Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Velikonoční přejídání? Známe nejlepší babské rady na pálení žáhy!

  • Víte, že na pálení žáhy je dobré dát si třeba banán, nebo řapíkatý celer?
    28. března 2016 | 06:00

    Většina z nás už asi zažila pálivou bolest žáhy, kdy se kyseliny ze žaludku dostávají přes jícen až do krku. Je to opravdu nepříjemné. Když nás tyto potíže trápí opakovaně, může to být signál, že máme potíže s trávením. Například se žaludkem. Tady jsou rady, jak si od trablů pomoci i bez doktora.

  • Oloupejte si jablko

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Když je pálení žáhy spojené se špatným trávením, v tom případě vám může pomoci jablko. To podpoří činnost žaludku a rychle vás dokáže zbavit nepříjemného pocitu v krku. Jablko je ale třeba oloupat, protože jinak byste si zažívání ještě víc zatížili. Lepší efekt na uklidnění žáhy mají červená jablka (zelená jsou vhodná méně). A také je ideální, když jsou hodně šťavnatá.
  • Sladké a kynuté? Ne!

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Možná jste si už i sami všimli, že vám bývá hůř, když sníte hodně sladkostí. Ty při trávení zvyšují tvorbu žaludečních šťáv. Abyste se tomu vyhnuli, měli byste omezit jejich konzumaci. Hodně vadí například zákusky s tučným máslovým krémem, šlehačkou… Úplnou hrůzu můžete s pálením žáhy zažít i po konzumaci většího množství dobrot z kynutého těsta. Časem, po nepříjemných chvilkách, jistě zrádné potraviny omezíte nebo je možná úplně vyřadíte z jídelníčku. Nejhorší kombinace? Sladké a tučné dohromady!
  • Leh vlevo

    žena, spánek
    Autor: Shutterstock
    Jestliže vás žáha trápí hlavně v noci, můžete udělat několik věcí pro zlepšení situace. V první řadě byste neměli jíst na noc těžká jídla. Večeři si dejte tak čtyři hodiny před spaním a lehněte si na levý bok. Budete méně zatěžovat trávicí orgány a usnadníte práci i žaludku. Pomáhá i dát si pod hlavu vyšší polštář, aby se žaludeční kyseliny nedostávaly až do krku…
  • Léčivé mandle

    Hrstka mandlí dokáže spalovat tuky.
    Autor: Shutterstock.com
    Lidé, kteří trpí na pálení žáhy, vědí, že skvělým lékem jsou mandle. Ale pozor – ne ledajaké, musí být nepražené, loupané a nesolené. Když si koupíte sáček solených – tzv. snackových – vůbec si nepomůžete.
  • Úžasný celer

    Řapíkatý celer, 1412 gramů
    Autor: Bored Panda
    Kupte si řapíkatý, je lepší než bulvový. Naštěstí jsou řapíky dnes už naprosto běžně k dostání celý rok. Na pomoc stačí kousek. Musíte ho pořádně žvýkat, abyste z něj dostali co nejvíc šťávy. Je také potřeba, aby byl čerstvý – zvadlý vám moc neuleví.
  • Čaje? Heřmánek, máta, zázvor!

    Bylinky pomohou zahnat různé neduhy.
    Autor: profimedia.cz
    Omezit nadměrnou tvorbu žaludečních šťáv a pomoci je rozředit můžou i bylinkové čaje. Výborný je mátový, který zabírá hlavně v případě, že se přejíte a je vám těžko od žaludku. Zázvor zase dobře poslouží v případě, když žáha zlobí spíš kvůli žlučníku než žaludku. Trávení pomáhá i heřmánek nebo třezalka.
  • Zažvýkejte si!

    Žvýkání vám pomůže od pálení žáhy.
    Autor: Shutterstock.com
    Budete se možná divit, ale pomáhá i obyčejná peprmintová žvýkačka (to kvůli obsahu už zmiňované máty). Žvýkejte ji do té doby, než ztratí výraznou chuť. Pak už je k ničemu.
  • Zažívací soda podle babiček

    jedlá soda
    Autor: Shutterstock.com
    Použijte ji následovně: lžičku smíchejte s dvěma deci vody, promíchejte a vypijte. Použít můžete i prášek do pečiva. Ale pozor! Tento vyzkoušený způsob uklidnění žáhy používejte jen výjimečně. Jinak byste si mohli přivodit žaludeční vředy.
  • Banánové pohlazení

    Autor: Shutterstock.com
    Zralé banány mají na zažívání skvělý účinek. Stačí sníst jen půlku a pálení žáhy ustoupí. Hodně lidí jí kousek banánu po každém jídle – jako prevenci.
  • Nehltejte!

    Autor: Shutterstock.com
    Abyste se potížím se žáhou vyhnuli, jezte v klidu. Když při jídle spěcháte a jste ve stresu, rychle to pocítíte právě na zažívání. Hlavně snídani a oběd byste měli sníst v co největším klidu. V praxi jsou právě tato dvě jídla konzumována ve velkém spěchu. Jestli to tak máte zavedené i vy, změňte to.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...