Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chodíte po sexu na záchod? Ne? Víme, kdy byste měla!

  • Video se připravuje ...
    10. dubna 2016 | 06:00

    Romantická chvilka, žena leží na mužově hrudi a společně oddychují. Když v tom najednou ona vstane a s omluvným pohledem utíká na záchod. Ne snad kvůli tomu, že by to už nemohla vydržet, ale tak nějak z preventivních důvodů. Chodíte také po sexu čurat? Jestli ne, možná byste měla začít. 

  • Sprcha není tak důležitá

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vaše první kroky po sexu míří rovnou do sprchy, určitě se není čemu divit. Jestli ale předpokládáte, že ze sebe smyjete chvíle strávené v posteli a také se tam dole pořádně umyjete, zabrzděte. Osprchování těla a okolí vaginy je samozřejmě v pořádku, ale dovnitř by se vám žádná voda dostat neměla. Ano – i přes to všechno, co jste v posteli se svým partnerem dělali. Tam prostě voda nemá co dělat!
  • Chrání se sama

    koupel
    Autor: Shutterstock.com
    Pochva by se v žádném případě neměla nijak proplachovat, proud vody by do ní vůbec neměl přijít. Vagina je totiž před infekcemi chráněna laktobacily, které jsou jakoby přilepeny na stěnách buněk. "Ve chvíli, kdy se tam dostane proud vody, tak ty laktobacily smyje. Poševní buňky jsou pak obnažené a přístupné třeba pro střevní bakterie, které jsou nedaleko odtud a mohou vést k rozvoji infekce," vysvětluje gynekoložka Hana Kosová. 
  • Myjte se jen kolem

    Video se připravuje ...
    Magistra Jana Doležalová radí, co používat na intimní hygienu. • VIDEO: Marie Šilhová
    Hygienu ale rozhodně nepodceňujte, a když už se myjete, měla byste zabrousit jen do okolí. A i tak byste měla používat speciální mýdla, u kterých nehrozí, že by rozhodila vnitřní rovnováhu vaší vaginy. Ta má totiž kyselé prostředí, ve kterém se dobře daří laktobacilům, které nás chrání před infekcemi. Klasická mýdla mají vyšší pH. Nemusíte ale hned onemocnět infekcí. Nesprávná hygiena také může způsobit svědění, pálení nebo změnu zápachu.
  • Raději na záchod než do sprchy

    Autor: shutterstock
    Nicméně nechat to po sexu jen tak plavat také není v pořádku. Žena má mnohem kratší močovou trubici oproti muži, a protože je blízko konečníku, dostává se do ní při sexu velké množství bakterií. Ty je samozřejmě dobré dostat ven. Ale když to nelze vodou, je dobré dojít se vyčurat. Zvláště pokud záněty močových cest trpíte pravidelně. Kvůli přenášení bakterií byste také neměla provozovat anální sex dříve než vaginální.
  • Pokud jste citlivější...

    Autor: Shutterstock.com
    Pohlavní styk je ale celkově pro ženy rizikovější z hlediska pozdějších infekcí. Naše pochva je totiž takový malý svět sám v sobě a my bychom do jeho chodu neměly příliš zasahovat. "Je potřeba si uvědomit, že pochva je kyselá, kdežto sperma je zásadité. A pokud není pochva úplně v pořádku, může změna pH vést k pozdějším infekcím," vysvětluje gynekoložka. V takovém případě doporučuje na noc zavést laktobacily. Ty se prodávají ve formě krémů nebo také vaginálních čípků či léků na perorální užití. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...