Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 zdravotních problémů, které se týkají spíše žen než mužů

  • Roztroušená skleróza, nebo deprese. To jsou nemoci, které častěji postihují ženy.
    8. února 2016 | 06:00

    Žádná válka netrvá tak dlouho jako ta genderová. Muži mívají lepší postavení, lepší peníze, neřeší odvěké problémy s tím, co na sebe, a nemusí se bát jít noční ulicí sami. A co víc – těchto sedm zdravotních problémů se jich týká mnohem méně často než nás, žen. No, aspoň že jsme hezké. 

  • Roztroušená skleróza

    Elektrické výboje kolem páteře mohou značit roztroušenou sklerózu.
    Autor: Shutterstock.com
    Když si budete hledat nejrizikovější skupinu roztroušené sklerózy, dozvíte se, že to jsou ženy ve věku 20 až 40 let. A to až třikrát častěji než muži. Nejčastějšími příznaky jsou brnění kolem páteře, dvojité vidění, velká únava. Toto autoimunitní onemocnění se něžného pohlaví netýká proto, že by snad pilo méně piva než muži – příčina onemocnění vlastně není úplně jasná. Přestože není jasně dokázáno, proč nemoc vzniká, určitou roli zde hrají příjem vitaminu D, kouření a vnější infekce. Nemoc není vyléčitelná, ale lze zmírnit její příznaky a dlouhodobě s ní žít.
  • Lupus

    Lupus se může projevit i bolestmi kloubů.
    Autor: Shutterstock.com
    Mnoho lidí si plete tyto dva pojmy: lupus a lupenka. Není se čemu divit, skutečně to k tomu svádí, ale mezi oběma chorobami je rozdíl. Už jen v tom, že lupus se z devadesáti procent týká žen, pouze malé procento mužů musí řešit tento zdravotní problém. Jde o chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje zdravé tkáně, které napadá. To vede k poškození nejen kůže, ale v některých případech i kloubů a některých orgánů. Příznaky se notně liší, nejčastěji se ale vyskytují bolest hlavy, otoky kloubů nebo nohou, padání vlasů. 
  • Chronický únavový syndrom

    Chronický únavový syndrom
    Autor: profimedia.cz
    Prostá únava a chronický únavový syndrom jsou dvě zásadně odlišné věci. Odborníci nemoc popisují jako komplexní poruchu, během které lidé zažívají ochromující únavu. Někteří by si mohli myslet, že od ní pomůže klid na lůžku a spánek, ale není tomu tak. Nemoc má i další příznaky, jako jsou bolesti kloubů, dlouhotrvající únava po fyzické námaze, celková slabost, bolest v krku, vysoká teplota nebo ztráta paměti. Takže základní denní činnosti, jako jsou třeba oblékání nebo sprchování, se pro člověka stanou skutečně náročnou záležitostí. Opět mnohem častěji postihuje ženy než muže. Proč, to není úplně jasné. Ale do určité míry v tom mohou mít prsty některé hormony nebo chemické reakce v mozku, které jsou trochu odlišné od těch mužských.
  • Deprese

    Deprese bývá častější u žen jak u mužů.
    Autor: Shutterstock.com
    Jasně, my ženské jsme hysterky, tak je přece na místě, že i deprese máme častěji, ne? Kdepak, tak jednoduché to skutečně není. Mohou za to hormony, hlavně tedy jejich veliké výkyvy. Ty se objevují během ženského života hned několikrát. Po porodu, během menopauzy, ale i při běžné menstruaci. Jenže to není všechno, deprese ženy postihnou až dvakrát častěji než muže i proto, že jsou mnohem vnímavější. Ženy o svých problémech navíc mluví s lékařem, proto je možná i více přiznaných depresí u žen než u mužů. A v neposlední řadě – my ženy žijeme zpravidla déle než muži, a tak deprese může přijít i ve stáří z osamělosti.
  • Celiakie

    Rozdíl mezi celiakií a alergií na lepek je v tom, že při celiakii dochází k poškozování střev, při alergii nikoliv.
    Autor: Shutterstock.com
    Nesnášenlivost lepku se mnohem častěji projevuje u žen než u mužů. A to v počtu 60 až 70 procent. Nemoc doprovázejí nevolnosti, hubnutí, nadýmání, silná bolest břicha, průjem. Často stojí také za neplodností, akorát si lékaři tyto dvě věci nespojí. Průměrný věk diagnózy je totiž 45 let, když už většina žen svůj boj o početí vzdala. Jenže celiakii mohla žena mít už deset let, a kdyby se na ni přišlo včas, mohla se neplodnost – jí způsobená – vyřešit.
  • Syndrom dráždivého tračníku

    Autor: Profimedia.cz
    Syndrom dráždivého tračníku je sice poměrně běžné onemocnění, ale zase trápí mnohem častěji ženy než muže. A ještě navíc jsou příznaky mnohem horší než u mužů. Syndrom dráždivého tračníku způsobuje svírání, bolest, nadýmání, plynatost, průjem nebo zácpy, a to po dobu alespoň tří měsíců. Často se objevuje u žen v období menstruace, kdy jsou právě obtíže mnohem intenzivnější.
  • Pohlavně přenosné choroby

    Muži volí větší prezervativy než potřebují.
    Autor: shuterstock.com
    Může to sice znít divně, ale i co se týče pohlavně přenosných chorob, mají ženy tak trochu smůlu. Muži jsou často přenašeči, ale samotná nemoc se častěji projeví u žen. A průběh bývá mnohem horší než u drsného pohlaví. Lékaři si to vysvětlují mnoha důvody. Například tím, že sliznice pochvy je mnohem jemnější než kůže na penisu, takže je jednodušší, aby bakterie a viry pronikly do těla. Také je to většinou žena, kdo zjistí, že má kapavku, chlamydie nebo kvasinkovou infekci.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...