Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Brusinkový džus, nebo pivo? Co skutečně pomáhá na zánět močových cest?

  • Pivo vám při zánětu pomůže. Lepší je ale dát si nealkoholické.
    11. května 2016 | 06:00

    Muži se za svůj život se záněty močových cest setkají zřídka, kdežto ženy, obzvláště některé, to mají takřka jako sezónní záležitost. Rozhodně ne proto, že by o sebe a své zdraví dbaly o něco méně než muži. Ale protože jsou naše těla sestrojena trochu jinak, máme mnohem  kratší močovou trubici, a tak mají infekce více prostoru se do nás dostat. První rada na zánět je hodně pít. Ale co? 

  • Co je zánět močových cest?

    Žena je schopna zadržovat moč v průměru 3-6 hodin. Nikdy by však neměla cítit bolest.
    Autor: Shutterstock.com
    Pálení při močení, tekutina může být někdy trochu načervenalá. To proto, že se do ní dostává trochu krve skrze podrážděnou sliznici. Kromě toho ale také dost možná cítíte bolest v podbřišku, za stydkou kostí. Nezřídka kdy se přidá horečka a pak už jen stačí, aby vám lékař diagnostikoval zánět močových cest. Někteří lidé, obzvláště ženy, jsou k nim náchylnější, a tak už samy poznají, co je čeká a nemine. Ovšem chodit k lékaři nemusíte ihned i při prvních příznacích, pokud to není tak akutní bolest. 
  • Dvě nejrizikovější skupiny

    Autor: Shutterstock.com
    Nejrizikovější skupiny jsou dvě a obě jsou zastoupeny ženami. Lékaři mají ve svých ordinacích nejčastěji mladé dívky na začátku jejich sexuálního života, kdy se začne jejich tělo srovnávat s novými látkami, které se jim dostávají při pohlavním styku do organismu. I z toho důvodu je tolik důležité chodit se po sexu vymočit. Aby se močová trubice vypláchla od škodlivých látek. Nicméně to ženu provází celý život, nejen na začátku sexuálního života.

    Ovšem druhou nejrizikovější skupinou jsou pak ženy v období menopauzy. "Kvůli úbytku estrogenu v organismu dochází ke ztenčování sliznic měchýře a močové trubice. Tím se stávají náchylnější k infekcím,“ vysvětluje lékařka Miloslava Romžová z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

    Video se připravuje ...
    Po sexu byste se měla jít vyčůrat, působí to preventivně proti zánětu močových cest. • VIDEO: Adriana Krátká
  • Hodně tekutin!

    Je potřeba být pořádně hydratován.
    Autor: shutterstock.com
    Skupina, neskupina, když to ženu chytne v jakémkoliv věku, není to žádná procházka růžovým sadem, a tak je potřeba se s tím nějak srovnat. Nemusíte ihned k lékaři, jako první léčbu si naordinujte dostatek tekutin. Dostatečná hydratace totiž pomáhá močovému měchýři, aby se úplně pročistil a vyprázdnil, tím se zbavil škodlivých látek, které se v něm nahromadily. Nicméně je důležité myslet na to, co pijete, abyste si stávající problémy ještě nezhoršily. 
  • Na kávu zapomeňte

    Káva může být takovou malou zradou při dietě.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli máte ranní rituál pití hrnku černé kávy, tak na to pro nejbližší dny zapomeňte. A na zakázaný list si přidejte také černý, zelený čaj a vůbec všechny nápoje obsahující kofein. Ten totiž dráždí močový měchýř, což je během zánětu velmi nežádoucí, příznaky se pak mohou zhoršovat. Takže když si dopřejete ranní kávu, možná vám to na chvíli udělá dobře po duši, ale po těle, zvláště v okolí močového měchýře, žádná sláva. 
  • Démon alkohol

    ....
    Autor: Shutterstock.com
    Podobně působí na močové cesty také alkohol, proto se během léčby snažte vystříhat všemu vínu, koktejlům a panákům. Složitější je to ale s pivem. To totiž může působit na zánět močového měchýře i léčivě. Zapomeňte ale na "plzničku" nebo nejrůznější vysoce stupňové speciály. Dejte si maximálně desítku, i když mnohem lépe uděláte, když budete popíjet nealkoholické pivo. 
  • Slazené nápoje

    Autor: Shutterstock.com
    Jaké jiné neřesti než alkohol a kávu by vám lékaři asi tak mohli během zánětu močových cest ještě zakázat? Jasně, že sladké. Hlavně pokud jde o slazené, bublinkaté nápoje. Zánět, pokud je jeho původcem bakterie e.coli, se totiž cukry živí a připravuje si s nimi svoji živnou půdu. Bublinky v nápojích zase dráždí močový měchýř.

    Speciální skupinou jsou džusy, které se také všeobecně příliš nedoporučují. A to nejen kvůli cukrům, ale hlavně kvůli kyselosti. Až na brusinkový, ale i toho s mírou. Ideálně ho kombinujte s vodou. I on totiž obsahuje cukry a kyseliny, proto jej raději zřeďte.

  • Brusinkám vstup povolen!

    Nejlepší forma brusinek jsou čerstvé anebo alespoň sušené.
    Autor: shutterstock.com
    Proč jsou pořád ve spojitosti se záněty adorovány brusinky? Není to jen tak nějaký výmysl, ale vědecky podložený fakt. V polovině devadesátých let byly provedeny studie, jejichž testy dokázaly, že tyto malé červené bobulky mohou výrazně snižovat riziko vzniku zánětů močových cest. Jsou to chemické sloučeniny zvané proanthocyanidiny, které mají schopnost vázat se na bakterie e.coli a jako kdyby je zapouzdřit. V tu chvíli už tedy nemohou působit žádné nekalosti. Lépe než džus ale zaberou sušené brusinky. Výhodou je, že působí i preventivně. 
  • Jak se chránit?

    Nelžete gynekologovi o tom, zda máte chráněný, či nechráněný styk.
    Autor: Shutterstock.com
    Samozřejmě nejlepší léčbou je už samotná prevence. Až patnáct procent žen trpí záněty opakovaně, mají k nim větší sklony. Často to bývá dáno nějakou anomálií, třeba tím, že mají užší močovou trubici, může v ní zůstávat zbytková moč a bakterie se tam lépe množí. Tím spíše by měly dbát na správnou hygienu, lepší sprcha než koupel a příliš to nepřehánět s klasickými mýdly. Při sexu používat kondom, zvláště při análním. Vyvarovat by se měly kořeněným jídlům, které mohou podráždit. Naopak mít dostatečný přísun tekutin. Dbát na to, aby neprochladly od nohou, případně pokud se chystají strávit celý den u vody, je dobré mít s sebou náhradní plavky, které si převléknou, aby nezůstávaly pořád v těch mokrých. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...