Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Menopauza? Tyto příznaky signalizují, že se blíží!

Menopauzy se mnoho žen děsí, přitom není vůbec proč.
4. dubna 2024 | 06:00

Mnoho žen z ní má strach. Naprosto zbytečně. Je to jen přirozený vývoj našeho ženského těla a zastavit ji prostě nejde. Ale můžeme se na ni připravit. Tělo nám totiž samo začne dávat jasné signály, že se blíží nějaká změna. Nepozorujete na sobě už náhodou nějaké?

1) Nepravidelná menstruace

Jestli jste například do 45. roku života menstruovala jako podle hodinek, může se situace (někdy i dřív, někdy mnohem později) začít postupně měnit. Menzes se v obvyklém datu neobjeví, přijde dřív nebo později, krvácení může být výrazně silnější, nebo naopak slabší. Není potřeba se hned děsit. Když se stejná situace bude opakovat i další měsíc, zajděte si ke gynekologovi. Kromě vyšetření vám nabere žilní krev na rozbor do laboratoře. Tam zjistí, jak na tom se ženskými hormony jste a jestli už vám přechod skutečně klepe na dveře.

2) Návaly horka

Bývají náhlé, a navíc většinou v situacích, které se hodí nejméně ze všech: v divadle, na párty, v MHD… Obličej a dekolt vám zničehonic zalije horkost, pot, a navíc se dostaví zrádná zarudlost. V takových případech pokožka opravdu zčervená tak, že vypadáte jako spařený rak.

3) Bušení srdce

Změny v hormonech a jejich bouření mají vliv i na srdeční činnost. Krátce před příchodem menopauzy (ale i během ní) můžete občas pocítit náhlé a silné bušení srdce. Někdy tak silné, že vás to vyleká. Kromě toho budete nejspíš i malátná a budete mít chuť si sednout a odpočinout někde v klidu. Čím blíž menopauza bude, tím častěji se tyto nepříjemné potíže můžou objevovat.

4) Nespavost

Možná jste do určitého věku nikdy problémy s nespavostí neměla. Před menopauzou a během ní je ale kvalita spánku čím dál horší. Ale máme dobrou zprávu: když tohle pro ženu náročné období skončí, spaní se většinou vrací do normálu.

Jakých 5 dalších důležitých signálů vám napoví, že se blíží menopauza? Odemkněte si ZDARMA článek a dozvíte se to!

5) Častější záněty

Postupně se zvyšujícím se věkem se snižuje imunita. I proto dochází dost často k opakovaným zánětům močového měchýře a močových cest. Lékaři radí vitaminové kúry, osvědčené jsou i brusinky – ty můžete zobat v různých formách, včetně džusu, delší dobu.

6) Vyšší cholesterol

Tento problém se nejčastěji projevuje bodavou bolestí, která postupuje směrem od páteře dopředu k hrudi. Její příčinou je nejčastěji zvýšená hladina cholesterolu (to bývá před a během menopauzy velmi častá obtíž). Cholesterol se v tomto období zvyšuje právě kvůli už zmíněným hormonálním výkyvům.

7) Potíže v intimní oblasti

Ženy před přechodem často trpí suchostí v oblasti pochvy a sexuální styk se pro ně stává obtížnějším. Proto lékaři doporučují používat lubrikační gely. Na trhu je jich dostatek, je z čeho vybírat i pro ženy, které trpívají častými alergiemi na jakékoli kosmetické produkty, obzvlášť v intimních partiích (mýdla, sprchové gely a podobně).

8) Uzavřená do sebe

Velmi mnoho žen se před přechodem postupně začne vyhýbat společnosti i přátelům. Nejčastěji je to způsobeno tím, že se zdravotně a psychicky už necítí tak dobře jako dřív a bývají unavenější. Vážným důvodem jsou i značné výkyvy nálad – o lidi kolem sebe nemají zájem, raději jsou samy v klidu. Psychologové před tím varují: jestli se dostanete do takového stavu, snažte se to překonávat. Aby vás později izolace a ztráta kontaktů nemrzely.

9) Zhoršení kvality vlasů

Opět za ni můžou hormonální výkyvy. Vlasy jsou lámavější, ztenčují se a zeslabují, vypadávají, ztrácejí lesk a začínají šedivět. Pomocí je jíst hodně vitaminů v přirozené čerstvé stravě, a pokud je to možné, kupovat si i kvalitnější vlasovou kosmetiku. Když máte hluboko do kapsy, dávejte si na vlasy alespoň domácí masky. Tady je jedna z nejjednodušších: vaječný žloutek rozmíchejte se čtyřmi lžícemi olivového oleje a přidejte půlku rozmixovaného avokáda (to nemusí být). Nechte na vlasech půl hodiny a potom smyjte šamponem a použijte kondicionér.

Autor: rie
Video se připravuje ...