Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 největších mýtů o osteoporóze: Také jste si myslela, že jste na ni mladá?

  • 23. března 2016 | 06:00

    Osteoporóze se velmi trefně říká zloděj kostí. Nebolí, přitom tiše užírá kostní hmotu tak, že se kostra stává křehkou jako ze skla, a i menší tlak tak může přivodit zlomeninu. Je proto dobré vědět, jaké jsou nejčastější mýty (a pravdy) o této nebezpečné nemoci.

  • Mýtus: Osteoporóza znamená odvápnění kostí

    Osteoporóza neznamená, že byste měli odvápněné kosti.
    Autor: Shutterstock.com
    Pravda: velký omyl. Poměr mineralizované kostní tkáně a organické hmoty je stejný jako u zdravých kostí. Při osteoporóze dochází k celkovému úbytku kostní tkáně a k mikroskopickým změnám její struktury, což vede ke snížení mechanické odolnosti kosti. Nejedná se tedy jen o úbytek vápníku, ale kostní tkáně jako celku.
  • Mýtus: Jsem mladá, to se mě netýká

    Dostatek pohybu je pro hubnutí naprostou nezbytností i ve vyšším věku.
    Autor: Shutterstock.com
    Pravda: přestože se osteoporóza, čili řídnutí kostí, nejčastěji projevuje až po padesátém roce života, je už od mládí vhodné myslet na prevenci. Cestou jsou zdravá a vyvážená strava bohatá na vápník a bílkoviny, dostatek vitaminu D a také pravidelné cvičení nebo obecně pohyb, i kdyby to měla být jenom svižnější procházka. Důležité je také omezovat co nejvíc alkohol a cigarety. Hodně vadí i nadměrné pití slazených limonád. A pokud jde o ten věk: řídnutí kostí může začít už v pětadvaceti letech.
  • Mýtus: Osteoporóze se nevyhnu, je to přirozený proces stárnutí

    Mléko může být nebezpečné v případě, kdy má člověk intoleranci laktózy, nebo alergii na mléčnou bílkovinu.
    Autor: Shutterstock.com
    Pravda: moderní medicína o této nemoci už ví tolik, že ani zdaleka u všech z nás nemusí s věkem přijít. Vybudování silné kostní hmoty v mládí, udržování zdravých kostí (viz výše) během dospělosti, pravidelná kontrola jejich hustoty ve vyšším věku a v případě potřeby podávání vhodných medikamentů, to všechno může riziko vzniku nemoci minimalizovat.
  • Mýtus: Osteoporózou trpí jen ženy

    Osteoporóza bývá sice častější u žen, neznamená ale, že není u mužů.
    Autor: Shutterstock.com
    Pravda: není to pravda, choroba se týká i mužů. Osteoporózou trpí podle statistik každý pátý muž. Takže bychom své drahé polovičky měly ponoukat ke stejným preventivním opatřením, jaká dodržujeme i my. Riziko těžších zlomenin u mužů navíc stoupá s obecně zvýšeným pitím alkoholu. Tedy pohyb, zdravá strava a omezování škodlivých návykových látek – to je nejlepší prevence i pro muže.
  • Mýtus: Když už jednou osteoporózu mám, nemůžu svůj stav zlepšit

    Vitamín D
    Autor: profimedia.cz
    Pravda: tuhle zákeřnou nemoc může léčit hned několik odborných lékařů – praktik, endokrinolog, gynekolog, revmatolog nebo ortoped. Existuje také několik možností léčby, které snižují kupříkladu riziko zlomeniny obratle až o 65 procent a ostatních zlomenin až o 70 procent. Terapie léky, doplňky výživy, které zajišťují dostatečný příjem vápníku a vitaminu D, by měly být doplňovány pravidelnou fyzickou aktivitou, která nejen kosti posiluje, ale i zvyšuje tělesnou obratnost a zlepšuje rovnováhu těla, takže tolik nehrozí kupříkladu pád a častá a nebezpečná zlomenina krčku stehenní kosti.
  • Mýtus: Užívání vápníku a vitaminu D jako prevence osteoporózy není vhodné

    Mléko může působit problémy pouze člověku, který je alergický na mléčnou bílkovinu, anebo má intoleranci laktózy.
    Autor: Shutterstock.com
    A to z toho důvodu, že vápník se usazuje v cévách a ledvinách a tyto orgány tím poškozuje.

    Pravda: denní dávky vápníku (800 až 1500 mg) a vitaminu D (800 až 1000 IU), které se užívají při prevenci nebo léčbě osteoporózy, představují ideální množství, které potřebuje lidský organismus pro své běžné funkce. Takže žádné poškozování orgánů.

  • Osteoporózu zjistíme podle rentgenu

    733063:gallery:true:trueFakt: nezjistíme. Vyšetření rentgenem ukáže jen 30procentní úbytek kostní hmoty – ale to je nezbytné k průkazu zlomenin. Základem diagnostiky osteoporózy je denzitometrické vyšetření.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...