Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Příběh Moniky: Jela jsem s kamarády na diskotéku a skončila jsem ochrnutá

25. dubna 2016 | 06:00

Bylo mi čerstvých 20 let a užívala jsem si života. Nikdy jsem nemyslela na nic špatného, co by se mi mohlo stát. Bydlím v menším městě a tehdy jsem pravidelně v pátek večer jezdila s kamarády na diskotéku, která je vzdálená půl hodiny jízdy autem. Jednou jsem ale na diskotéku nedojela, cestou jsme se vybourali a já jsem to odnesla. Poranila jsem si páteř a měla jsem ještě další mnohačetná poranění. Kvůli poranění páteře jsem ochrnula. V nemocnici a v rehabilitačních ústavech jsem strávila víc než rok.

Před několika lety mě kamarád přemluvil, abych si sjednala životní pojištění. Říkal, že nikdy nevím, co se může stát, a mělo by být o mě postaráno, kdyby něco. A tak jsem si sjednala pojistku – naštěstí jsem v ní měla pojištěné úrazy, trvalé následky úrazu na 300 tisíc korun a hospitalizaci na 200 korun na den.  

Když jsem vše nahlásila, pojišťovna mi obratem vyplatila 128 400 korun za denní odškodné. Dva roky po nehodě jsem opět musela asi na dva měsíce do nemocnice a do rehabilitačního ústavu, pojišťovna mi za to vyplatila 13 600 korun.

Autor: Profimedia.cz

Když bylo jasné, jaké budou trvalé následky mého úrazu, dostala jsem od pojišťovny 1 200 000 korun, poradce mi totiž doporučil si na trvalé následky úrazu sjednat čtyřnásobnou progresi pojistné částky. To znamená, že když je úraz těžší, pojistná částka 300 000 korun se několikrát násobí – v mém případě čtyřikrát.

Koupila jsem si za ně kvalitnější elektrický vozík a upravila jsem si byt na bezbariérový. Z peněz si hradím cesty na lékařská vyšetření a podstupuji další rehabilitace. Část peněz si ale musím nechat jako přilepšení k invalidnímu důchodu. Ten mám, vzhledem k tomu, že jsem zatím moc dlouho nepracovala, velmi nízký.

Monika, 25 let

Autor: mba
Video se připravuje ...