Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pravidlo 10 sekund je mýtus: Může způsobit zdravotní problémy, bakterie se množí rychleji!

Ze země jedí rády děti. Ale dejte pozor na bakterie, které se z podlahy na potraviny mohou přenést!
4. dubna 2016 | 06:00

Znáte pravidlo deseti vteřin? Tvrdí, že když vám spadne kousek jídla na zem, nic se mu nestane, pokud ho do této doby seberete. Protože bakterie se nedokážou tak rychle na potravinu dostat, je vlastně ještě pořád zdravá. Podle odborníků je to mýtus, který vážně ohrožuje naše zdraví. 

Rychle zvednout, pofoukat a strčit do pusy. Toto poněkud bizarní pravidlo si lidé vymysleli, aby nemuseli plýtvat jídlem, případně aby se nemuseli vzdávat dobré sušenky, která jim právě upadla na zem. I když na něj hřeší mnoho z nás, odborníci před ním spíše varují. Bakteriím totiž stačí mnohem kratší doba než deset vteřin, aby se na potravinu dostaly. Roli tu ale hraje také to, v jakém to je prostředí, případně to, z jakého materiálu podlaha je. 

V každém případě se ale bakterie na kus jídla dostanou v okamžik dotyku, takže je ve výsledku úplně jedno, jestli jídlo leželo na zemi pět sekund nebo třeba půl hodiny. I když v restauraci nebo venku na ulici většinou toto pravidlo nepraktikujeme, riziko nám hrozí stejně u nás doma v kuchyni.

Nejčastější jsou salmonela a E. coli

Pokud chcete letos zvládnou předvánoční úklid v pohodě, nepouštějte se do něj sami. Se správnými pomocníky to půjde rychleji a lépe.
Autor: Shutterstock.com
Bakterie, které se v našich domácnostech nejčastěji objevují, jsou E. coli a salmonela. Podle hygieničky Lisy Ackerley je to zásadní problém, který podceňujeme, a jediná bezpečná cesta, kterou bychom se měli vydat, abychom předešli případným zdravotním problémům, je upadnuvší jídlo vyhodit. Ano, i já vidím ten kus masa, který zrovna náhodou spadl na zem, vy jste zrovna měli to štěstí, že jste ho sebrali dříve než váš pes – ale i tak ho musíte vyhodit.

Druhou možností tedy ještě je dezinfekce prostorů, kde žijete. Ale skutečně důkladná, aby bakterie neměly šanci se množit, a že to je rychlost! Během sedmi hodin se mohou rozšířit z jednoho na několik milionů bakterií. I když je to číslo skutečně vysoké, my jej těžko zaregistrujeme. "Bakterie nejsou vidět ani cítit, o to větší důraz bychom měli klást na úklid," upozorňuje Lisa Ackerley.

Nejlepším způsobem, jak se bakterií E. coli a salmonela zbavit, je zničit je teplem. Pokud nemáte doma zrovna parní vysavač, poradíte si určitě i s horkou vodou a mopem. Na druhou stranu – nic se nemá přehánět a bonbon, který upadl na zem, zřejmě ještě moc lidí nezabil.

Další mýty a jiné články se zdravotní tematikou najdete v rubrice Zdraví.

Video se připravuje ...