Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 důvodů, proč jsou Vánoce zdravé! Dávání dárků zvyšuje sebevědomí!

  • Vánoce jsou skvělé i proto, že si užijete více času se svým partnerem a rodinou.
    21. prosince 2015 | 06:00

    Od poloviny listopadu se všichni začnou děsit Vánoc ve vztahu ke všemu jídlu, které nás čeká, stresu, který je všudypřítomný, a shonu, do kterého se dostaneme. Jenže když si to tak vezmete kolem a dokola, Vánoce jsou vlastně docela zdravé období. Pokud se necháte inspirovat našimi tipy, letos vám sváteční čas naopak prodlouží život! 

  • Zpíváte si

    Zpívejte si vánoční koledy!
    Autor: Shutterstock.com
    Ať už jsou to koledy při vánoční mši v kostele nebo doma u cédéčka, většina lidí si o Vánocích zazpívá ráda. Kromě toho, že vám zpěv zvedne náladu, pomáhá i jinak. „Prospívá našemu srdci a je také spojený s dlouhověkostí, se snižováním stresu a celkově pozitivně ovlivňuje naše zdraví. Zpívání ve sboru nebo třeba v hospodě může taky zvednout vaše sebevědomí,“ tvrdí psycholožka Karolína Švejdarová.
  • Svátky vitaminů

    bramborový salát
    Autor: Shutterstock
    Sváteční jídla vás možná stojí hodně práce, ale dají se připravit tak, že je v nich i dost látek dobrých pro tělo, takže to za tu námahu stojí. V bramborovém salátu je přece hrášek, celer, mrkev… a v nich pochopitelně vitamin C. Ryby zase mají významnou dávku bílkovin, různé vitaminy, vzácný jód, rybí tuk a další. Navíc ovocné předkrmy nebo dezerty vám pomůžou k zářivější pleti.
  • Jíte společně

    Aby byly vánoce klidné a chutné i pro diabetika, musíte mu uvařit slavnostní menu trochu jinak než ostatním členům rodiny
    Autor: profimedia.cz
    Společné sváteční večeře pomáhají dostat pod kontrolu obezitu (protože vás nutí soustředit se na jídlo a nehltat) a přispívají i k harmoničtějším rodinným vztahům. Společné stolování je spojované s lepšími stravovacími návyky u dětí a zdravějším přístupem k jídlu. Díky stolování v rodinném kruhu se nám ve většině případů zlepšuje nálada.
  • Dáváte a přijímáte

    žena, dárek, dává dárek
    Autor: Shutterstock
    Zatímco nadepisování kartiček u dárků může být pro někoho zdlouhavou povinností, dávání dárků naopak zvyšuje sebevědomí a zlepšuje duševní pohodu. Navíc když darujeme nebo jsme obdarováváni, uvolňují se hormon dopamin navozující pohodu a také „objímací“ hormon oxytocin. Testy dokazují, že ženy jsou pak přátelštější, méně náročné a méně úzkostlivé a muži zase pozitivnější a více se zapojují.
  • Méně sedíte

    Během Vánoc se většinou člověk hýbá častěji.
    Autor: Shutterstock
    I když je naše představa o Vánocích spojená s odpočíváním na sedačce při sledování televize, ve skutečnosti více času strávíme na nohou. Práce v kuchyni, nakupování, případně večírky, to všechno znamená, že máme více pohybu než obvykle. Když k tomu připočteme sváteční procházky, vaše plíce a srdce se dočkají skvělého cvičení a pohyb zlepší cirkulaci krve.
  • Déle spíte

    O Vánocích se více vyspíte.
    Autor: Profimedia.cz
    Kdy jindy než o Vánocích máme čas dát si odpoledne „dvacet“? Pomáhá to snižovat krevní tlak a odpočinek prospívá vašemu srdci. Šlofík také snižuje stres, úzkost a snižuje risk nepřiměřeného přibírání váhy. Navíc studie NASA ukazují, že odpolední schrupnutí zlepšuje funkci paměti až o 34 % a celkovou bdělost o 54 %.
  • Hrajete hry

    ....
    Autor: Shutterstock.com
    Hraní Monopolů, Člověče, nezlob se, Aktivit nebo karet není jen dobrým způsobem, jak trávit čas společně, ale také udržuje vaši mysl ve střehu. Existuje ještě spousta dalších her, tak vzhůru na ně! Vědci totiž prohlašují, že díky nim si zlepšíte mozkovou činnost a v některých případech i "hýbnete tělem".
  • Užíváte si rodinné tradice

    Nechte si s výzdobou a přípravou Vánoc pomoct celou rodinou.
    Autor: profimedia.cz
    Ať už je to zdobení stromku, společné balení dárků nebo sledování vánočních pohádek, rodinné tradice budují silnější vztahy a spojují všechny generace, což navíc ještě snižuje hladinu stresu.
  • Máte více sexu

    sexy
    Autor: shutterstock
    Nejpopulárnějším obdobím k početí jsou právě vánoční svátky. Je to pravděpodobně díky studenému počasí, klidu a nulovému stresu. Ať už je ale důvod jakýkoli, více sexu prospívá vašemu zdraví, pozitivně ovlivňuje srdce, zbavuje vás stresu a posiluje imunitu. Milování je také skvělé pro vaše sebevědomí a duševní pohodu, a dokonce díky němu vypadáte mladší!
  • Dáváte si předsevzetí

    Přestat kouřit není snadné
    Autor: profimedia.cz
    Je nám jasné, že většina těchto předsevzetí vezme za své, ale lidé, kterým se podaří životní styl změnit, získávají i další výhody – například ti, kteří přestali kouřit, začali cvičit, omezili tučná jídla… K úspěšnému dodržení vám také může pomoct i to, že o svém cíli řeknete svým známým.

Autor: bla, NČPZ
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...