Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejlepší babské rady na bolest v krku: Vyzkoušejte domácí antibiotika nebo tvaroh!

  • Zkuste nad bolestí v krku nejprve vyzrát přírodní  cestou!
    9. března 2016 | 06:00

    Skočit si do lékárny je dnes sice snadné téměř ve dne v noci, ale proč se ládovat chemií, když pomoc najdete doma ve spíži? Navíc ne vždy znamená bolest v krku angínu, která si žádá antibiotika. Zkuste to nejdříve s recepty našich babiček a prababiček. Kdyby náhodou nezabraly, a váš stav se naopak zhoršoval, k lékaři můžete jít vždy.

  • Sůl nad zlato

    Tu nejlepší péči najdete v kuchyni!
    Autor: Shutterstock
    Doma ji má snad každý. Stačí, abyste ve sklenici vlažné vody rozmíchali půl lžičky soli, a kloktadlo je na světě! Kloktejte každou druhou hodinu a nezapomeňte si potom vždycky vypláchnout ústa obyčejnou vodou.
  • Cibulový čaj

    Cibulový čaj nepatří mezi ty nejchutnější, ale zaručeně pomůže od bolesti v krku.
    Autor: Shutterstock.com
    Jako malá jsem ho vyloženě nesnášela, ale vždycky nakonec zabral. Cibuli nakrájejte, zalijte horkou vodou a nechte chvíli povařit. Přidejte majoránku a nechte asi čtvrt hodiny louhovat. Nakonec přeceďte a přidejte trochu medu. Čaj podávejte několikrát denně v jakémkoli množství.
  • Zázračný hřebíček

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Funguje jako analgetikum a antiseptikum, lokálně tlumí bolest a zabraňuje šíření mikroorganismů. Během dne cucejte hřebíčky, a pokud se nebojíte, klidně ho i rozkousněte.
  • Odvar z koření

    Na otravný kašel je nejlepší si naordinovat správný čaj.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud nezvládnete cucat samotný hřebíček, zkuste si z něj uvařit voňavý a sladký lektvar. Do 600 ml vody přidejte 6 hřebíčků, 2 kuličky nového koření, kousek oloupaného zázvoru a kousek celé skořice. Nechte vařit po dobu asi 10 minut. Poté sceďte, přidejte lžíci medu a šťávu z celého citronu. Odvar pijte pokud možno horký.
  • Tvaroh na krk

    Na bolest v krku vám pomůže i tvaroh.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejlepší je sice v buchtách, ale také tlumí bolest, chladí a snižuje otoky. Na bavlněný šátek rovnoměrně naneste balíček tvarohu zhruba v půlcentimetrové vrstvě. Šátek přeložte, aby mezi krkem a tvarohem vznikla jedna vrstva látky. Třeba na topení ho trochu ohřejte, aby získal tělesnou teplotu, a přiložte ho na krk. Přes šátek pak omotejte ještě ručník. Až tvaroh ztuhne, zábal sundejte.
  • Česneková pastilka

    Autor: Shutterstock.com
    Česnek má antibakteriální účinky a dokáže posílit imunitní reakci lidského organismu. Proto pokud cítíte, že vám život začíná znepříjemňovat bolest v krku, si jeden stroužek oloupejte a vložte do úst. Nekousejte, ale jen ho cumlejte jako bonbon. Uvolní se tak antiseptické látky, které působí proti bacilům.
  • Přírodní antibiotikum

    Bolest v krku může pěkně znepříjemnit život.
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    • 700 ml jablečného octa

    • 1/4 šálku jemně nasekaného česneku

    • 1/4 šálku jemně nasekané cibule

    • 2 čerstvé chilli papričky

    • 1/4 šálku strouhaného česneku

    • 2 polévkové lžíce strouhaného křenu

    • 2 polévkové lžíce kurkumy nebo 2 kusy kořene kurkumy

    Postup:

    To vše dáte do sklenice, na 14 dnů schováte do spíže, ale každý den se sklenicí zakvedláte. Po dvou týdnech scedíte a můžete ordinovat jako sirup v dávce cca 5 až 6 lžiček denně.

    Co na to lékař?

    „V několika uvedených ingrediencích se nalézají fytoncidy – neboli látky, kterými se rostliny dovedou přirozeně bránit mikroskopickým organismům,“ říká primář oddělení klinické mikrobiologie a antibiotické stanice Nemocnice Na Homolce Václav Vaniš. Pokud se ale jedná o opravdu relativně vážnou nemoc, jako je třeba angína, neměl by podle něj člověk samoléčbu riskovat. Ovšem v některých případech prý pomoct může. Hlavně preventivně.

    Více nejen babských rad se dočtete v rubrice Zdraví.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...