Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Téměř polovina žen se cítí neustále unavena: Může za to vážná porucha! Máte ji také?

Jestli se cítíte často unavena, může za to spánková apnoe. Ta se týká většinou žen, než mužů.
12. února 2016 | 06:00

Také znáte ten pocit, když se ráno probouzíte ještě více unavena, než jste do postele ulehala? Zřejmě tu tedy nebude něco v pořádku. Zvláště pokud jste šla spát včas, bez sklenky vína na dobrou noc. Za zvýšenou únavou může být totiž onemocnění, které bývá diagnostikováno jen málokdy. 

Téměř polovina žen trpí nedostatkem spánku, ačkoliv to nepřizná. Celý den pak bloumá životem, zívá a netěší se na nic jiného, než až si zase lehne zpátky do postele. To není úplně normální stav, zvláště pokud má žena přiměřeně dlouhý spánek, tedy 7 až 8 hodin denně.

Jestli se cítíte unavená, nemusí to být pouze vašim denním režimem.
Autor: profimedia.cz
"Spousta žen si myslí, že jsou prostě utahané z práce, rodiny a denních činností. Ve skutečnosti ale může jít o něco vážnějšího," řekl profesor John Stradling z Oxfordské univerzity deníku Daily Mail. Za nedostatek spánku a únavu totiž může spánková apnoe. Poslední průzkumy zjistily, že postihuje častěji ženy než muže. 

Kdo víc chrápe?

Což je dost zvláštní vzhledem k tomu, že častěji si stěžujeme my, ženy, že náš protějšek chrápe, z čehož pak nemůžeme spát. Ale výsledky mluví jasně. Agentura YouGov monitorovala 4100 lidí a vyšlo z toho, že poruchy spánku trpí 46 procent žen oproti 36 procentům mužů. Něžné pohlaví si také do větší míry uvědomuje, že se během noci několikrát probudí. 

A právě buzení v noci je jedním z příznaků spánkové apnoe. Ta se ale projevuje také chrápáním nebo nepravidelným dýcháním v noci. Některým pacientům se totiž při této poruše může na chvilku zastavit dech. Což je skutečně nebezpečné. Pokud se spánková apnoe neléčí, může to vést až k infarktu, mrtvici nebo to může napomoct k diabetu druhého typu. 

Neklidné nohy jako jeden z příznaků

I když pořád tvrdíme, že muži chrápou častěji, nemusí tomu tak být.
Autor: Shutterstock.com

Spánková apnoe se ale neprojevuje pouze chrápáním a únavou přes den. Častými příznaky jsou neklidné nohy, deprese, bolesti hlavy a svalů. Jestliže tedy na sobě pociťujete některé z těchto příznaků a jsou spojené se spánkem, nestyďte se navštívit lékaře. To podle výzkumu udělá jen každá čtvrtá žena. Čím dříve je porucha odhalena, tím lépe je možno ji pak řešit. 

Jestli se cítíte často unavena, nemusí to být vždy pouze spánkovou apnoí. Například u žen je kvalita spánku značně snížena během těhotenství a pak s blížící se menopauzou. Mohou za to – jak jinak – hormony. Je také zvláštní, že něžné pohlaví potřebuje o trochu více spánku než muži.

Vypněte počítač a netahejte ho do postele.
Autor: profimedia.cz
Prý je to způsobeno tím, že zatímco muži se vždy plně soustředí pouze na jednu věc, ženy jich ovládají několik najednou – tudíž je náš mozek více vytížen. Neznamená to, že bychom snad měly u mužů nějak navrch. Ale při spánku se regenerují části mozku zaměřené na řeč, paměť a myšlení. 

V režimu offline

V poslední době je ale častým důvodem únavy také svět moderních technologií, který nás obklopuje. Z vlastní zkušenosti vím, že notebook nebo jiné elektronické zařízení v blízkosti postele hrají větší roli, než si myslíme. Mé problémy s častým probouzením se v noci odezněly ve chvíli, kdy jsem začala notebook zavírat v druhé místnosti a do postele jsem chodila jen s knihou. 

Více nejen o zdravotních rozdílech mezi muži a ženami si přečtěte v rubrice zdraví.

 

Video se připravuje ...