Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Věčné dilema kohoutkové vody: Pít, či nepít?

  • Kohoutková voda, kterou v České republice máme, je prý kvalitnější než třeba ta ve Francii.
    1. února 2016 | 06:00

    O kvalitě kohoutkové vody se říká leccos. Většina z nás ji klidně pije a leckterá restaurace ji kvůli stále častějším požadavkům zákazníků uvádí ve svém nápojovém lístku. Přesto nejen na webu kolují informace o tom, že voda z vodovodu není pro zdraví právě nejlepší. A obvykle následují doporučení na její úpravu filtrací.

  • Kvalitnější než ve Francii

    ...
    Autor: Shutterstock
    Odborník na výživu a pitný režim RNDr. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy je přesvědčen, že je kohoutková voda v České republice ve srovnání například s Francií hodně kvalitní, a pokud je člověk napojen na veřejný vodovod, její filtrace a další upravování nejsou nutné. O zdravotní nezávadnosti vody nepochybuje ani hydrolog RNDr. Vojtěch Kněžek: „Díky dezinfekci, obvykle chlorováním, je voda z vodovodního kohoutku většinou zdravotně nezávadná, nicméně ne zcela chutná. Společnost se proto stále více přiklání k využívání vody balené.“ A Mgr. Matěj Čermák z Hygienické stanice hlavního města Prahy k tomu dodává: „Chuť, pach a barva vody jsou pro spotřebitele hodně významné. Proto, ačkoliv voda z kohoutku splňuje veškeré hygienické limity, ji lze v případě nespokojenosti zlepšit vhodnými filtry.“
  • Démon chlor

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Navzdory uklidňování odborníků kolují o kohoutkové vodě různé zprávy, které ji označují za nebezpečnou. Na vině má být chlor, používaný na dezinfekci vody. Kvůli němu prý může používání kohoutkové vody způsobit různé zdravotní problémy, z nichž nejzávažnější má být osteoporóza. „Není pravda, že by pitná voda byla plná chlóru,“ namítá Matěj Čermák. „Například v Praze je na většině míst distribuční sítě chlor pod mezí zachytitelnosti, což je 0,05 mg/l. A nikde nesmí hodnoty překračovat povolenou hranici 0,3 mg/l.“ Pokud se týká osteoporózy, způsobené chlorováním vody, nic takového žádná studie nikdy neprokázala.
  • Dezinfekce na ústupu

    Chloru v kohoutkové vodě je tak málo, že je to skutečně zanedbatelné.
    Autor: Shutterstock.com
    Vedlejší produkty dezinfekce, před nimiž odpůrci pití neupravované kohoutkové vody varují, jsou v pitné vodě skutečně nežádoucí. Právě proto je trendem od chlorace, a vůbec jakékoliv chemické dezinfekce ustupovat. Vodárny se snaží používat takový systém úpravy a distribuce vody, aby vedlejších produktů dezinfekce vznikalo co nejméně. Pokud ale přesto máte pocit, že z vody je třeba chlor dostat, tady je několik rad, jak na to.

    - Uvedením vody do varu: dostačuje pro odstranění naprosté většiny těkavých látek včetně chloru.

    - Odstavením vody: většina těkavých látek vyprchá do několika minut.

    - Přefiltrováním vodními filtry: nejdražší způsob úpravy kohoutkové vody, který ale podle hygieniků není nutný.

  • Není voda jako voda

    Kohoutkovou vodu není nutné se bát pít.
    Autor: Shutterstock.com
    Komu kohoutková voda nechutná, volí leckdy nákup vody v PET lahvi. Jenže pozor – není voda jako voda. Mnoho z balených vod totiž neobsahuje nic jiného, než kohoutkovou vodu! A obvykle tomu odpovídá i nízká cena. Základem správného nákupu je číst etikety na lahvích. Pavel Vacek, ředitel výrobního závodu Toma Natura v Teplicích nad Metují, upozorňuje: „Etikety pramenitých, minerálních a kojeneckých vod musí například obsahovat lokalitu, ze které voda pochází, název zdroje a údaje o složení. Najdete zde také datum minimální trvanlivosti či další pokyny, jako třeba nutnost uchovávat vodu v chladu či chránit ji před přímým slunečním světlem.“ Na etiketě by měly být zaznamenány i fyzikální nebo chemické úpravy vody, jako jsou filtrace, ozáření ultrafialovými paprsky, odželeznění či sycení oxidem uhličitým a podobně.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...