Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pálení žáhy nebo těžké nohy? Poznejte, jakou nemoc to signalizuje!

  • Bolest nohou nemusí být vždy jen z lodiček. Může signalizovat oslabenou slezinu.
    17. prosince 2015 | 06:00

    Pokud nad drobnými zdravotními problémy vždycky jen mávnete rukou, neděláte dobře. Patří totiž k varovnému systému našeho těla. Zjišťovali jsme, co znamenají a jak si můžete pomoct tradiční čínskou medicínou. 

  • Podrážděné oči

    Bolavé oči
    Autor: Shutterstock.com
    Tento problém způsobuje nadměrný jang (mužská energie), až oheň v játrech. Vnějším vývodem jater jsou oči, proto špatný stav očí – zčervenání, svědění, pálení a řezání, tj. zánět spojivek nebo alergie – signalizuje potíže.

     

    Tip:

     

    Omezte kávu, nebo ještě lépe: úplně se jí vzdejte. Začněte pít čaj z pampelišky lékařské, z květu chryzantémy, květu heřmánku. Koupíte třeba na prodejbylin.cz. Listy pampelišky jsou nejlepší na pročištění zánětu jater, který přirozeně dosahuje do obličeje. Pomáhá nejen na červené oči, ale i na červenou tvář, rozpínavé až pulzující bolesti hlavy, ale i závratě nebo pískání v uších.

  • Suchá šupinatá pokožka

    Suchá kůže může značit dehydrataci.
    Autor: Shutterstock.com
    Příčinou může být nedostatečný příjem tekutin. Z toho vyplývá „vnitřní suchost“. Jelikož je pokožka spojená s plícemi, po dlouhodobé, špatně přeléčené nemoci horních dýchacích cest se vysuší plíce, a to se také může projevit suchou pokožkou nebo suchými konečky prstů.

     

    Tip:

     

    Přijímejte hodně tekutin v různé formě, například převařenou vodu, polévku nebo kaši. Pijte minimálně 1,5 l tekutin denně – neperlivou vodu pokojové teploty, urologický čaj, bylinkové a ovocné čaje. Vyhýbejte se studenému jídlu, upřednostňujte teplé pokrmy (i k snídani si dejte například teplou ovesnou kaši).

  • Pocit těžkých nohou

    ...
    Autor: Shutterstock
    Slabost v končetinách se spojuje se slezinou. Pokud vám často „mravenčí“ nohy, cítíte je nateklé, těžké a nepomáhá ani polohování (dáte si je na židli výš), signalizuje to oslabení sleziny.

     

    Tip:

     

    Víckrát denně masírujte žaludek. Výrazně vám dokáže pomoct i akupunktura.

  • Nechuť k jídlu

    Za nevolnost může třeba špatná slezina.
    Autor: Shutterstock.com
    Za ni může opět špatně fungující slezina. Nechutenství je nebezpečný stav, protože potrava je jediným zdrojem energie organismu a žaludek musí být silný, aby strávil jídlo, které sníme. Slezina je orgán, který je zodpovědný za to, aby ze strávené potravy vzal výživu a přenesl ji do krve. To je podle čínské medicíny jeho hlavní funkce.

     

    Tip:

     

    Denně snězte postupně sedm datlí (mezi jídly nebo po nich, případně si je uvařte s mrkví a rýží nebo je přidejte do ranní kaše).

  • Prasklé koutky

    Pokud máte problém se rty, může za to zřejmě nějaká nemoc.
    Autor: profimedia.cz
    Tyto malé ranky mohou také souviset s poruchami funkce dráhy sleziny. Ústa jsou s ní totiž spojená. Příčinou také často bývá i zvyk z nervozity si neustále zvlhčovat koutky jazykem.

     

    Tip :

     

    Zkuste použít čistou vazelínu nebo preparáty se ženšenem. Pokud se stav dlouhodobě nemění, použijte mast s účinkem proti kvasinkám (můžete ji koupit v lékárně).

  • Pálení žáhy

    Pálení žáhy
    Autor: Shutterstock.com
    Těžkosti se spouštějí přehřátím žaludku, tzv. ohněm v žaludku. Za pálení žáhy může mimo jiné stres, špatná strava, málo spánku…

    Tip:

    Ne každý žaludek snese mléko a jogurty, zvlášť během chladných měsíců. Je-li to váš případ, omezte mléčné potraviny. Kromě toho se vzdejte kávy a raději zvolte zelený čaj. Dobrá je i teplá převařená voda. Pokud vás žaludek bolí, pomáhá vývar ze slzovky obecné nebo heřmánku.

Autor: Blanka Kubíčková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...