Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co nemoci říkají o našich psychických problémech? Ženy ohrožují problémy v rodině, muže v práci

  • Ženy s nejčastěji do stresu dostávají hádkami a problémy v rodině partnerské.
    14. února 2016 | 06:00

    Popáté během roku zánět močáku? To asi nebude tím, že byste často seděla někde na studené mezi, takže byste nastydla. Netrápí vás spíše v poslední době váš partner nebo neřešíte rodinné problémy? Ono totiž nemoci dost vypovídají o našich psychických problémech. 

  • Propojení těla a duše

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Představte si tělo jako počítač. Aby mohl fungovat, musí mít v pořádku hardware a software. Pokud se jedno z toho rozbije, nemůže to druhé fungovat správně. A stejně je to s námi. V případě, kdy je naše duše v nepořádku, nemůže normálně fungovat ani naše fyzická část. Nemoci jsou tedy odrazem duše, a pokud budeme dlouhodobě ve stresu, podepíše se to na zdraví. „Permanentní stres je něco, jako když potkáte medvěda. Nadledviny začnou vylučovat adrenalin, kortikoidy. Rozšíří se vám zorničky, zarazí se vám svěrač, nastartujete se k běhu. Zvýší se tep, nastartuje se srdce, překyselí se žaludek,“ popisuje, co se děje ve stresu v našem těle internistka Michaela Štěpánová z Lékařského domu Praha 7. Jenže zatímco před medvědem utečete a tělo se zklidní, v permanentním stresu je člověk dlouhodobě.
  • Od stresu k infarktu

    Video se připravuje ...
    Podle internistky Michaely Štěpánové jsou všechny nemoci způsobené psychikou. • VIDEO: Adriana Krátká
    V případě, kdy v tomto režimu pojedete dlouhou dobu, může se to podepsat na vašem zdraví. Z překyselení žaludku může být vředová choroba nebo refluxní onemocnění jícnu, zvýší se vám tlak, což může vést třeba k infarktu, ale také k selhání ledvin nebo mozkové mrtvici. Není to tedy pouze oslabená imunita a nachlazení, co si přehnaným stresem a psychickými problémy můžeme způsobit.
  • Ženy řeší vztahy, muži práci

    Video se připravuje ...
    Jaké nemoci se týkají spíše žen a které mužů? • VIDEO: Adriana Krátká
    Nemoci se také trochu odlišují podle toho, o jaké jde pohlaví. To proto, že většinou je hlavním problémem v životě ženy a muže něco odlišného. Zatímco my řešíme většinou vztahy a osobní věci, muže častěji stresuje kariéra. Problémy v rovině vztahů pak vedou k tomu, že se častěji potýkáme s gynekologickými potížemi, bolestmi malé pánve. Muže jejich „tah na branku“ většinou stojí předčasně vysoký tlak nebo některý z metabolických syndromů. Ty pak mohou vést třeba k diabetu druhého stupně, infarktu nebo jiné civilizační chorobě.
  • Víra versus přesvědčení

    Video se připravuje ...
    Spíše než věřit musíte být přesvědčeni, že se uzdravíte. • VIDEO: Adriana Krátká
    Psychika ale může naše zdraví ovlivnit i pozitivně. Pokud člověk nemoci úplně nepropadne, může mu síla myšlenek pomoci při léčbě. „Psychika hraje třeba při léčbě rakoviny obrovskou roli. Musíte to mít ale zakódované hluboko v sobě,“ vysvětluje internistka. Neznamená to tedy, že pokud si v mozku nastavíte mód „věř a uzdravíš se“, tak tomu opravdu tak bude. O tom musí být člověk přesvědčen. Je tedy zásadní rozdíl mezi vírou a přesvědčením. „Mám příklady i ze své praxe, kde výbornou psychikou lidi přežívají karcinomy i pět let poté, co jim na onkologické klinice řekli, ať si zařídí nejnutnější věci, že už to nebude dlouho trvat,“ vypráví lékařka.
  • Psychosomatika v praxi

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Naštěstí ale v dnešní době čím dál tím více praktických lékařů přihlíží k nemocem komplexně, a pokud se pacient neustále vrací s nějakým onemocněním, snaží se poodhalit, jestli není problém jinde. V takovou chvíli by si měl s pacientem popovídat a zajímat se o něho trochu víc. Psychosomatika tak začíná pomalu vyplouvat na povrch. „Mladší generace praktických lékařů to v potaz bere. Nicméně je pravda, že to zabírá čas a ordinace jsou přeplněny. Takže ne vždy se to podaří, ale myslím si, že se situace zlepšuje,“ kvituje Štěpánová, která se psychosomatice ve své ordinaci věnuje.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...