Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Varovné signály během menstruace: Kdy byste měla zpozornět?

  • Jestliže máte najednou křeče, ačkoliv dříve byla vaše menstruace bezproblémová, může to značit  nějaký zdravotní problém.
    7. února 2016 | 06:00

    Špatná nálada, bolest hlavy, břicha, nafouklé břicho... Jako by menstruace sama o sobě nebyla dost hrozná a otravná záležitost, která nám komplikuje životy každý měsíc. Jenže věřte, že toto neradostné období může být ještě horší. Třeba silné křeče v břiše nebo ještě silnější krvácení, než je obvyklé... V takovém případě byste měla zbystřit, může jít o vážnější zdravotní problémy. Jaké jsou další příznaky? 

  • Vynechávání krvácení

    Polovina Čechů má problémy s ledvinami či slinivkou, málokdo na to však přijde včas.
    Autor: Shutterstock.com
    Je sice příjemné, že už druhý měsíc nepodléháte depresivním stavům a neběháte co hodinu na záchod, ale pokud byste dala ruku do ohně za to, že nejste v očekávání, měla byste se přestat radovat. To, že nemestruujete, znamená, že něco s vašimi hormony není úplně tak v pořádku, jak by mělo být. Důvodů pro to je však nespočet. Může jít o zdravotní problémy se štítnou žlázou, předčasnou menopauzu nebo o hormonální nerovnováhu způsobenou nadměrným cvičením nebo dlouhodobým stresem. 

    V každém případě není úplně dobré, pokud se nevylučuje výstelka dělohy. Můžou se v ní také objevit nějaké výrůstky. Proto v těchto případech navštivte lékaře, který vás prohlédne, zda skutečně nejde o těhotenství, případně zkontroluje hladinu vašich hormonů. Také zjistí, jestli nejde o syndrom polycystických ovarií.

  • Zhoršení křečí

    I když nemáte žádné potíže, minimálně jednou za rok byste měla zajít ke gynekologovi.
    Autor: shutterstock.com
    Některé ženy mají to štěstí, že těch pár dnů v měsíci nijak neprožívají, není jim zle, co jsou to bolestivé křeče, o tom nemají ani tušení. Jenže když se u někoho takového křeče začnou během menstruace objevovat, jsou silné a bolestivé, je to známka toho, že něco není v pořádku. Nejčastěji jsou bolestivé křeče příznakem endometriózy. To znamená, že buňky, které normálně rostou uvnitř dělohy, začnou působit i mimo ni. 

    Dalšími příznaky jsou třeba bolestivý pohlavní styk nebo trvalá bolest v pánvi. Objevit se může u jakékoliv ženy, ovšem nejčastěji je to u těch, které si už od mládí stěžovaly na silné bolesti při krvácení.

  • Krvácení mimo cyklus

    Dříve bylo společensky nepřípustné, aby si žena zaváděla tampon klasicky, tak jako dnes. Používaly se proto různé nástavce.
    Autor: Shutterstock.com
    Stejně jako je problém, když nemenstruujete v době, kdy byste měla, je špatné, pokud se krvácení objeví mimo obvyklou dobu. Neznačí to nikdy nic dobrého. Může jít totiž o cystu, polyp, bakteriální infekci nebo o předrakovinotvorný stav. Pokud je vaše menstruace nepravidelná, pak vás toto rozhodit nemusí, ovšem v situaci, kdy je jinak přesná jako hodinky, a najednou se začne objevovat v různých intervalech, vyhledejte raději lékaře. 
  • Silné krvácení trvající déle než deset dnů

    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz
    Jak poznáte, že krvácíte skutečně silně? Pokud užíváte ultraabsorpční hygienické pomůcky a musíte si je měnit častěji než po hodině. Podobně jako u krvácení mimo váš termín může jít o zdravotní problémy spojené třeba s myomy, polypy. Není dobré to podceňovat, raději navštivte co nejdříve lékaře. Silná menstruace je ale také častým problémem žen s anémií. V každém případě – pokud to trvá déle než deset dnů, měly byste s tím něco udělat. 
  • PMS, které ztěžuje váš život

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    PMS je u většiny žen úplně normální záležitostí. Chutě na sladké, náladovost a pocit nafouklého břicha jsou běžnými projevy, které se dají vydržet. Ale premenstruační potíže mohou být i mnohem horší. Říká se tomu premenstruální dysforická porucha, což si představte jako PMS, ale mnohem, mnohem vážnější. Mezi příznaky patří záchvatovité přejídání, změny nálad s velkými výkyvy, které vedou až k nepochopitelnému pláči, těžká úzkost nebo těžko zvladatelný stres. Tyto stavy se zpravidla zlepší s příchodem krvácení. Nicméně pro někoho to může být skutečně nesnesitelné, proto navštivte lékaře, který vám předepíše léky na uklidnění.
  • Bláznivé hormony

    a
    Autor: profimedia.cz
    Jestliže máte třeba astma, deprese, cukrovku nebo syndrom dráždivého tračníku, pak máte možná pocit, že se vám příznaky před menstruací vždycky zhorší. To není náhoda, mohou za to hormony. Nemusíte tím však trpět, v takovém případě lze upravit hladinu hormonů tak, aby nezpůsobovaly takovéto výkyvy. Proto až půjdete příště k lékaři, promluvte si s ním o tom, zda by nebylo dobré zvýšit dávkování léků před menstruací, aby  příznaky nemoci nebyly pro vás tak těžké. Za žádnou cenu se ale nesnažte dávkování upravovat sama!!!

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...