Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co je to hallux? Dejte si pozor, ať nedopadnete jako Victoria Beckham!

  • Za hallux valgus mohou v mnoha případech špatné boty.
    11. března 2016 | 06:00

    Victorii Beckham si nikdo nedokázal představit jinak než na vysokých podpatcích. Jeden by měl pocit, že se v nich snad i chodí koupat. Jenže před pár týdny se objevila na veřejnosti v teniskách. Důvod? Tak dlouho trpěla pro krásu, až si zničila nohy. Deníku The Telegraph se svěřila, že její nohy jsou neustálým nošením bot na podpatku totálně zruinované. 

  • Proč sundala jehly?

    Za hallux valgus mohou v mnoha případech špatné boty.
    Autor: Shutterstock.com
    Před několika lety známé Spice Girl lékaři řekli, že pokud neodhodí své střevíčky, zadělá si na velké problémy. Tenkrát je neposlechla a dál se světem vznášela na několik centimetrů vysokých podpatcích. Důvod, proč je nyní musela odložit, je velká bolest, kterou způsobuje hallux valgus, česky známý jako vbočený palec. Poznáte ho na první pohled – kloub u palce na noze je vystouplý, a první prst na noze naopak jako kdyby "zabočoval" k ostatním prstům.  
    Video se připravuje ...
    Podívejte se, jak se Victoria Beckham rozhovořila o svém novém já v teniskách a pohodlných kalhotách. • VIDEO: youtube
  • Jak se to stane?

    Autor: Shutterstock.com
    I když pro mnohé to může být věc pouze nevzhledná, vbočený palec je záležitost velmi bolestivá. Kdo ho má, mohl by hodiny mluvit o tom, jaké utrpení je to třeba v botách na lyže, po půldni stráveném na sjezdovce. „Vbočený palec se vyvíjí postupně a souvisí se zborcením příčné klenby a v řadě případů s rozvojem kladívkových prstů. Bohužel progrese je velmi častá a o to větší, když se nevěnujeme výběru vhodné obuvi," říká fyzioterapeutka Petra Valouchová. Za tuto anomálii, která později dokáže být skutečně bolestivá, si můžeme v některých případech vlastně sami. Nošením nevhodných bot totiž dochází k poruše vaziva v noze, což vede k tomu, že palec začne směřovat postupně k ostatním prstům. 
  • Nejsou to pouze boty na podpatku

    Autor: Shutterstock.com
    I když většinu škarohlídů na první dobrou napadne, že na vině jsou jen a jen podpatky, a tak když je nebudou nosit, vyhne se jim tento problém, jsou na omylu. Na to, aby se vám prsty nehezky zdeformovaly, stačí i "ploché" boty, které mají ale úzkou špičku, případně nekvalitní levné obutí. Hallux totiž vzniká špatným držením těla. Na to velmi často sázejí výrobci prstových bot, jejichž nošení má garantovat naprostý komfort pro nohy, tudíž i minimální riziko halluxu. Jenže tuto chorobu má na svědomí mnohem více aspektů. 
  • Dědičnost

    Autor: profimedia.cz
    Ačkoliv je hallux častější u žen, postihuje v některých případech i muže. Zejména v případech, kdy se nemoc objevila u někoho z rodičů, pak je pravděpodobnost výskytu až 90 %, bez ohledu na pohlaví. Vbočený palec je totiž dědičný. A pokud ho někdo z vaší rodiny má, měli byste to brát v potaz a připravit se na to, že se to může týkat i vás. Tedy v takovou chvíli omezit nošení bot na vysokých podpatcích a nasadit cvičení, které pomůže trénovat vazivo chodidel. 
  • Jak se to léčí?

    Hallux
    Autor: Shutterstock.com
    Někdo tvrdí, že je hallux skutečně bolestivá záležitost, ale to bývá až v pozdějších stadiích, kdy většinou nepomůže nic jiného než operace. Do té doby, pokud se objeví, jej můžete vyřešit i méně drastickými metodami. Prodávají se speciální vložky do bot, které jsou v podstatě ty stejné, jaké se používají při zborcení klenby. V pokročilejším stadiu se používají takové malé dlahy, které mají držet palec ve správné poloze, aby se ani nedeformoval on sám, ani aby neničil zbylé prsty. V nejhorším případě vám lékař doporučí operaci.
  • Choďte naboso!

    Choďte bosi!
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli se ale nedokážete vzdát bot na vysokých podpatcích, tak svým nohám dopřejte odpočinek. Kdykoliv to jen jde, choďte naboso. Až budete někde ve wellness, hledejte potůček nebo kruhový objekt, ve kterém je voda. Není totiž jen tak obyčejný, říká se mu Kneippův chodník a jde o terapeutickou pomůcku. Střídá se tam teplá a studená voda, takže se končetiny  lépe prokrvují a aktivují se autonomní nervy. Na dně většinou bývají ještě oblázky. Prodávají se také různé speciální módní boty, které jsou stavěny tak, aby se halluxu předešlo. Případně když už se objeví, aby jej boty nezhoršovaly. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...