Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Bolí vás záda? Na vině nejsou jen velká prsa, ale hlavně špatná podprsenka!

Video se připravuje ...
Bolí vás záda? Možná máte špatnou podprsenku!
VIDEO: Hana Dvořáčková
24. dubna 2016 | 06:00

Nevysvětlujte ženě s velkými prsy, co je to bolest zad. Sama to moc dobře zná a nejednou se s tím během svého života musí potýkat. Přidejte si k tomu dennodenní sezení u počítače a špatné postavení těla a fyzioterapeut si pomalu začíná mnout ruce. Jenže za bolest nemohou pouze naše vnady, ale do velké míry i špatně zvolená velikost podprsenky. 

Stačí, aby se žena narovnala v zádech, a rázem má o pět kilogramů méně a o dvě velikosti větší prsa. Přitom některé z nás by si naopak přály, aby ta prsa měly spíše o ty dvě velikosti menší. Protože právě při tom narovnání slyší volat o pomoc svá záda. A svádí to na své přednosti. Sama to znám a nejsem jiná. Jenže problém tkví trochu jinde než ve velikosti. 

Horní část páteře je velmi silná, působí totiž jako kotva pro hrudní koš a jako podpora horní poloviny našeho těla. Tím spíše ale potřebuje pevnou oporu svalů a vazů, které jí budou s celkovou oporou pomáhat. A pokud tyto svaly chybějí nebo jsou ochablé, nevyhnete se bolestem. Nota bene pokud sedíte každý den v kanceláři. Problém nastává, pokud máte ještě navíc velká prsa. Páteř je totiž mnohem více zatížena, musí se srovnat s větší vahou. 

Ženy s velkými prsy mívají otlačená ramínka.
Autor: Shutterstock.com

Obětní beránek

Takže logicky si většina žen udělá obětního beránka bolesti zad ze svých velkých vnad. Jenže pouze samotný fakt, že máte naditý hrudník, je pouze začátek problému. V situaci, kdy žena nosí špatnou velikost spodního prádla, podepíše se to na zádech. "Dochází ke špatné opoře prsou, tím pádem se přetěžují hrudní páteř, krční páteř. A od toho bolí hlava, záda nebo mezi lopatkami," vysvětluje problém Martina Hušková, fyzioterapeutka Lékařského domu Praha 7.

České ženy se podceňují

Při výběru byste měla hledět na pár základních detailů. Snad tím nejočividnějším jsou ramínka, která by se neměla zařezávat. Čím silnější, tím lepší. Dále samozřejmě jde o velikost košíčků. Prsa by z nich neměla "přetékat". A v neposlední řadě stojí spodní opora. Tu máme skutečně nedostatečnou. Obvod hrudníku české ženy – alespoň podle Heleny Konarovské z Le Chatea – často podceňují.

Myslíme si totiž, že máme mnohem širší hrudník, než tomu skutečně je. Pořizujeme si tedy větší čísla, což ale opět atakuje naše záda. Veškerá tíha nespočívá pouze na ramínkách, ale i na spodní části podprsenky, která je velmi podstatnou oporou. Když je podprsenka v tomto místě volná, opět tím ubližujeme akorát páteři.

Začněte kdykoliv!

prsa, žena, podprsenka
Autor: Shutterstock

Je těžké honit bycha, když už záda bolí, nicméně začít cvičit a posílit zádové svalstvo můžete v jakémkoliv věku. Ale myslete na to, že čím dříve se do toho pustíte, tím dříve bolest odezní. Kromě posilovacích cviků si jděte občas zaplavat, speciálně styl prsa je skvělý na posílení zad. 

Kromě toho můžete cvičit kdykoliv v práci během dne pomocí jednoduchého cviku, který vám zabere sotva dvě minuty. Navíc při něm nejen svaly posilujete, ale i si je protáhnete a ulevíte jim. K té úlevě ale patří i správné držení těla. A to jde opět ruku v ruce s volbou správné podprsenky.

Všimněte si, jak mají některé dámy s velkými prsy kulatá záda. Podprsenka, která bývá většinou menší, nedokáže rozložit jejich těžiště tak, aby to páteř unesla, gravitace je přitom neúprosná, takže se tělo logicky ohne v horní části zad, ramena se sklopí dovnitř, a vznikne tak hrb. 

Video se připravuje ...
Rychlý cvik na protažení v kanceláři, který uleví bolavým zádům • VIDEO: Hana Dvořáčková

Než dojde na nejhorší

Měly byste se tedy naučit sedět rovně. Ze začátku to bude bolet, ale i takto posilujete svaly páteře a uvidíte, že jednoho dne to zvládnete bez problému. Začátek je správný sed. Nohy by měly být na šíři pánve, špičky směřovat dopředu. Záda narovnejte, břicho a zadek zatáhněte. Ramena patří dozadu dolů, krk vytáhněte nahoru a bradu zastrčte dozadu. 

Kolikrát jsem slyšela vyhlašovat ženy s velkými prsy, že si je nechají zmenšit, aby zádům ulevily. Ale dříve než se do toho pustíte, zkuste nejprve začít cvičit, pořídit si správnou podprsenku, chodit vzpřímeně, sedět tak, jak se má. A pak teprve přistupte k radikálnímu řešení. 

Jak si spodní prádlo vybrat? Pokud chcete vědět ještě více, poradíme vám během Podprsenkové revoluce. Společný projekt tištěného a onlinového Blesku pro ženy začíná první květnový týden.

Video se připravuje ...