Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Detoxikace je nesmysl: Proč bychom neměli pročišťovat organismus

  • Také se stále snažíte o detoxikaci? Je to úplně zbytečné, organismus se dokáže vyčistit sám.
    22. února 2016 | 06:00

    Detoxikace, neboli odstranění jedů z organismu za pomoci speciálních očistných kúr, je velké téma, které každé jaro hýbe světem. Jenže jako jednorázová a dočasná akce nemá příliš smysl.

  • Věčná otázka

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Slib, že po měsících dlouhých nocí a krátkých dnů s minimem slunce či po měsících přejídání a přepíjení se opět pookřejeme díky detoxikaci, je nesmírně lákavý. Proti názorům zastánců detoxů stojí i druhá skupina odborníků, kteří upozorňují na to, ať zbytečně nevyhazujeme velké sumy za nejrůznější detoxikační kúry. Udělat něco zásadního pro své zdraví můžeme totiž i bez nich.
  • Samočisticí funkce

    Za jeden den nezhubnete, ale ploché břicho získat můžete.
    Autor: Shutterstock.com
    Organismus, pokud není nemocný, se umí s toxickými látkami vypořádat. „Lidské tělo má samočisticí schopnost, která je dána hlavně správnou funkcí jater, ledvin a trávicího systému,“ zdůrazňuje docent Zdeněk Beneš, internista a ředitel pražské Thomayerovy nemocnice. Stejný názor má i profesor Jaroslav Racek z Ústavu klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice Plzeň: „Při metabolismu v těle zdravého člověka vzniká řada produktů, s kterými si ale dovedeme poradit. Oxid uhličitý vydýcháme plícemi, kyselinu mléčnou spálíme v játrech, další metabolické produkty vyloučíme ledvinami.“
  • Důkladný detox neexistuje

    Jestli chcete plošší bříško, zamyslete se nad svým pitným režimem, jestli vám náhodou nechybí tekutiny.
    Autor: Shutterstock.com
    Nutnost vnitřní tělesné očisty se odůvodňuje i tím, že v zimě jíme nezdravě. Pokud strava neobsahuje vyloženě jedovaté sloučeniny, nemůže organismus poškodit. Ale je pravda, že nám ubližuje například nadměrný, či naopak nedostatečný přívod energie, nevyvážený jídelníček s nedostatkem či nadbytkem bílkovin, cukrů či tuků nebo u veganské stravy nedostatek vitaminu B12 a některých minerálů.

    Podle profesora Racka však neexistuje nějaký detoxikační proces, který by v těchto situacích pomohl. Pomůže jen návrat k racionální stravě. Stejně tak poškozuje organismus nadbytek konzumovaného alkoholu nebo kouření. Opět to ale není detox, nýbrž omezení pití a típnutí poslední cigarety, co nás zachrání.

  • Detoxikací se zplodin nezbavíte

    Závislost můžete mít na lécích, ale i na sexu.
    Autor: profimedia.cz
    A co jedy, které dýcháme? „Kvalita ovzduší není mnohde nejlepší. A to nejen v průmyslových oblastech. Ve městech je často největším znečišťovatelem ovzduší automobilová doprava. Ono však stačí zajít v zimě na vesnici, kde se topí uhlím,“ říká profesor Racek. Prach a různé toxické látky mohou vyvolávat či zhoršovat alergická a jiná chronická onemocnění dýchacích cest, mohou i přispívat k tvorbě některých nádorů.

    Žádnými doplňky stravy či detoxikačními postupy se ovšem uvedených produktů nelze zbavit. Jediná cesta je zlepšování kvality ovzduší příslušnými opatřeními u největších průmyslových znečišťovatelů. "A leccos může udělat každý sám – třeba ekologičtějším topením nebo větším využitím hromadné dopravy,“ dodává lékař.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...