Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dobrou chuť - bez bolení hlavy!

28. března 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Přemýšlíte nad tím, proč už vás zase bolí hlava? Možná za to mohou vaše stravovací návyky. Máte představu, co všechno může fungovat jako „spouštěč“ migrény?

Existuje řada jídel a nápojů, které mohou vyvolat bolest hlavy. Jejich konzumace nemusí hned nutně vést k záchvatu migrény. Pokud ale trpíváte bolestí hlavy, je třeba si na ně dávat větší pozor, zejména pak na jejich kombinaci a špatné stravovací návyky.

ZLEPŠIT STRAVOVACÍ NÁVYKY

Průzkum prováděný u dvou set praktických lékařů v Německu, Francii a Portugalsku prokázal, že alkohol patří mezi nejčastěji uváděné příčiny vzniku bolesti hlavy. Z jiných studií je známo, že zejména červené víno bývá uváděno jako možný spouštěč migrény. Pro náchylnější jedince může být nevhodná jeho kombinace se sýry. Sýry, zvláště ty zrající, obsahují řadu bakterií mléčného kvašení, které mohou být potenciálním spouštěčem bolesti hlavy. U červeného vína zase za vyvolání obtíží mohou flavonoidy.

Bolesti hlavy mohou odstartovat nejen konkrétní typy jídel a nápojů, ale i stravovací návyky jako takové. Záchvaty může způsobit zejména dlouhé hladovění a nepravidelná strava. Velmi nebezpečná je rovněž dehydratace. Zjistilo se, že spouští prudkou bolest hlavy, která ustoupí po vypití okolo     500-750 ml vody do tří hodin od propuknutí bolesti. Pokud trpíte na časté bolesti hlavy, měli byste si vést tzv. migrénový deník, do něhož si budete zaznamenávat všechny faktory, které záchvaty mohly vyvolat. Může se jednat o určité typy potravin nebo nápojů, stravovací návyky nebo nadbytek či nedostatek spánku. Pravidelné vedení deníku vám pomůže odhalit, na které situace a pokrmy jste obzvlášť citliví a vyvarovat se jim.

SOS ZÁCHRANA

Když už bolest hlavy však propukne, je dobré užít některý z léků. Vhodnou volbou je např. Migralgin, lék obsahující kombinaci tří léčivých látek - paracetamolu, kyseliny acetylsalicylové, jež ulevují od bolesti a snižují horečku, a kofeinu, který zrychluje nástup účinku obou léčivých látek a zesiluje jejich účinky. Mechanismus, kterým společně působí paracetamol a kyselina acetylsalicylová, je odlišný, a tak se jejich účinky navzájem doplňují. Kofein navíc potlačuje příznaky únavy, podporuje duševní činnost a výkonnost. Kombinace tří účinných látek tak působí nejen silněji a rychleji, ale navíc se snižuje i množství jednotlivých složek potřebných pro zvládnutí bolesti.

Přehled nejrizikovějších potravin a nápojů:

• Některé typy sýrů (zvláště zrající).
• Alkohol (zvláště červené víno, na které jsou citlivé více ženy, v menší míře také bílé víno, pivo a tvrdý alkohol).
• Aspartam (užívá se jako umělé sladidlo např. v limonádách a žvýkačkách).
• Káva.
Čokoláda.
• Glutamát. (Je obsažen zejména v dehydrovaných polévkách, salátových dresincích, konzervách, mražených produktech, ale také v pokrmech v čínských restauracích, hovoří se dokonce o syndromu čínské restaurace. Bolest hlavy způsobená glutamátem se dostaví zpravidla do 1 hodiny po konzumaci. Bývá doprovázená tlakem a pálením v oblasti hrudníku, případně i zčervenáním obličeje, závratí a bolestí břicha).
• Ovoce a zelenina (banány, rajčata, fazole, citrusové plody).
• Uzeniny, klobásy.

Migralgin® je lék k vnitřnímu užití. Čtěte pozorně příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

SACS.GANTIZ.15.02.0187

Video se připravuje ...