Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Díváním se na televizi si oči nezkazíte, uklidňuje odborník

Říká se, že díváním se na televizi nebo do monitoru si zkazíte oči. Podle optometristy je to ale jen mýtus.
28. prosince 2015 | 06:00

Když se o něco úzkostlivě bojíme, tvrdíme, že to budeme hlídat jako oko v hlavě. Přitom právě zrak je to, o co se často nestaráme. „Přitom drtivou většinu očních onemocnění může odhalit jen lékař,“ varuje optometrista Petr Vykypěl z Alcon Pharmaceuticals.

V kolika letech bychom měli navštívit očního lékaře?

Prevence není nikdy dost. U dětí je režim jiný a řídí se doporučeními pediatra a zrakovým vývojem dítěte. Ale v dospělosti kolem čtyřicátého roku nejpozději bychom měli všichni zavítat k oftalmologovi, tedy očnímu lékaři. Pak bychom, dle domluvy, měli chodit zhruba každé tři roky. Hlavně se nesnažte moc často měnit očního lékaře.

Proč?

Protože je důležité, aby mohl co nejobjektivněji porovnávat výsledky. Drtivá většina očních onemocnění nebolí, a právě v tom jsou zákeřná – a změny jsou zpravidla nevratné. A oční lékař sleduje i drobné změny.

Stejně, jako chodíte pravidelně k zubaři, byste měli chodit i k očnímu lékaři. Alespoň jednou za čtyři až pět let.
Autor: Shutterstock.com

O jaké nemoci jde?

Jedním z nejvážnějších onemocnění je glaukom, neboli zelený zákal. Říká se mu tichý zloděj zraku. Téměř polovina lidí neví, že ho má. Přitom se nedá léčit, pouze kompenzovat. Ovlivňuje ostrost vidění a zorné pole, což pak již nelze vrátit zpátky. Váš oční lékař při pravidelných kontrolách může pozorovat změny a podle toho určit, jak bude dál postupovat.

Pokud cítím, že se mi zhoršuje zrak, musím rovnou k očnímu lékaři, nebo stačí zajít k optometristovi, který mi změří zrak?

Pokud jste do té doby u oftalmologa nebyla, tak rozhodně doporučuji navštívit nejprve jeho. Ten vám nejen změří dioptrie, ale hlavně i zkontroluje, v jakém stavu jsou ostatní části oka. Pak vám může předepsat brýle. Pokud ale očního lékaře navštěvujete pravidelně, nosíte brýle a jen vidíte hůře, můžete si nechat změřit zrak u optometristy.

Brýle z lékárny byste měly používat jen v případě nouze.
Autor: Shutterstock.com
Jak vy, jako odborník, nahlížíte na dioptrické brýle z drogerií a supermarketů?

Tyto takzvané „hotové brýle“ jsou perfektní pro někoho, kdo jede na dovolenou, zapomněl si svoje doma a potřebuje se dočíst v mapě kam dál. Případně jsou dobré na víkend, na přečtení jídelního lístku a tak podobně. Ale používat je trvale? To je špatný nápad. Vůbec totiž nezohledňují vzdálenost středu očí od sebe, kvalitativně jsou na jiné úrovni. Oči si tím zkazit nemůžete. Ale může to mít vliv na kvalitu vidění a stav únavy. Kromě toho tyto brýle mají stejný počet dioptrií na obou sklech, což má v reálu málokdo. Takže by měly splňovat opravdu pouze funkci náhradních brýlí.

Mluvil jste o tom, že si nelze zkazit oči. Ani při dennodenním koukání do počítače?

To, co teď řeknu, nemusí platit třeba za rok nebo za dva. Ale koukáním do monitoru si zrak nezkazíte, jen oči budou dříve unavené. Stejně u televize. Uvědomte si, že ty obrázky kmitají s nějakou intenzitou, střídá se tam světlo a tma. Co se spíše řeší, je vyzařování elektromagnetického záření, takzvané blue light. Zda používat filtry nebo dělat různé pauzy… Ale pokud vím, tak na to ještě není jednotný názor.

Video se připravuje ...
Optometrista Petr Vykypěl hovoří o změnách našeho zraku během let. • VIDEO: Adam Balažovič

A co když někdo nenosí brýle kvůli tomu, že se bojí, aby se mu nezhoršil zrak?

No, existují lidé, kteří si myslí, že zrakovým tréninkem, tedy posilováním svalů v oku, mohou snížit dioptrie, aby zase lépe viděli. Já osobně, a převládá tady většinový názor, si myslím, že to není správná cesta. Pokud vám byly dioptrie správně změřeny, tak si oči u dospělého nemohou zvyknout a zhoršovat se nošením brýlí. Naopak, s brýlemi nebo kontaktními čočkami pak oči fungují tak, jak mají – jako u člověka, který dioptrie nepotřebuje. Svaly v očích a okolo nich se správně a ve správnou chvíli napínají a stahují atd...

Co se tedy stane, když dioptrie nebudeme nosit?

Jestliže budeme tuto korekci odmítat, mozek se zaměří na vzdálenost, kterou vidíme, a ostatní bude ignorovat. Bude to brát jako fakt, jako normu. A v momentě, kdy si nasadíme brýle a jsme schopni rozeznávat předměty třeba o tři sta metrů dál, tak si mozek zase postupně uvědomí, že takhle je to správné a že tohle je ta pravda. A je jasné, že když si brýle sundáme, tak to trvá, než se oči srovnají. My těmi dioptriemi akorát poskytujeme očím jen to, co si zaslouží. A to správné fyziologické vidění.

Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...