Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bolesti břicha bez příčiny: Nemáte v sobě bakterii, která způsobuje vředy i rakovinu?

Jestli máte často bolesti břicha, může za to ne příliš známá bakterie helicobacter.
25. února 2016 | 06:00

Její název připomíná slovo helikoptéra, a laici této potvůrce také tak říkají. Bakterie Helicobacter pylori způsobuje trávicí potíže, bolesti žaludku i břicha, pocit plnosti. Jak zjistíte, že s ní máte co do činění právě vy? 

Bakterii může chytnout kdokoli z nás. A jestli budete své potíže přehlížet, můžete zanedbat nejen „helikoptéru“, ale i spoustu jiných onemocnění zažívacího traktu. Konkrétně Helicobacter pylori může způsobit žaludeční vředy, a dokonce i zhoubný nádor. Proto je tak moc důležité jít při bolestech, křečích, pocitu plnosti a problémech se zažíváním k doktorovi.

Obvodní lékař vás nejspíš pošle na gastroenterologii. Jestliže se bakterie skutečně najde, předepíše vám specialista antibiotika, která v naprosté většině případů skvěle zabírají.

Rizikové jsou příbory i polibky

Patálie s „helikoptérou“ se komplikují tím, že chytnout se dá opravdu celkem snadno. Bakterii v sobě má totiž až 40 % české populace bez ohledu na věk a pohlaví. I přenos je dost snadný. Nositel patogenu vám „svou“ bakterii může předat například tak, že vás políbí.

...
Autor: shutterstock.com

Nejčastější pak bývá přenos v restauračních zařízeních, kde se nedodržuje dostatečná hygiena a mezi hosty kolují talíře, hrnky a příbory. Protože se nákaza neprojevuje hned, postižený člověk vůbec netuší, že by mu mohlo něco být, a bakterii roznáší dál. 

 

Vyšetření se nebojte, nebolí to

....
Autor: Shutterstock.com
Aby mohl gastroenterolog problém správně diagnostikovat, musí vás speciálně vyšetřit. Po lokálním znecitlivění úst (sprej nebo bonbon se znecitlivujícími látkami) vám strčí do krku hadičku opatřenou optikou, která snímá vaše útroby a sliznice. Hadičkou lékař míří přes hltan, jícen a žaludek až do dvanáctníku. Vyšetření nebolí, ale není příjemné pro lidi, kterým vadí, když se jim souká endoskop hlouběji do krku.

Dnes už se ale tento problém řeší tak, že pacient je vyšetřován přes nosní dírku tenčím endoskopem. Následně lékař bezbolestně odebere vzorek tkáně na laboratorní rozbor. Je to důležitá a zásadní pomoc, protože když jste bakterií nakaženi krátce, nestihla ještě vyvolat zánět a při endoskopickém vyšetření lékař na monitoru nic patologického nevidí. Výsledek z laboratoře se dozvíte za deset až čtrnáct dní.

Jak probíhá léčba

Helicobacter pylori se léčí tzv. trojkombinačním schématem, což v praxi znamená, že budete polykat dva druhy antibiotik a třetí lék na snížení tvorby žaludečních kyselin. Léčba trvá asi 14 dní. V případě, že je váš stav komplikovaný třeba už existujícím vředem, může se v terapii pokračovat ještě ve druhém cyklu, tedy dalších sedm až čtrnáct dní. Během léčby je třeba se vyhýbat dráždivým pikantním jídlům, kynutému těstu a samozřejmě alkoholu. I kuřáci musí svou dávku nikotinu omezit na absolutní minimum. Nutná jsou naopak probiotika, která pomáhají obnovit střevní mikroflóru.

Bolesti břicha byste neměli nikdy podceňovat.
Autor: Shutterstock.com

Může se stát, že léčba klasickou trojkombinací nezabere. V takovém případě bere nemocný tzv. čtyřkombinaci léků, při níž se vymění původní antibiotika za jiná. Předtím vám lékař opět odebere vzorek tkáně pro biopsii, aby se dalším vyšetřením zjistilo, jaké jiné alternativy antibiotik můžou pomoci. Jinak řečeno – tahle bakterie se rozhodně neléčí naslepo. Některé kmeny Helicobactera jsou totiž daleko odolnější než ty běžné, a terapii je tak třeba zacílit přesně.

Následující video ukazuje, jak vznikají žaludeční vředy – může za ně v naprosté většině bakterie, nikoli stres, jak se soudilo dříve. V žaludku je kyselé prostředí, které je potřeba k natrávení jídla. Za normálních okolností nijak neničí žaludeční stěny, které před ním chrání speciální vrstva. Při nákaze Helicobacter pylori se však sliznice stává zranitelnou, a tak může vzniknout vřed. Typicky se projevuje krvácením, bolestí a bohužel může mimo jiné žaludek úplně proděravět. 

Video se připravuje ...
Jak vznikají žaludeční vředy • VIDEO: Youtube/Science Art

Více zdravotních článků nejen o bolestech břicha se dočtete v březnovém Blesk Zdraví, které vychází 24. února.

Titulka březen
Autor: archiv Blesk zdraví

Autor: sia
Video se připravuje ...