Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

6 nejčastějších diagnóz u gynekologa, které nás zbytečně děsí

  • Návštěva u gynekologa je vždy nepříjemná sama o sobě, natožpak když nám má sdělit nějakou nepříjemnost.
    29. ledna 2016 | 06:00

    Popravdě řečeno, my ženy nechceme od gynekologa slyšet žádnou diagnózu. Ideální je, když nám sdělí, že jsem úplně v pořádku a že se zase uvidíme až na preventivní prohlídce. Život je ale jiný a někdy se dozvíme věci, ze kterých se nám můžou podlomit nohy. Tady je šest takových.

  • Máte převrácenou dělohu

    ........
    Autor: Profimedia.cz
    Při takové informaci se může každá z nás skutečně vyděsit, protože si hned představujeme velký problém. Ve skutečnosti nám to ale nemusí působit žádné potíže. Děloha se v takovém případě nenalézá ve své standardní vertikální poloze, ale může být nahnutá dozadu. Spousta žen o této neohrožující anomálii ani neví, protože se nijak neprojevuje, maximálně můžou mít silnější menstruační bolesti – mimochodem, ty by měly být vždy důvodem, proč jít na gynekologické vyšetření. S převrácenou dělohou můžeme také zcela normálně otěhotnět a rodit bez jakkoli větších rizik ve srovnání s ženami, které mají tento orgán v normální poloze. Stává se jen výjimečně, že je problém potřeba řešit. A to pomocí speciálních cviků, jen v krajním případě operací.
  • Vypadá to na polycystické vaječníky

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Lékař většinou zároveň dodá, že budeme muset absolvovat ještě pár dalších vyšetření. I to zní pro většinu z nás hrozivě. A o co se vlastně jedná? Naše vaječníky jsou zvětšené a jsou na nich cysty. Bývá to velmi často důvodem hormonální nerovnováhy v těle. Projevy jsou například nepravidelná menstruace, hustější ochlupení (tmavé chloupky se občas objevují i na obličeji), nečistá, aknózní pleť… V některých případech mohou polycystické vaječníky způsobit neplodnost. Proto se ihned zahajuje léčba hormonálními léky, která pomáhá upravit cyklus a zmírnit příznaky. Občas je trochu komplikované donosit dítě, ale neděste se: díky moderním metodám terapie a lékům je počet potratů naprosto minimální!
  • Máte virus herpes

    To, že v sobě máte virus herpes ještě neznamená konec světa.
    Autor: Shutterstock.com
    Některé ženy po tomto lékařově sdělení zrudnou a stydí se. Mají dávno překonanou představu, že herpes můžou „chytnout“ jen tehdy, když jsou promiskuitní. Mohlo se třeba stát, že nás nakazil náš stálý partner nebo manžel, který „si to nevědomky přinesl“ od své bývalky. Nepoznal, že je přenašečem, protože se to u něj neprojevilo, a je tedy zřejmě vůči herpesu imunní. Když nám to lékař diagnostikuje, je důležité zachovávat pravidla bezpečného sexu, protože i když se podaří virus potlačit, zůstává číhat v našem těle na jakékoli oslabení imunity a opět se vrátí. V takovém případě je vhodná konzultace s lékařem o tom, jakou léčbu zvolit.
  • Hrozí vám trombóza

    ...
    Autor: Shutterstock
    To, že estrogeny, které antikoncepce obsahuje, skutečně můžou způsobit trombózu (krevní sraženinu), je sice fakt, ovšem máme tady hned několik faktorů, které je třeba také brát v úvahu – a podle toho riziko posuzovat. Především bychom při braní antikoncepce neměly kouřit ani pravidelně pít alkohol. Takhle nakombinovaná dvojka, s antikoncepčními pilulkami trojka, totiž skutečně zásadně škodí našemu srdci i cévám. Riziko sraženin při užívání hormonální antikoncepce hrozí daleko více i těm ženám, které trpí nadváhou až obezitou. Nejohroženější jsou pak ty z nás, které trombózu mají v rodině. Jestliže nechceme z nějakého důvodu pilulky vysadit, pak si s lékařem o rizicích musíme vážně promluvit a musíme se řídit jeho radami.
  • Máte dvě vaginy

    Dvě vagíny není nic tak hrozného, jak se může na první dojem zdát.
    Autor: shutterstock
    Přestože to některé z nás může připadat mimořádně kuriózní, až tak neobvyklá anomálie to není. Odborný název pro tuto diagnózu je uterus didelphys – pohlavní orgány se nám prostě v těle vyvinuly párově. Pro představu: je to vlastně tak, jako byste měly jednu vaginu, uprostřed které roste blanka. Jedna část pochvy přitom může být větší, a v praxi to tak pak ani nepoznáme. Závažnějším problémem je vytvoření dvou děloh, ze kterých může vzniknout dvojité těhotenství – to je ovšem zároveň jediný problém, který při této diagnóze hrozí.
  • Výsledky HPV? Pozitivní

    Video se připravuje ...
    Proč HPV viry trápí nejčastěji mladé ženy? • VIDEO: Adam Balažovič
    HPV je anglická zkratka pro lidský papilomavirus, který může způsobovat rakovinu děložního krčku. Má ale ve skutečnosti desítky druhů a my nemusíme mít zrovna ten, který je z tohoto pohledu nebezpečný. Ale i kdyby tomu tak bylo, lékař nás bude daleko častěji zvát na prevenci a pozorně sledovat jakékoli změny (a počítejte k tomu i laboratorní vyšetření stěru z krčku). Takže kdyby se něco začalo dít, dá se rychle zakročit. Jde v podstatě o předrakovinotvorný stav, který se sám může vyléčit, nemusí se vždy vyvíjet dál. A i kdyby – je dobře léčitelný. To je naprosto zásadní zpráva pro ty ženy, které zanedbávají prevenci – jen ta totiž případné nebezpečí odhalí. Navíc dnes proti HPV existuje očkování, které částečně zdravotní pojišťovny proplácejí.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...