Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Už během adventu můžete jíst zdravě. Stačí jen chtít

14. prosince 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Jak dosáhnout zdravého jídelníčku? Místo těžkých příloh si dopřejte více čerstvé zeleniny, při chuti na sladké cukroví šáhněte raději po ovoci a jezte ryby — nejen o štědrovečerní večeři, ale pravidelně několikrát týdně. Jejich maso je totiž bohatým zdrojem zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin.

Pokud toužíte po změně jídelníčku, nemusíte ji rituálně odkládat. Jako celá rodina se můžete zdravě stravovat po celý rok i během svátků, oslav a velkých hostin. Základem je nepřejídat se a místo tučných a přeslazených jídel čí většího množství vánočního cukroví si dopřát stejně chutné, avšak zdravější potraviny, kterými tělu dodáte vyváženou dávku vitamínů, minerálních látek a živin.

Autor: Naturamed Pharmaceuticals

Velmi důležité pro zdraví jsou hlavně omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak a podílejí se na správné funkci paměti, očí i imunitního systému. „Lidské tělo si nedokáže omega-3 mastné kyseliny samo vyrobit, proto je nutné zajistit si jejich dostatečný přísun prostřednictvím stravy. Například konzumací tučných mořských ryb. Nestačí však, dáme-li si rybu pouze výjimečně – jako třeba kapra o Vánocích. Tučnou mořskou rybu – například tuňáka, lososa nebo makrelu – bychom měli jíst nejlépe třikrát týdně. Jestliže nám však rybí maso nechutná, můžeme si dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin doplnit také konzumací kvalitního doplňku stravy,“  říká nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová.

Právě o Vánocích může být těžké vyhnout se bohatě prostřeným stolům, a proto odkládáme změnu jídelníčku na pozdější dobu. Ve skutečnosti lze však i obvykle velmi vydatnou sváteční tabuli připravit mnohem zdravěji.  Nutriční terapeutka radí: „Pokud jste během štědrovečerní večeře zvyklí na několik chodů, zařaďte do menu například i pokrmy z luštěnin, které obsahují velký podíl vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Dále zkuste nahradit smaženého kapra za pečeného tuňáka, jídlo mnohem bohatší na omega-3 mastné kyseliny. Jako příloha se skvěle hodí salát z čerstvé zeleniny. Trváte-li ale na bramborovém salátu, vyzkoušejte pro jeho přípravu zdravější kombinaci s jogurtem. Dostanete-li chuť na sladké, dejte si častěji místo cukroví kousek čerstvého ovoce. A když děláte jednohubky, ozdobte je třeba marinovaným lososem.“

Autor: Naturamed Pharmaceuticals

Podobnými alternativami v přípravě pokrmů se můžete inspirovat také ve všedních dnech po celý rok. Pokud je však i přesto pro vás těžké zařadit především rybí maso do běžného jídelníčku, můžete vyzkoušet kvalitní doplněk stravy speciálně vytvořený pro celou rodinu. Kapsle OmegaMarine Family, které vyrábí firma NaturaMed Pharmaceuticals z tuku tuňáka, si může dát každý – od toho nejmladšího po nejstaršího člena rodiny. Kapsle jsou žvýkací, chutnají jako bonbón a již dvě denně pokryjí dostatečnou dávku omega-3 mastných kyselin. Při objednávce ročního balení navíc dostanete dárek zdarma. Více informací najdete na www.omegamarinefamily.cz

Video se připravuje ...