. Tyto příznaky se obvykle šíří do krku, do mandlí, případně i do levé horní části ruky. Bolest vznikne náhle, trvá nepřerušovaně zpravidla více než 20 minut a nijak ji nezmírní ani podání nitroglycerinu. Člověk se při příchodu infarktu cítí špatně, má strach o život. Může se také potit, být dušný, mívá pocit nedostatku vzduchu.

  • Neobvyklé obtíže

    Autor: Shutterstock.com
    Jsou ale i pacienti, u nichž infarktová bolest vypadá úplně jinak. A dokonce se může stát, že infarkt proběhne bez jakýchkoliv příznaků – odhaduje se, že takto nepovšimnuto zůstává 20 % akutních srdečních příhod. Nejrizikovější jsou pacienti s cukrovkou, kteří často typickou bolest nezažívají. U žen se častěji objeví nízký krevní tlak a pomalý srdeční rytmus.

  • Rozdíly u žen

    Autor: Shutterstock
    Ženské příznaky se mohou občas lišit od těch mužských. Patří k nim také dušnost, slabost, malátnost, dále nevolnost, závrať nebo pálení žáhy. Někdy přichází tlak v horní části břicha, který může připomínat trávicí potíže. Ženy mívají při infarktu také bolesti v zádech, především v jejich horní části. Typická může být u žen nespavost už v delším období před infarktem.

  • Býváme starší pacienti

    Autor: Shutterstock.com
    Rozdíl mezi pohlavími je podle profesora Táborského i ten, že pacientky s infarktem jsou zpravidla starší a mají více přidružených onemocnění než muži. Až do menopauzy jsou ženy díky působení ženského pohlavního hormonu estrogenu lépe, ale určitě ne stoprocentně chráněny před kornatěním cév. Proto panuje povědomí, že mladé ženy infarkt nemívají. Ženy pak často nevěnují pozornost atypickým potížím a na infarkt vůbec nemyslí. A to je špatně.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...