Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babské rady na suchý kašel: Jak si poradit bez léků?

11. března 2023 | 06:00

Když přišlo na nachlazení a kašel, naše babičky v tom měly jasno. Žádné léky, na obyčejné zdravotní neduhy pomůžou přírodní léčiva, která měly zrovna po ruce. Pojďme se inspirovat – jaké jsou nejlepší babské rady na kašel? 

Recepty na suchý kašel:
Med s mlékem
Kloktadlo z kurkumy
Česnekový sirup
Zázvorový čaj
Slaná voda
Parní lázeň
Majoránkový čaj

Med

Také vám maminka nebo babička dávaly cucat lžičku medu, když jste byli nemocní, měli jste kašel nebo vás bolelo v krku? Med je snad nejstarším lékem užívaným proti kašli. Přidává se i do sirupů, které běžně koupíte v lékárně. Má totiž analgetické účinky, navíc dokáže zbavit hlenu. Pokud vás kromě kašle trápí také bolest v krku, pak si určitě dejte lžičku medu, je to totiž silný antioxidant, takže vás zbaví škodlivin usazených uvnitř hrdla. 

Jak jej použít: Nejúčinnější je do hrnku teplého mléka přimíchat jednu lžičku medu. Uleví i od bolestí na hrudi a od častého kašlání.

Tip: Abyste lék pořádně přiostřili, přidejte do medu křen. Přesněji řečeno dvě lžičky strouhaného křenu smíchejte s jednou lžičkou medu. Tuto medicínu podávejte třikrát denně a uvidíte, že odkašlávání bude mnohem jednodušší! 

Kurkuma

Těžko byste hledali zdravotní obtíž, na kterou by kurkuma, známá také jako indický šafrán, nezabrala. Proto se není čemu divit, že i z nachlazení vás může vytáhnout právě toto koření. Má totiž silné antivirové účinky – stejně jako ty antibakteriální. Může za to účinná látka kurkumin. Jestli vás tedy trápí ucpaný nos, rýma, bolest hlavy nebo bolest v krku, pak by pro vás měla být jasnou volbou.

Jak ji použít: Podobně jako je to s medem, i kurkumu můžete míchat s mlékem. Do hrnku horkého mléka přidejte půl lžičky kurkumy a pořádně zamíchejte. Pro lepší chuť můžete samozřejmě přidat i med.

Tip: Pokud vás bolí v krku, zahrajte si na mastičkáře a vyrobte si kloktadlo. Smíchejte půl lžičky tohoto koření s půl lžičkou soli a zalijte šálkem horké vody. Promíchejte a směs kloktejte dvakrát denně.

Zázvor

Zázvor je přírodní analgetikum, což je také důvod, proč se přidává do některých sirupů proti kašli nebo do pastilek proti nachlazení. Pomáhá uklidnit podráždění v krku, a navíc pročistí váš dýchací systém. Ovšem je zbytečné vést takovou dlouhou cestu, která vede od zázvoru přes výrobu léků až k vaší návštěvě lékárny. Stačí, když si v obchodě koupíte jen jeho kořen a připravíte si léčebné pomůcky doma.

Jak ho použít: Zázvor nakrájejte na malé kousky a hoďte jej do vroucí vody. Nechte chvíli vařit a poté vychlaďte tak, aby to pro vás bylo přijatelné na pití. Tento proces byste měli absolvovat alespoň třikrát denně, aby vám pomohl od suchého kašle.

Tip: 10 gramů oloupaného zázvoru vařte deset minut v litru vody. Poté přidejte šťávu z jednoho vymačkaného citronu a důkladně promíchejte, aby chutě splynuly dohromady. Pijte ještě horké. 

Česnek

Česnek je dobrý nejen na to, abyste se ubránili případným nočním útokům upírů, ale také k tomu, abyste porazili zrádné nachlazení a kašel. Ba co víc, je to jeden z nejlepších přírodních léků na suchý kašel. Kromě toho posiluje celkově imunitní systém a pomáhá bojovat s infekcemi, které onen suchý kašel způsobují. Ovšem pokud zahájíte léčbu česnekem, připravte se na to, že kromě bacilů to odežene pravděpodobně i vaše blízké. 

Jak ho použít: Do vroucí vody přidejte pár stroužků česneku a povařte. Přidejte oregano. Nechte vychladnout a poté dochuťte lžičkou medu. Tento sirup si dávejte alespoň třikrát denně.

Tip: Od bolesti v krku vám pomůže také česnek smíchaný s hřebíčkem a medem.

Slaná voda

Bylo by fajn, kdyby lékař na každé nachlazení předepisoval týdenní dovolenou u moře, ale bohužel se budeme muset smířit s výrobou slané vody z domova. Kromě toho, že kloktání slané vody pomůže od bolesti v krku, uleví vám i od suchého kašle. Pomáhá totiž snižovat vnitřní otoky. Proto se přidává i do kapek do nosu. 

Jak ji užívat: Smíchejte jednu lžičku soli se 30 ml vody a promíchejte. Dejte si doušek, zakloňte hlavu a chvíli kloktejte, poté vodu vyplivněte. Opakujte alespoň dvakrát. Poté si vypláchněte pusu obyčejnou vodou.

Parní lázeň

Pára pomáhá uvolňovat hleny, a tedy i lépe odkašlávat. Stačí vám k tomu obyčejná horká voda. Ovšem můžete do ní přidat i některé esenciální oleje – například eukalyptový, borovicový nebo mátový. 

Jak ji užívat: Budete potřebovat misku s vodou, ručník a některý z esenciálních olejů. Vodu uvařte, přelijte do misky a přidejte pár kapek oleje. Nad misku se skloňte, přehoďte si přes hlavu ručník a inhalujte páru po dobu alespoň deseti až patnácti minut. To provádějte několikrát denně.

Majoránka

V kuchyni by se bez majoránky obešel asi málokdo. Ale kromě své výrazné chuti, která zpříjemní nejeden pokrm, vám také pomůže s kašlem. Uvolní hlen, čímž zajistí lepší vykašlávání. 

Jak ji užívat: Nechte aroma majoránky rozpustit v horké vodě. Přefiltrujte roztok tak, abyste se zbavili vylouhovaného koření, a vypijte. 

Tip: Chuť nápoje na odkašlávání zpříjemníte tím, že přidáte ještě další ingredience. Rozmíchejte lžičku majoránky ve 250 ml horké vody a uvařte. Poté přidejte med, citron a pijte po doušcích několikrát denně. 

Video se připravuje ...