Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nepoťte se! Víme, co na tenhle problém skutečně zabírá

Nepříjemný zápach a mokré fleky jsou nepříjemné. Předejděte jim!
20. února 2016 | 06:00

Někdo má to štěstí, že se potí jen v létě, ale překvapivě mnoho lidí trápí tento problém celoročně. Za svůj problém, který může vypadat jako důsledek nedostatečné hygieny, se stydí a jejich život to hodně omezuje. Naštěstí existují možnosti, jak to změnit. 

Zatímco dříve měli lidé, které trápilo nadměrné pocení, na výběr jen z více či méně silných deodorantů, dnes jim dokáže pomoci i estetická medicína. A to hned několika metodami.

Zřejmě nejúčinnější je používání mikrovln, které v této oblasti znamenají podobnou revoluci, jakou před časem přinesl laser. V případě nadměrného pocení se mikrovlnné ošetření používá na oblast podpaží, trvale se jím odstraňují jak pocení, tak i chloupky. Stačí pouze hodinový zákrok, který provádí lékař.

„Ošetření nazvané MiraDry je v současnosti nejlépe hodnocená estetická procedura v USA. Předběhla i botulotoxin,“ říká Roman Šmucler, majitel kliniky Asklepion, která metodu nabízí jako jediná v České republice.

Ošetření mikrovlnami je skvělým řešením pro všechny, kterým proti pocení nepomáhá botulotoxin nebo kteří jsou alergičtí na antiperspiranty. Okamžitá jednorázová epilace podpaží je víc než příjemným bonusem. Pocení by se mělo zmírnit o více než osmdesát procent, a postižení lidé tak nebudou muset myslet třeba na neustálé převlékání se do čistého prádla či se vyhýbat společenskému životu. Tělo se alespoň trochu potit potřebuje, protože je to fyziologický mechanismus, kterým se tělo v horku ochlazuje. Není proto cílem stoprocentně účinná léčebná metoda. Bohužel zdravotní pojišťovny metodu, která vyjde na několik desítek tisíc korun, nehradí. 

Botox? Ano, na půl roku

a
Autor: profimedia.cz
Kdo by hledal levnější alternativu, může se rozhodnout pro ošetření botoxem, které je několikanásobně levnější, avšak je třeba ho opakovat, protože jeho efekt není trvalý. Účinkuje asi půl roku. „Botox je látka, která vede k ochrnutí svaloviny a zároveň vede i k utlumení uvolňování potu v té konkrétní léčené oblasti,“ vysvětlil profesor Petr Arenberger z pražské nemocnice na Vinohradech. 

Pocení lze kromě mikrovln a botoxu omezit i pomocí ionofrézy, která využívá nízký stejnosměrný proud a obyčejnou vodu z kohoutku coby vodič. Je třeba jednou za dva až tři měsíce absolvovat několikaminutové sezení, případně si přístroj pořídit domů. Aplikace však vyžaduje čas. 

Autor: red
Video se připravuje ...