Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Červené víno spouští migrénu častěji u žen než u mužů

14. března 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Co všechno způsobuje migrénu a jak riziko jejího spuštění snížit? Možná jste to nevěděli, ale vyvolat záchvat migrény může často jídlo a pití. Velká část pacientů totiž identifikuje minimálně jako jeden ze spouštěčů právě potraviny. Nejčastěji to bývá například konzumace alkoholu nebo čokolády. Paradoxně může migrénu vyvolat i půst či vynechání pravidelného jídla.

V současnosti trpí migrénou 10–12 % populace, přičemž ženy jsou postiženy častěji než muži.Jde především o reproduktivní fázi života (20–50 let). Pokud se migréna rozvine, může neléčená provázet pacienty po celý život. Další příčinou bolestí hlavy je tzv. tenzní bolest hlavy. Ve 20–30 % případů se tenzní bolest hlavy dostavuje častěji než jednou měsíčně, u 3 % pacientů se jedná až o chronické bolesti, které je trápí více než 180 dní ročně. Počet pacientů trpících bolestmi hlavy navíc stále stoupá, a to s sebou nese i značné ekonomické náklady jednak na léčbu a také jako nepřímý náklad pro zaměstnavatele v důsledku snížené pracovní výkonnosti.

Migrénu mohou vyvolat různé spouštěče nejen z oblasti hormonálních změn u žen či psychických faktorů, ale i životního stylu. V posledních letech je také zkoumán vliv životního prostředí, potravinových spouštěcích faktorů a nedostatku vody v organismu (dehydratace). Naprostá většina pacientů identifikuje minimálně jeden spouštěcí faktor, přes 90 % pacientů pak hned dva.

Ženy, dejte si pozor na červené víno

Mezi nejčastěji zaznamenané potravinové spouštěče bolestí hlavy patří alkohol. Řada studií potvrdila souvislost mezi spotřebou alkoholu a výskytem záchvatu migrény nezávisle na sobě jako statisticky významnou. Bolesti hlavy mohou vyvolat všechny druhy alkoholu, tedy tvrdý alkohol, pivo i víno, i když červené častěji než bílé.

Téměř dvacet procent pacientů uvádí červené víno jako příčinu i samostatně, přičemž u žen je tomu tak významně častěji. Dvě dánské studie poukazují také na skutečnost, že spouštěcí účinek červeného vína je silnější v kombinaci se sýrem, zatímco u jiných druhů alkoholu tato kombinace vliv na zhoršení bolesti hlavy nemá.

Další nejčastěji uváděnou potravinou je čokoláda, kterou jako spouštěcí faktor opět identifikují zejména ženy.

Nejíst a nepít je také problém

Pokud byste se ze strachu před migrénou jídlu nebo pití vyhýbali, také byste nečinili dobře. Vůbec nejčastěji uváděným důvodem bolesti hlavy je totiž právě absence jídla a pití.Vynechávání jídel a nepravidelné stravování jako hlavní spouštěč těchto problémů zmiňuje v různých studiích 30–75 % pacientů. Příčinou bolesti hlavy při hladu je většinou klesající hladina glukózy v krvi. Zásadní pro léčbu je v tomto případě pravidelný jídelníček (menší dávky jídla podávané pravidelně). Důležité je i předcházet dehydrataci. Při výzkumu tohoto spouštěče ustoupila bolest hlavy u 33 z 34 pacientů nejpozději do 3 hodin po podání 500–750 ml vody.

Čím rychleji bolest utlumíte, tím lépe

Pokud vás migréna zastihne, nesnažte se jí „přechodit“ nebo přetrpět. Tlumení bolesti je součást efektivní léčby. První pomocí jsou běžné léky proti bolesti, na trhu je však i volně prodejný lék speciálně určený pro tlumení migrény a tenzní bolesti hlavy s názvem Migralgin. Jeho výhodou je, že využívá kombinaci tří účinných látek (paracetamolu, kyseliny acetylsalicylové a kofeinu), díky které se zesiluje účinnost léku a také zkracuje nástup účinku. Čím rychleji přitom bolest utlumíte, tím lépe. V náročných situacích, ve kterých se denně nalézáme, například při řízení automobilu na dálnici, na těžkém jednání v práci nebo ve společnosti vesele halekajících dětí, je každá minuta bolesti navíc zbytečná.

MIGRALGIN® je lék k vnitřnímu užití. Čtěte pečlivě příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

Video se připravuje ...