Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hemoroidy: Tabu, o kterém se nemluví. Jak poznáte, že máte problém?

  • O hemoroidech se nemusíte stydět mluvit. Divili byste se, kolik lidí ve vašem okolí je má.
    6. ledna 2016 | 06:00

    Jsou zdravotní problémy, o kterých se nám často příliš mluvit nechce. Stydíme se za ně. Třeba takové hemoroidy. Přitom ale nejde o nemoc, máme je úplně všichni. Teprve tehdy, když se hemoroidální žilní pleteně zvětší do podoby uzlů, začnou činit obtíže.

  • S čím máme tu čest?

    O hemoroidech se nechce mluvit nikomu z nás.
    Autor: Shutterstock.com
    Hemoroidální onemocnění je hodně časté a bohužel mnohdy léčené až v pokročilém stadiu. Není divu – hovořit o potížích v oblasti řitního otvoru, jehož jsou hemoroidální pleteně běžnou součástí, není nic snadného. Rozpaky se mnohých zmocní i ve chvíli, když si představí, že by měli obnaženi zakleknout a nechat si toto intimní místo vyšetřit lékařem. „Stud a strach jsou viníky toho, že lidé návštěvu ordinace odkládají. Tím se však riziko bolesti a obtíží zvyšuje,“ upozorňuje proktoložka Soňa Hořínková z hodonínské nemocnice, která se na léčbu hemoroidů specializuje.
  • Hlavní viník: zácpa

    Vznik hemoroidů může být podpořen i špatnou stravou.
    Autor: Shutterstock.com
    Za hlavní příčinu hemoroidálního onemocnění jsou považovány chronická zácpa a zvýšené napětí řitního svěrače. Zatímco stah svěrače je dán zejména tělesnou stavbou, zácpu si leckdy způsobujeme sami tím, že jíme především stravu s nízkým podílem vlákniny. Bílé pečivo, uzeniny, omáčky, knedlíky či sladkosti jsou polínka přikládaná do ohně, který se následně v podobě hemoroidálních uzlů může rozhořet v oblasti konečníku. „Žilní hemoroidální pleteně jsou tenkostěnné, elastické a stlačitelné. Pokud jsou příliš stlačovány, ať už stolicí nebo stahem svěrače, nemůže v nich volně proudit krev, dochází tak k jejímu městnání, tím k rozpínání žil a postupně ke vzniku uzlů,“ vysvětluje doktorka Hořínková a dodává: „Obtíže zhoršují dráždivé potraviny, jako jsou alkohol, káva a pikantní koření.“
  • Jaké jsou hlavní příznaky?

    Nebojte se jít na záchod. Krev ve stolici nemusí hned značit něco tragického. Může jít pouze o daň z nočních hrátek.
    Autor: Shutterstock.com
    Základním příznakem hemoroidálního onemocnění je krvácení: od stopového množství krve na toaletním papíře až po masivní krvácení způsobující až chudokrevnost. Krvácení se může vyskytovat pouze občas, ale také opakovaně. Dále mohou hemoroidy působit bolest a pocit tlaku v řitním otvoru a kanálu, mohou svědit a způsobovat zduření, vlhnutí či výtok z konečníku. „Když k nám lidé přijdou s krvácením, nejčastěji odhalíme takzvané fissury, neboli praskliny ve tkáni, nebo právě hemoroidy. Nebývá ale výjimečná situace, kdy se prokáže nádorové onemocnění,“ varuje MUDr. Jiří Fencl, vedoucí lékař Oddělení jednodenní chirurgie Polikliniky Vysočany v Praze.
  • Kdy na operaci?

    Hemoroidy má každý z nás. Otázkou je, kdy se projeví.
    Autor: Shutterstock.com
    Hemoroidální onemocnění se dělí do čtyř stadií. Pouze to první, s minimem příznaků, je vhodné pro domácí samoléčbu. K léčbě můžete použít použít jakoukoli mast či čípky na hemoroidy. „Aplikace je bezpečnější prstem než přibaleným aplikátorem,“ doporučuje doktor Fencl. Ten také odhaduje, že více než polovina pacientů přichází s pokročilejšími stupni hemoroidů. Pro ně je již vhodná některá z miniinvazivních ambulantních metod. U části pacientů, jejichž stav je hodně vážný, pak bývá nutná operace.
  • Jak na samoléčbu?

    Hemeroidy jsou problém, o kterém nikdo nechce mluvit
    Autor: profimedia.cz
    Zástavu krvácení a rychlé zmírnění nepříjemné bolesti zajistí především venofarmaka, neboli léky na žíly, které vám předepíše lékař – kterýkoli, včetně praktického. Venofarmakum totiž zlepší pružnost žilní stěny, ovlivní její propustnost, zlepší tok lymfatickými cestami a potlačí zánět. Venofarmakum zlepšuje stav všech žil, tedy i těch na dolních končetinách. Bývá totiž časté, že pacienti s hemoroidálním onemocněním mají i příznaky tzv. chronického žilního onemocnění dolních končetin, které se projevuje bolestí nohou, pocity tíhy či otoky nohou a křečovými žilami. Tyto dvě choroby mají totiž některé styčné body v původu onemocnění, a tím je zejména zánět v žilní stěně. 

    Více se dočtete v lednovém čísle Blesk Zdraví, které je již nyní k dostání.

Autor: Zdena Lacková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...