Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Aspirin: Kdy pomáhá a kdy škodí? Opravdu ochrání před infarktem?

  • Těhotné ženy by neměly aspirin užívat.
    5. února 2016 | 06:00

    Přestože jde o nejstarší synteticky připravený medikament, vědci se dodnes přou o jeho přínosech a nepříjemných vedlejších účincích na lidské zdraví. Tady jsou nejpodstatnější otázky a odpovědi na témata: brát, či nebrat? A kdy?

  • Proč je tak zázračný?

    O srdce je třeba pečovat.
    Autor: profimedia.cz
    Zřejmě nejzásadnější význam aspirinu a také jeho popularita spočívá v jeho preventivním účinku proti tvorbě krevních sraženin. Aspirin je například součástí první pomoci u infarktu myokardu, kdy je céva zásobující srdeční sval ucpaná sraženinou. Několik tablet Aspirinu může napomoci růst sraženiny zastavit a tím usnadnit i její odstranění a znovuobnovení průtoku krve cévou. Po zaléčených infarktech se Aspirin bere dlouhodobě, aby se zabránilo dalšímu uzávěru. Přesné dávky určuje kardiolog.
  • K čemu aspirin slouží?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jeho hlavní složkou je kyselina acetylsalicylová které je nejstarším synteticky vyrobeným léčivem na světě. Užívá se na tlumení bolesti (analgetikum), proti horečce (antipyretikum) a zároveň účinně potlačuje zánět (antiflogistikum). Běžně ho bereme proti horečce, při bolestech hlavy, svalů a kloubů. Acetylsalicylová kyselina má i protisrážlivý účinek, takže se využívá například při ischemické chorobě srdeční ke snížení rizika infarktu myokardu. Vyšší dávky se potom podle okolností mohou podávat i při akutním infarktu. Preventivní účinky má i proti mozkové mrtvici. Zcela zásadní je ale dávka, kterou je třeba v rámci prevence užívat. O tom se stále vedou spory a provádějí výzkumy.
  • Může po dlouhodobém užívání poškodit ledviny?

    Bolest zad v bedrech může poukazovat na nemocné ledviny.
    Autor: Profimedia.cz
    Ano, je to jen jeden z nežádoucích účinků aspirinu. Ledviny můžou být takto poškozeny tzv. chronickou nefritidou (zánětem) a posléze může dojít i k jejich úplnému selhání. Dalším méně častým vedlejším účinkem můžou být astmatické záchvaty. Velmi vzácný je po podání léků na bázi kyseliny acetylsalicylové malým dětem tzv. Reyův syndrom (otok mozku, selhávání jater). Proto pediatři doporučují pro děti jiné preparáty na odlišné bázi, například Paralen).
  • Je dobré ho brát po padesátce jako prevenci proti mrtvici a infarktu?

    Srdeční potíže jsou u nás častější než rakovina.
    Autor: profimedia.cz
    Aspirin (resp. kyselina acetylsalicylová) je podle nejnovějších výzkumů vhodnější pro užívání až po prodělaném infarktu nebo mozkové mrtvici. Užívat ji dlouhodobě sice může v minimálním procentu preventivně člověka před zmíněnými kardiovaskulárními chorobami chránit, ale nežádoucí vedlejší účinky, především krvácení do žaludku (i možná provokace žaludečních vředů) od této teze leckteré lékaře odrazují. Vždy je ale třeba dívat se na problematiku podle dispozic jednotlivého pacienta, jeho aktuálního stavu i vrozených rodinných dispozic a anamnézy.

    Podle zdrojů ze studie britských lékařů, zveřejněných v odborné publikaci Archives of Internal Medicine, je užívání Aspirinu jako prevence spojeno s příliš velkým rizikem vnitřního krvácení (do zažívacího traktu i do mozku). Statisticky navíc vychází, že za šest let primární prevence Aspirinem dojde u jednoho ze 73 pacientů k vážnému krvácení a za stejnou dobu se podaří zabránit infarktu u jedné ze 160 osob, a to ještě takovému, který by neměl fatální následky.

  • Jaká je doporučená dávka pro preventivní užívání?

    Pokud bolest hlavy často léčíte aspirinem, ani netušíte, že se preventivně chráníte před rakovinou.
    Autor: profimedia.cz
    V zásadě jde o minimální dávku 75 mg, ale i to je předmětem probíhajících výzkumů. Maximální denní dávka léku jsou čtyři gramy - ale to už nemluvíme o prevenci, ale nasazení Aspirinu při akutních stavech bolesti, horečce a podobně. Lék by se měl brát s odstupem čtyř až osmi hodin, polykat po jídle a zapíjet dostatkem vody. Není vhodné kombinovat ho s alkoholem.
  • Kdo by se měl aspirinu úplně vyhnout?

    Autor: profimedia.cz
    Lidé, kteří mají nemocný či podrážděný žaludek, astmatici, pacienti s krvácivými stavy, dvanácterníkovými a žaludečními vředy, malé děti a ženy v třetím trimestru těhotenství.

    Více nejen o aspirinu se dočtete v únorovém čísle Blesk Zdraví, které seženete v trafikách a obchodech. 

    Blesk zdraví, únor 2016
    Autor: abz

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...