Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Život podle hormonů: Co má společného ovulace se zapomínáním?

  • Nejpřitažlivější se žena cítí uprostřed cyklu. V tu dobu má ale také největší problém se na cokoliv koncentrovat.
    16. března 2016 | 06:00

    Podle některých žen by se klidně mohl řídit celosvětový čas. Čtrnáctý den cyklu jsou jak milius, ale nechtějte po nich, aby v hlavě udržely to, co po nich chcete. Na konci měsíce je zase lepší na ně nemluvit, pokud to nechcete schytat třeba sešívačkou. Ve všech případech jsou vždy ovlivněné hormony. Jak působí na vás? 

  • Úleva přichází s menstruací

    Autor: Shutterstock.com
    Vezměme to od začátku. Celé to začíná prvním dnem menstruace, od té doby začínáme počítat náš ženský cyklus. Podle zaběhlých pravidel a stanov má dvacet osm dnů, ale rozhodně to tak neplatí u všech. Kdyby ano, bylo by to mnohem jednodušší. To znamená, že hormony, které se každý měsíc probouzejí v určitých obdobích více či méně, se nezačnou u všech žen projevovat stejně. Nejvyšší hladina hormonů nás trápí v druhé půlce cyklu, nejméně na začátku. "Proto se nám většinou při příchodu menstruace výrazně uleví," vysvětluje pocit lepší nálady na začátku krvácení gynekoložka MUDr. Blanka Vavřinková z První české lékařské společnosti.
  • 1. až 13. den

    Autor: Shutterstock.com
    Jenže s prvním dnem menstruace se nedostaví pouze krvácení a pocit úlevy, ale také vyšší hladina cholesterolu. A to až o 20 procent. Ukázala to jedna studie z loňského roku. Proto pokud se chystáte k lékaři na kontrolu, spíše se objednejte na jiný termín, než je prvních třináct dnů cyklu. 

    Není to ale jen cholesterol, na co byste si měla dát pozor. Výzkumy totiž naznačují, že během této doby dochází ke snížení svalové kontroly, v důsledku čehož je vyšší riziko zranění kolene. 

  • 14. až 15. den

    Sexy
    Autor: shutterstock
    Když se začne cyklus lámat, žena se cítí na vrcholu. Přichází totiž ovulace, a tak máme pocit, že jsme nejkrásnější, nejoslnivější, nejpřitažlivější, a zároveň toužíme po nějakém milostném vzplanutí. Možná právě kvůli tomu, že všechny naše hormony se soustředí na nižší pudy, komplikuje se nám život v dalších sférách. Během této doby je pro ženy mnohem těžší zvládat multitasking, tedy dělat více věcí najednou. Může za to estrogen, který nyní vyplavujete nejvíce. Takže až nebudete moct najít klíče, není se čemu divit... Poděkujte estrogenu. Ale zase se nebojte, i tak budete schopnější než muži, kteří nezvládnou dělat více věcí najednou nikdy.
  • 16. až 28. den

    Během PMS naše tělo touží po sacharidech.
    Autor: Shutterstock.com
    Druhá polovina cyklu je už o poznání nepříjemnější. Však je to také období našeho "oblíbeného" PMS. To se může podepsat i na naší zdravotní stránce. Můžou se objevit deprese. Pokud máte astma, v tyto dny budou jeho příznaky silnější než po zbytek měsíce. Stejně tak třeba migréna. 

    Prim nyní hraje hormon progesteron, který je strůjcem všech těchto negativních stavů. Některé ženy mívají i problémy se zuby, protože dásně jsou mnohem citlivější než po zbytek doby. 

    Nemůže vás také překvapit, že máte větší chuť na sladké. Estrogen může za to, že mozek volá po cukrech a škrobech, aby tělo dohnalo energii, jejíž deficit cítí. Dopřejte si kousek hořké čokolády, zasloužíte si ji! 

  • Premenstruační syndrom

    Autor: Shutterstock.com
    Nejvíce ale na sobě pozorujeme změny skutečně před menstruací. Kromě toho, že trpíme více depresemi a máme větší sklony k migrénám, můžeme zaznamenat i kila navíc. Tělo má totiž v tuto dobu tendence zadržovat v sobě vodu. Když pak vidíme dvě kila nahoře, naší náladě to příliš nepřidá. Útěchou je, že s prvním dnem to skončí a opět se dostaneme do pohody. A takto to bude s námi celý život. Nebo tedy alespoň do menopauzy.

    Více nejen o ženských hormonech a menopauze si můžete přečíst v rubrice Zdraví.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...