Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sex po infarktu: Kdy začít a jak se na "to" zeptat

Infarktem sexuální život nekončí...
17. března 2016 | 06:00

Mnoho pacientů po prodělaném infarktu se obává, že vzrušení, které provází pohlavní styk, by mohlo způsobit další záchvat, a tak se sexu vyhýbá. Podle serveru uLékaře.cz je sexem způsobeno jen 1 % všech infarktů. Nejjednodušší je proto brát soulož jako jakoukoli jinou fyzickou zátěž.


Pacienti se často cítí trapně a na sex se raději neptají. Dobrý lékař se však tomuto tématu nevyhýbá a nemocnému vše detailně vysvětlí. V případě problémů s erekcí poradí, zda může nemocný brát léky na povzbuzení. Pokud se vám doktor o ničem nezmíní, odhoďte stud a zeptejte se ho, kdy po infarktu se sexem začít!

Kdy se sexem hned přestat:

  • Ucítíte-li bolest na hrudi.
  • Když nemůžete dýchat.
  • Jste hodně unavení nebo malátní.
  • Silně vám buší srdce.

Sexuální poruchy po infarktu

Dost častými problémy po infarktu bývají podle specialistů z Ordinace.cz zhoršení sexuální výkonnosti, nejistota, pocit, že to "nefunguje jako dřív", někdy i závažnější poruchy potence. „Na prvním místě je nutné si uvědomit, že většina pacientů po infarktu myokardu má několik týdnů až měsíců trvající depresi, která je přirozenou reakcí na nemoc,“ vysvětluje sexuolog Radim Uzel a dodává: „Deprese se projeví i poruchami spánku, časným ranním probouzením, změněnou náladou, zhoršenou schopností koncentrace, pocity viny atd. Lékař může pomoci uklidňujícím pohovorem, někdy může předepsat antidepresiva. Další příčinou může být vliv léků, které pacient užívá pro srdeční onemocnění, ale které mohou též ovlivnit i správnou činnost pohlavních orgánů. I v tomto případě může lékař pomoci změnou užívaných léků. Je nutno varovat před svévolným upravováním dávek léků bez vědomí lékaře, toto chování je velmi nebezpečné. Po infarktu může také dojít k zvýraznění poruchy potence na podkladě poruch krevního oběhu v pohlavních orgánech. Obzvláště často k této poruše dochází u kuřáků.“

Víte, že...

… když máte příliš vysoký tlak, nemocné srdce a berete na to nitroglycerin, nesmíte ho kombinovat s léky na povzbuzení erekce? Kombinace látek z těchto dvou léků způsobuje hluboký propad krevního tlaku – a to může skončit opravdu dalším infarktem, či dokonce smrtí.

 

Autor: Iva Dvořáková
Video se připravuje ...