Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejlepší lék na bolavé klouby? Vaše vlastní krev!

  • Zkuste léčbu vlastní krevní plazmou.
    14. května 2016 | 06:00

    Nemusíte být upír, abyste lačnili po krvi. Kromě toho, že je pro nás životně důležitá, tak i může pomoct při zdravotních problémech. Třeba při ortopedických obtížích. Odeberou vám krev, upraví ji a pak vám ji vrátí zpátky do těla. Pomůže na bolavé klouby i vám? 

  • Jak léčba krví funguje?

    Do bolavého kloubu vám píchnou injekci plazmy.
    Autor: Shutterstock.com
    Zní to dost neuvěřitelně, ale je to tak. Vezmou vám trochu krve, pak vám ji patřičně upravenou vpíchnou do bolavého místa a bolest začne ustupovat. Někdy velmi rychle, jindy si proceduru musíte několikrát zopakovat. V některých případech tahle metoda může dokonce nahradit i klasickou operaci. Ať se to komu líbí nebo ne - a léčba krevní plazmou věru má své odpůrce - za nás je rozhodně lepší malé bodnutí jehlou než se nechat řezat skalpelem nebo platit astronomické částky za léčbu kmenovými buňkami či polykat chemické pilulky. Nebo užívat dokonce kortikoidy, které mají velmi mnoho nežádoucích vedlejších účinků.
  • Co to vlastně je?

    Z krve vám odeberou plazmu, kterou následně použijí.
    Autor: Shutterstock.com
    Odborně má zkratku ACP, což je složení slov autologní (pocházející z vlastního těla), kondiciovaná (upravená) a plazma (což je tekutá složka krve). ACP (Autologus Conditioned Plasma - anglicky) jsou tedy koncentrované růstové faktory a krevní destičky, které se nacházejí ve vlastní krvi pacienta, respektive v jeho krevní plazmě. Zmíněné faktory se zásadním způsobem účastní regenerace a výživy celé řady tkání lidského těla.

    Jde o novou metodu separace a aktivace krevních faktorů, kterou lékaři používají především při léčbě ortopedických onemocnění. Krevní destičky obsahují hodně protizánětlivých a růstových faktorů, které potom následně likvidují zdroj bolesti v postiženém místě.

  • Jak zákrok probíhá?

    Injekce plazmy jsou dobré na ortopedické problémy.
    Autor: Shutterstock.com
    V první řadě vám ji musí doporučit odborník (ortoped, chirurg) na základě cíleného vyšetření. Vlastní aplikaci také provádí lékař. Pacientovi se odebere asi 10 ml krve ze žíly na paži pomocí speciální dvojité patentované dvouplášťové stříkačky, která je mimochodem velmi drahá (stojí asi 3000 Kč). Pak krev putuje do tzv. centrifugy, kde se odstřeďuje, oddělí se plazma, která je velmi bohatá na růstové faktory a krevní destičky. Druhou (vnitřní) částí stříkačky, ve které se plazma s růstovými faktory shromažďuje, lékař látku vpíchne nemocnému do postiženého místa. Celý zákrok trvá dvacet až třicet minut a můžete pak po svých odejít domů.
  • Co se touto metodou léčí?

    Klouby
    Autor: Shutterstock.com
    Především problémy s pohybovým aparátem. Pomáhá revmatikům, lidem s artrózou, s bolestmi zad, po přetížení sportem. Výborně zabírá na tzv. tenisový nebo golfový loket, problémy s Achillovou patou, patní ostruhy, bolestivá třísla, tzv. skokanská kolena… Vhodná je i na léčbu stavů po úrazech, natržení vazů a svalů. Využívá se také při bolestivých stavech po operacích, chronických bolestech ramenních kloubů a podobně. Jedna dávka ale většinou nestačí. Nejčastěji je třeba absolvovat po jednom až dvou týdnech celou proceduru znovu. Počet aplikací záleží na postižení. Většinou se doporučuje čtyři až šest vpichů plazmy.
  • Jaká jsou rizika?

    ...
    Autor: Shutterstock
    Pacientovi terapie nepůsobí žádné vedlejší účinky, je bezbolestná, rychlá, trochu nepříjemná může být maximálně, když se injekce s plazmou aplikuje ke kosti - ale lehce nepříjemný pocit působí jen tlak tekutiny a je dočasný. Nefunguje a nehodí se ale na každou diagnózu. Jedním z často uváděných příkladů jsou například prsty pokroucené psoriázou. Ani rozsáhlá traumatická poškození tkáně a svalů takto léčit nelze - může jít jen o doplňkovou terapii. Metoda tedy nenahrazuje klasickou operaci vždy, je třeba konzultovat postup se specialistou.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...