Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

I tapety mohou vyvolat migrénu

1. března 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Bolí vás hlava? Dejte si pozor na zářivé světlo a barvy. Trápí vás migréna? Změňte své pracovní a domácí prostředí. Co může za nevolnost, poruchy vidění a jednostrannou, pulzující bolest hlavy? Stres, změna počasí, nedostatek spánku, a také řada věcí, které by vás možná ani nenapadly, jako například bíločerné dlaždice na podlaze.

Migréna není jen obyčejná bolest hlavy, jde o několikahodinový záchvat, který probíhá v různých fázícha vyznačuje se četnými příznaky, včetně pulzující jednostranné bolesti hlavy, nevolnosti a zvracení.Když bolesti odezní, nemocný se cítí unavený, nemá chuť k jídlu a nemůže se soustředit.Migrénou trpí 20 % žen a 7 % mužů.

Pokud jste náchylní k bolestem hlavy, měli byste si vedle běžně známých spouštěcích faktorů jako psychického vypětí, změny počasí, nedostatku nebo naopak nadbytku spánku či příjmu některých druhů potravin dávat pozor také na to, jaké barvy a vzory vás doma či na pracovišti obklopují.Část osob trpících migrénou (32–40%) je totiž citlivá na světlo, zejména jeho ostrost, záři, blikání, a také na jasnost barev a vzorů, které mohou velmi rychle vyvolat záchvat migrény.

Nebezpečné vzory a barvy:

-        Jasné, zářivé barvy, zejména na stěnách či podlaze. Mezi nejrizikovější patří černobílé dlaždice.

-        Tapety, malba s pruhy nebo ostře zakončenými vlnovkami, kostkované vzory.

-        Pozor také na větší čistě bílé plochy, např. zdi v kanceláři. Souvislé plochy je vhodné přerušit obrázkem, plakátem nebo vhodně umístěnou květinou.

-        Řešením je používat v interiérech neutrální, uklidňující barvy, vyvarovat se kontrastních vzorů.

Záchvat migrény mohou u některých jedinců vyvolat i blikající světla či oslnění. Existují způsoby, jak eliminovat jejich vliv prostřednictvím malých změn v domácnosti i na pracovišti:

• Ujistěte se, že osvětlení je dostatečné a dobře umístěné.

• Zářivkové osvětlení by mělo být řádně udržováno tak, aby nehrozilo, že začne blikat.

• Zářivky by měly co nejvěrněji napodobovat přirozené denní světlo.

• Vyhněte se leštěným povrchům, hladkým bílým stěnám atd., které mohou odrážet světlo. Vhodnější jsou matné povrchové úpravy. 

• Okna vybavte nastavitelnými žaluziemi.

• Zvažte počítač s plochou obrazovkou a umístěte ho tak, aby se na obrazovce neodráželo světlo z oken.

• Nastavte jas obrazovky až na minimální čitelnou úroveň.

• Mějte dobře nastavitelnou ergonomickou pracovní židli.  Pravidelně se od práce zvedejte a udělejte si přestávku.

Lehké a méně časté záchvaty migrény je vhodné léčit běžnými léky proti bolesti.Další možností je volně prodejný lék speciálně určený pro tlumení migrény a tenzní bolesti hlavy s názvem Migralgin. Jeho výhodou je kombinace tří účinných látek (paracetamolu, kyseliny acetylsalicylové a kofeinu), která zesiluje účinnost léku, zkracuje nástup účinku a také snižuje počet přípravků potřebných ke zvládnutí bolesti. Kofein navíc potlačuje příznaky únavy, podporuje duševní činnost a výkonnost.

Neléčená migréna spontánně odezní až po 4–72 hodinách, po nichž následuje ještě tzv. postdromální fáze, kdy je nemocný po odeznění bolesti často unaven a trpí nechutí k jídlu a poruchami koncentrace. Léčbu záchvatu migrény proto zbytečně neodkládejte.

MIGRALGIN® je lék k vnitřnímu užití. Přípravek je určen dospělým a dospívajícím od 12 let. Čtěte pečlivě příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

SACS.GANTIZ.15.02.0137

Video se připravuje ...