Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Po vysazení antikoncepce má ovulaci jen dvacet procent žen. Jak na tom budete vy?

Způsoby ochrany proti početí jsou různé, většina z nás ale sází na pilulky.
13. května 2016 | 06:00

Od kolika let užíváte dlouhodobou antikoncepci? Určitě to už pár let bude. Přemýšlela jste někdy, co se vlastně stane, až ji užívat přestanete? A to z jakéhokoliv důvodu, obvykle samozřejmě kvůli plánovanému otěhotnění. Jenže podle gynekologa Pavla Turčana je pouze asi dvacet procent žen, které po vysazení antikoncepce mají správně fungující cyklus. 

Ne všechny ženy začnou ovulovat hned po vysazení hormonální antikoncepce. Gynekolog Pavel Turčan tvrdí, že pouze u zhruba dvaceti procent žen dojde k naprostému obnovení ovulačního cyklu. Zbytek musí počkat delší dobu, než se cyklus upraví. 

...
Autor: Shutterstock

Podobné zkušenosti má i gynekoložka Hana Kosová. "Ve své ordinaci se občas setkávám se ženami, které dlouhodobě užívaly nízkodávkové kombinované hormonální antikoncepce, a ty mají někdy po vysazení problém s takzvanou post pill amemoreou," vysvětluje. To znamená, že nejenže nemenstruují, ale ani se jim nemění sliznice a nedozrávají vajíčka ve vaječníku. To by se však podle ní mělo do dvou měsíců srovnat. Pokud ne, měl by nastoupit lékař.

Záleží, proč ji berete

Autor: profimedia.cz
Neplatí to ale u všech žen a všech druhů antikoncepce. U "klasické" kombinované hormonální antikoncepce, podle gynekoložky, je ta doba zásadně kratší. "Pokud žena nasadila antikoncepci a měla pravidelné cykly, lze očekávat ihned po vysazení okamžitý nástup ovulačních cyklů," vysvětluje.

Problém ale může nastat, jestli byla antikoncepce nasazena ženě právě kvůli nepravidelné menstruaci. "Pak se může porucha po vysazení vrátit. A pokud žena nemá ovulační cyklus, může mít samozřejmě problémy otěhotnět," dodává gynekoložka. 

U injekcí ovulace za 18 měsíců

Stejně tomu je i v případě nitroděložního tělíska s gestagenem, které je zaváděno na tři roky. Při něm normálně pravidelně dozrávají folikuly a žena má ovulační cyklus. Po vysazení, pokud měla žena své hormonální hodiny správně nařízené, by tedy neměl být problém otěhotnět.

Pozor si ale dejte v případě injekcí, které se používají zcela výjimečně. Tady totiž může trvat až osmnáct měsíců, než se tělo s vysazením srovná a žena začne opět ovulovat. Možná právě odtud se vzal onen mýtus, že musíme čekat půl roku po vysazení antikoncepce, až se vyčistí tělo od škodlivin, než otěhotníme. Spíš to prostě jen dříve nejde. 

...
Autor: Shutterstock

Kromě ovulačního cyklu se ale připravte i na další okolnosti spojené s vysazením antikoncepce. "Často si ženy po vysazení stěžují na zhoršení akné, náladovost související s hormonálními změnami během přirozeného cyklu, ovulační bolesti a podobně," varuje gynekoložka. Nicméně až se vaše ženské tělo s touto změnou srovná, můžete jej do libosti poslouchat, vnímat svůj cyklus den po dni a těšit se na těhotenství. 

Video se připravuje ...