Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kýcháte? Teče vám z nosu? Je to jen nachlazení, nebo alergická rýma?

15. dubna 2016 | 06:00

Pšíkáte? Máte ucpaný nos? Teče vám z něj? Alergici přesně vědí, že jakmile přijdou první jarní dny a příroda se probere k životu, čekají je náročné týdny. Jak ale poznáme, že jde skutečně o alergickou rýmu, která je nejčastějším druhem alergie, a ne o "obyčejné" nachlazení? 

Nachlazení je sice nepříjemné, ale můžete si být jisti, že nejhůř do čtrnácti dnů přejde. To alergie, pokud jde o tu na pyl nebo jiné příznaky jara, vás může potrápit celou sezonu. Alespoň tedy v případě, kdy ji neléčíte. Jenže občas může být trochu oříšek poznat, co způsobilo ucpaný nos, únavu, nebo dokonce kašel.

Ženy s květinou
Autor: shutterstock

Alergická rýma může být často zaměňována za klasické nachlazení, některé příznaky mohou být docela podobné. Vždyť vzpomeňte si, jak v reklamách vystupuje člověk s jarní alergií: červený nos, pšíkání, ucpaná sliznice. A co člověk s nachlazením? Nemlich to samé, akorát že ten druhý má ještě kolem krku šátek. 

Když kapky nepomůžou

„Nachlazení je u běžného člověka poměrně časté. Většinou je provázeno pocity nemoci, teplotou, bolestí svalů, únavou. Tyto příznaky ale většinou nejsou spojeny s alergickou rýmou,“ popisuje profesor Jan Krejsek. On totiž i původce nemoci je jiný. Zatímco v případě nachlazení to jsou viry, u alergie jde v podstatě o přehnanou obrannou reakci našeho organismu vůči určitým látkám. V tu chvíli začne tělo uvolňovat histamin, což je chemická látka, která vlastně bojuje proti alergenům. Nicméně příznaky boje mohou být dost podobné jako v případě nachlazení: otok nosní sliznice, sekret z nosu a kýchání.

Pozor, abyste se nepředávkovali kapkami do nosu. Déle jak týden by se užívat neměly!
Autor: Shutterstock.com

V obou případech člověk sahá po kapkách do nosu. U alergie ale ty běžné kapky nepomohou. Respektive pomohou od ucpaného nosu, ale ne od alergie. Na tu musí nastoupit těžší kalibr, tzv. antihistaminika. Kdybyste užívali klasické kapky, které obsahují efedrin, brzy byste se na nich stali závislí a už by vám od oteklé sliznice nepomohly. Což je důvod, proč by se neměly kapky do nosu používat déle než týden. Na rozdíl od antihistaminik, jako jsou třeba přípravky Allergodil nebo Livostin, která můžete v kuse používat i šest týdnů.

S léky opatrně

Pokud ale rýma a její příznaky neodezní, přejděte na mořskou vodu, ale hlavně navštivte lékaře. Stejně tak to udělejte, pokud se během chvíle nachlazení vrátí. "Doporučuji, pokud jde o chronický stav, aby bylo provedeno řádné ORL, případně alergo vyšetření. Diagnostika je většinou jednoduchá a léčebný zásah většinou zlepší pocity pacienta,“ popisuje Jan Krejsek.

Předtím než navštívíte lékaře, vyzkoušejte ještě jednu metodu, díky které poznáte, zda by mohlo jít o alergii. Na ucpaný nos a kýchání použijte místo klasických kapek do nosu rovnou antihistaminika. Pokud do pár dnů přijde úleva, měli byste navštívit alergologa. Jestli ne, pak půjde pravděpodobně o nachlazení. Na tuto metodu mají ale lékaři a odborníci rozporuplné názory. Například Jan Krejsek to příliš nedoporučuje. 

Kdy k lékaři?

"Příznaky podobné alergiím mohou provázet i jiná, často vážná onemocnění. Lze samozřejmě zkoušet léky a podle účinku odhadovat možnou příčinu. Zabere-li antialergický lék, je to zřejmě alergie. Aby se něco nezanedbalo, je lépe znát pohled odborníka. Auto si také nenecháte spravovat u ševce. Navíc dostupnost lékařské péče u nás je evropsky nadstandardní," vysvětluje Jan Krejsek.

Při pocitu ucpaného nosu nesmrkejte, mohli byste si podráždit sliznici.
Autor: Shutterstock.com
Návštěvu lékaře ale v žádném případě nepodceňujte. I když se alergická rýma může zdát jako nenáročné onemocnění, se kterým se dá žít, není to úplně tak pravda. Pokud ji totiž neléčíte, může to v budoucnu vést až k astmatu. Proto pozorujte své tělo a příznaky, zda jde skutečně jen o nachlazení. 

Barva hlenu mluví za vše

Třeba poměrně klíčová může být i barva hlenu. V případě alergie bývá barva buď čirá, nebo lehce nažloutlá. Jestli vás přepadly bacily, pak bude spíše zelená. Navíc u alergické reakce je výtok z nosu spíše vodnatý, u nachlazení tužší. Ve skutečnosti je ale mezi oběma nemocemi více rozdílů.

Třeba v případě nachlazení vás bude pravděpodobně provázet i kašel, což u alergie nebývá tak často. Alergii se také vyhýbají horečka a bolesti příznačné pro nachlazení, ať už jsou to bolesti hlavy nebo kloubů. Naopak si můžete být jisti, že pokud jste jen nachlazeni, z očí vám pravděpodobně nic nepoteče, nebudou slzet jako v případě alergie.

Video se připravuje ...