Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jste unavená a přibíráte? Možná za to může štítná žláza!

Přibírání na váze může být způsobeno zdravotním problémem, o kterém třeba ani nevíte.
30. března 2016 | 06:00

Nejznámějším varovným signálem snížení funkce štítné žlázy, neboli hypofunkce, by měla být únava. Přesto nejen ženy napadne jako první jiný příznak: tloustnutí. Když se někdo léčí se štítnou žlázou, bývá to pro něj omluvenka za případná kila navíc. Co na to ale lékaři?

Hypofunkce štítné žlázy, neboli hypotyreóza, je onemocnění, při němž se v této žláze tvoří menší množství životně důležitých hormonů, než kolik organismus potřebuje. Kvůli tomu nemůže správně probíhat řada pochodů v těle, ať už se jedná o využití živin, o činnost nervové soustavy nebo reakci na stres.

„Již před lety se při našem výzkumu potvrdilo, že špatná funkce štítné žlázy souvisí hodně s pocitem únavy a metabolickými poruchami,“ říká profesor Ivan Šterzl z pražského Endokrinologického ústavu. Ženy, které se cítí dlouhodobě unavené a nevědí proč, by se proto měly vypravit na vyšetření k lékaři, aby byly, pokud se diagnóza poruchy štítné žlázy potvrdí, co nejdříve léčeny.

Jak se cítí baculky, které svádí celoživotní boj s nadváhou?
Autor: profimedia.cz

Čím dál tím více pacientů

Obvodní lékaři mají možnost udělat základní laboratorní vyšetření, které dnes již běžně využívají. Při něm z krve určí hladiny hormonů štítné žlázy a také autoprotilátky ukazující na autoimunitní zánět. Jelikož se na štítnou žlázu dnes myslí, jsou také její choroby častěji diagnostikovány, takže počty pacientů narůstají.

Zdravotní problémy jako berlička

Kromě únavy s sebou snížená funkce štítné žlázy přináší také další projevy, jako jsou celkové zpomalení metabolických funkcí, zimomřivost, zpomalení činnosti střev provázené zácpou, a právě i hodně obávané přibírání na váze.

„Pacientky občas hypofunkci štítné žlázy používají jako obezličku a je třeba jim vysvětlit, že svá nadbytečná kila nemohou házet jenom na ni,“ říká profesor Šterzl. Jak endokrinolog vysvětluje, při léčbě se pacientům dodává jen tolik hormonů, aby se vyrovnala normální funkce štítné žlázy.

Autor: profimedia.cz

Vyvolat uměle hyperfunkci štítné žlázy, a způsobit tak, aby začal pacient více energie spalovat, by bylo pro jeho organismus i srdce nebezpečné. „Jako v každé jiné situaci spojené s hubnutím, i tady platí, že se člověk musí dostatečně hýbat a nesmí v potravě přijímat více energie, než kolik jí vydá,“ nepřipouští pan profesor žádné výmluvy.

Autor: lac
Video se připravuje ...