Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

10 největších mýtů o alkoholu: Co udělat, aby vám zítra nebylo zle?

  • Silvestr bez kocoviny? Stačí, když přestanete věřit mýtům o alkoholu!
    31. prosince 2015 | 06:00

    Večer jste si dala pár panáků a před spaním máte zvyk zobnout si nějaký ten prášek proti bolesti, aby vám ráno bylo lépe? Pak to děláte úplně zbytečně, akorát tím týráte svá játra. Analgetika vám sice začnou působit, ale jen po tu dobu, co spíte. Ráno vám tedy bude stejně ouvej, jako kdybyste si je nevzala. To je ale jen jeden z mýtů o alkoholu. Jaké jsou ty další? 

  • Na záchod vždy stejně

    Odkládáním cesty na záchod si nepomůžete.
    Autor: Shutterstock.com
    Věřte nebo ne, opravdu nezáleží na tom, jak dlouho budete odkládat první cestu na záchod, pokud pijete alkohol. Skutečně to na vaši potřebu nemá žádný vliv. Naopak se můžete akorát dostat do prekérní situace, až se na poslední chvíli budete kroutit ve frontě před dámskými toaletami. Za nutkavou potřebu chodit častěji čurat může vasopressin, což je antidiuretický hormon, který je při pití alkoholu blokován. V ledvinách se tak začne tvořit více moči. Nezáleží tedy na tom, jak dlouho budete odolávat nutkavé touze si odskočit, pokud pijete alkohol, na záchod prostě budete muset.
  • Jedno pivo a za hodinu domů

    Jedno velké pivo z vás vyprchá zhruba za dvě hodiny.
    Autor: Shutterstock.com
    Určitě jste si i vy někdy dali jedno pivo s tím, že za hodinu z vás vyprchá, a vy tak budete moct opět odjet autem. Hlavně když pak vypijete dostatečně velké množství vody, čímž alkohol z těla vyloučíte rychleji. Ale lidský organismus potřebuje spíš tak dvě hodiny, aby se s pivem vypořádal. "Dospělý člověk dokáže spálit v průměru 100 miligramů alkoholu na jeden kilogram živé váhy za hodinu. Průměrný sedmdesátikilový člověk tak spálí za hodinu sedm gramů alkoholu," říká Kenneth Warren z Národního institutu pro zneužívání alkoholu v Americe. A představte si, že dvojka bílého vína má v sobě 19 gramů alkoholu, půllitr piva 15. Tak si to spočítejte, za jak dlouho budete moct řídit, abyste nenadýchali.
  • Vystřízlivění můžu urychlit

    O čem že se to dnes bavíme?
    Autor: shutterstoclk
    Právě přišla ta chvilka, kdy víte, že máte dost. Že každý další lok čehokoli s alkoholem by vám zatemnil zbytek večera. Ale protože se vám ještě nechce končit, objednáte si kávu, pořádně silnou, aby se vám udělalo lépe. Jenže opak je pravdou. Káva je stimulační, takže vás pak udrží o to déle vzhůru, rozproudí ve vás krev a rozhodně tím vstřebání a vyprchání alkoholu neurychlíte. Podobný zázrak se nestane ani ve chvíli, kdy si dáte ledovou sprchu. Možná se na chvíli budete cítit lépe, ale množství alkoholu v krvi tím rozhodně nesnížíte.
  • Správné pořadí mě zachrání před kocovinou

    Raději než třeba Bailyes si dejte whisky, nebo vodku.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejdřív pivo, pak teprve tvrdý alkohol. V takovém pořadí mi určitě nebude špatně – to si možná říkáte i vy. Jenže ráno vám v hlavě stejně zvoní jako na orloji. Myslíte si, že kdybyste alkohol pili v jiném pořadí, že by vám bylo ještě hůře?  Ale kdepak. To, jak se cítíte, je z množství požitého alkoholu, nikoliv z toho, jestli byl první panák nebo něco "lehčího". Stejně tak je jedno, jestli vypijete deset piv nebo dva panáky. Za kocovinu nemůže daný druh alkoholu, ale jeho množství. 
  • Po alkoholu budu lépe spát

    Alkohol vám k lepšímu spánku nepomůže.
    Autor: shutterstock
    Jestli si myslíte, že když si dáte "skleničku na dobrou noc", zaberete raz dva, tak se pletete. Tedy vlastně tak napůl. S alkoholem v krvi padnete do postele jak dlouzí, tak širocí a za pár vteřin nebudete vědět o světě – ale vaše tělo ano. Zatímco vy jste si užívali celý večer, váš organismus musí v noci napravit všechny špatnosti, které jste mu provedli, takže metabolismus musí spálit přijatý alkohol. Takže si přes noc neodpočine tak, jak by potřeboval. Proto se ráno často cítíte tak nevyspalí, i když jste, co se týče hodin, toho v posteli strávili dost.
  • Vydatná snídaně mě alkoholu zbaví

    Míchaná vajíčka
    Autor: Shutterstock.com
    Jídlo a alkohol dohromady je skvělá kombinace. Protože když si dáte pořádně do nosu, alkohol pak z těla vyprchá rychleji. Proto zatímco běžně snídáme ovesné vločky s bílým jogurtem, po párty se nestydíme dát si hemenex, snídani ve fast foodu nebo pořádný kus čokoládového dortu. A radujeme se, že hned po jídle z nás všechen zbylý alkohol vyprchá. Zlatý oči! Je pravdou, že pokud při pití jíte, tělo pak dokáže spálit alkohol rychleji. Ale pouze v ten daný moment. Vydatná snídaně je pozdě. Na druhou stranu – proč si neužít dobrého jídla, když k tomu máme výmluvu, že ano. 
  • Prášek na hlavu a do postele!

    789857:gallery:true:trueVe snaze předejít ranní kocovině si ti otrlejší pijani dají před spaním prášek na bolest hlavy. Úplně zbytečně. Prášek sice začne účinkovat, ale ve chvíli, kdy spíte. A v tu chvíli většinou nemáte nejmenší ponětí o tom, že by vás mohla bolet hlava. Takže pokud se chcete zbavit permoníků v hlavě, museli byste si růžovku dát ráno. Což ale deset z deseti ledvin nedoporučuje. Pokud se tedy nechcete jednou ocitnout na seznamu čekatelů na nový orgán. To si raději dejte vodu s citronem, zalezte zpátky do postele, zatáhněte závěsy a tiše trpte, až to přejde.
  • Kocovina není žádné zlo

    Měli jste těžkou noc? Nikdo se to nemusí dozvědět!
    Autor: Shutterstock
    Jestli si rádi trochu přihnete a s kocovinou nemáte problém, protože jste se za ta léta už naučili s ní tak nějak normálně fungovat, měli byste vědět, že pro vaše tělo to zrovna výhra není. Nadměrné a časté pití totiž ohrožuje náš centrální nervový systém a škodlivé látky, které se dostávají do těla, způsobují akorát nevolnost, bolesti, závratě. K tomu ještě celý organismus dehydratují. A že si dáte jen občas? Pak mějte na mysli, že i jeden propitý večer může oslabit imunitu.
  • Ranní vyprošťovák vše spraví

    Pivo
    Autor: profimedia.cz
    Máte ve zvyku mít v lednici připraveného lahváče jako ranní RP, neboli rychlou pomoc? No, tak vám to sice v danou chvíli uleví, ale v podstatě si tím kocovinu akorát o chvíli odsunete. Nevolnost, která vás trápí, je způsobena škodlivými látkami z alkoholu, se kterými se tělo snaží vypořádat, a je to v podstatě stejná reakce, jako když drogově závislý člověk dostane absťák. A když tělu dodáte látku, které se tak pracně snaží zbavit, přestane s ní na chvíli bojovat. Nicméně když si kocovinu neodtrpíte ráno, tak se na ni můžete těšit odpoledne.
  • Zaručeně vám pomůže...

    Míchát alkohol se nevyplácí.
    Autor: profimedia.cz
    Věřte, že vědci a výzkumníci provedli nejednu studii ve vztahu k alkoholu, kocovině a tomu, jak se jí co nejlépe zbavit. Nebo se jí přímo vyhnout. A bezvýsledně. Neexistuje lék, po kterém by vás jako mávnutím kouzelného proutku přestala bolet hlava nebo se vám najednou udělalo dobře od žaludku. Na druhou stranu – každý z nás má své osvědčené triky, které dané utrpení trochu zmírní. A co zabírá na jednoho, nemusí absolutně platit na druhého. Každopádně nejlepším lékem jsou čas, spánek a dostatek tekutin. Nealkoholických. 

Klíčová slova:  zdraví, alkohol, mýty o alkoholu, kocovina
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...