Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Domácí masáže: Návod krok za krokem, jak zádům ulevit a partnerovi neublížit

  • Domácí masáže nemusí být nebezpečné, když se naučíte, jak správně na ně.
    3. prosince 2015 | 06:00

    Po práci přicházíte unavená a utahaná, že byste za masáž dala cokoli? Máme nápad! Pomoci vám totiž můžou i partner nebo dospělé děti. Víme, jak vám mohou uvolnit ztuhlé svaly v klidu domova. A to je nabídka, která se neodmítá.

  • Proč nás bolí záda?

    Video se připravuje ...
    Odbornice radí, jak správně doma masírovat záda. • VIDEO: Blanka Kubíčková
    Je jasné, že záda vás bolí především z jednostranného pohybu – moc sedíte nebo dlouho stojíte. „Většina lidí má sedavé zaměstnání nebo pracuje s počítačem, a nejvíce tak přetěžuje trapézové svaly,“ uvádí fyzioterapeutka Dagmar Jindrová z Bomton Spa & Wellness. Tu jsme požádali, aby prozradila, jak od takových potíží ulevit laickým způsobem. Podívejte se na naše video.
  • Ublížit si nemůžete

    Fetiš
    Autor: shutterstock
    Důležité je vědět, že pokud vám budou hmaty prováděny s citem, není to nebezpečné a podle odbornice vám nikdo takto ublížit nemůže. Proto nemusí mít „váš domácí masér” obavy a pěkně vám může znavené tělo osvěžit… A vy pak třeba na oplátku zase jemu. Začínejte vleže, ať si masírovaný nejdříve odpočine a vydechne. Pak pokračujte masáží vsedě.
  • Masáž vleže

    Masáž
    Autor: Shutterstock.com
    „Při masáži je vhodné kroužkování prsty, patkou nebo hranou ruky,” radí Dagmar Jindrová. „Kromě trapézových svalů se pak můžete vydat ke svalům podél páteře. Pomalu a postupně zespoda nahoru. Krouživými pohyby na jednu stranu, pak podél druhé strany, pak vykloníte lopatku a pojedete příjemným pohybem podél ní. Stejně to samé pojedete na druhou stranu.“

    „Další hmat je: ruka vedle ruky a sjíždí kolem hýždí. U domácích masáží můžete zajet níž, protože právě tam mohou vznikat potíže s bederní páteří. Upínají se tam svaly, kterými – když je masáží uvolníte – uvolní se napětí, a tedy i povolí bolest.”

  • Masáž vsedě

    Masáž
    Autor: Shutterstock.com
    Postupujte po hraně trapézového svalu – od jeho úponu směrem k ramennímu kloubu. Provádějte to hladkým tahem – oběma rukama současně. Krouživým pohybem asi ve dvou řadách. Způsob je takový, že jde o dostředivé hmaty prováděné směrem k srdci.
  • Jaké jsou účinky masáže na celé tělo?

    Po masáži budete jako znovuzrozená
    Autor: shutterstock.com

    1. Regenerace celého organismu – pokud masáž bude probíhat aspoň 20 minut, účinky se dostaví!
    2. Blahodárně masáže působí na vaši mysl a emoce.
    3. Nahromaděné napětí v těle se postupně uvolňuje.
    4. Napomáhá lepšímu okysličování krve.
    5. Další účinek je reflexní: pod kůží je mnoho receptorů, které prostřednictvím centrální nervové soustavy přinášejí podněty do mozku. Což laicky znamená, že vám to bude i lépe „pálit”.

     

     

     

     

Autor: bla
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...