Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Antikoncepce je nyní v USA bez předpisu! Chtěla byste to také?

V několika státech USA se prodává hormonální antikoncepce bez předpisu.
28. dubna 2016 | 06:00

Je to otrava. Každé tři měsíce musíte pro recept a s ním pak následně do lékárny pro hormonální antikoncepci. Líbilo by se vám, kdybyste si jednu cestu ušetřila a šla rovnou do lékárny, bez předpisu? V Americe to tak už mají. Je to ale dobře? 

Stejně jako bez předpisu pořídíte pánskou ochranu, můžete v některých státech USA koupit i hormonální antikoncepci, a to na celý rok dopředu. Žádné návštěvy gynekologa, prostě si jen dojdete do lékárny, řeknete, jaké chcete pilulky nebo třeba náplasti, zaplatíte a je to.

Antikoncepce není tak strašně špatná, jak se o ní hovoří.
Autor: Shutterstock.com
Pravda, až tak jednoduché to není, protože ženě musí být minimálně osmnáct a je potřeba, aby vyplnila dotazník o dvaceti otázkách. Část z nich se týká osobního života, tedy třeba toho, zda žena chce mít v nejbližší době děti či zda už má s podobnou formou antikoncepce zkušenosti, případně jestli kouří. V druhé části musí vyplnit zdravotní anamnézu – dotazy se týkají krevního tlaku, toho, zda dotyčná kojí, jestli trpí krevními sraženinami nebo zda bere nějaké léky. 

Jako rukojmí gynekologů

Je otázkou, zda jsou volně prodejné pilulky zase taková výhra. Třeba z toho důvodu, že cesta pro předpis je dobrou záminkou k tomu, aby se člověk u lékaře nechal rovnou prohlédnout a podstoupil třeba screening na rakovinu děložního čípku, díky němuž se dají problémy odhalit včas. 

Jinými slovy – tím, že se u nás neprodává hormonální antikoncepce volně, jsou ženy tak trochu rukojmí lékařů, a to v dobrém slova smyslu. Přece jen hormonální antikoncepce není žádné placebo, ale může do velké míry ovlivnit fungování ženského těla. 

Lékárník si moc nepopovídá

Někdy ani dvacet otázek nedokáže stanovit perfektní obrázek o zdraví dotyčné ženy. "Před nasazením antikoncepce je nutné perfektně znát anamnézu, včetně nejbližších příbuzných, k posouzení rizikových faktorů," říká gynekoložka Hana Kosová. Tady je ale fér přiznat, že běžný český gynekolog, který vydává předpis na antikoncepci, často ani zdaleka tolik otázek nemá, jak ukazují i zkušenosti z naší redakce. 

Dokážete si představit, čím vším se naši předkové chránili před početím?
Autor: Shutterstock.com
Možností antikoncepce je mnohem více, než jsou jen prášky, náplasti nebo kroužky. Těžko říci, zda by lékárník měl dostatečný přehled, a navíc čas, aby to s vámi řešil. A zda vy byste to chtěla řešit, zatímco se za vámi vine fronta dalších zákazníků. Chybí tam dialog s lékařem, který vás zná a k němuž máte důvěru. Na druhou stranu by se tak pro hormonální antikoncepci možná vydaly i ženy, které si o ni před lékařem říkat nechtějí, a nepřišly by tak nechtěně do jiného stavu. 

A co si o tom myslíte vy? 

Video se připravuje ...