Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trápí vás únava, nevolnost a časté močení? Může jít o počínající selhání ledvin. Jděte k lékaři!

  • Bolest zad je pouze jedním z příznaků nemoci ledvin, a rozhodně ne tím nejčastějším.
    30. listopadu 2015 | 06:00

    Máte vysoký krevní tlak, cukrovku nebo je vám víc než pětašedesát? Pak vám hrozí riziko onemocnění ledvin více než ostatním. Pokud jste ani jednou neřekli ano, neznamená to, že se o zdraví těchto orgánů nemusíte starat. Jste si jisti, že jsou vaše ledviny v pořádku? I při sebemenší pochybnosti si totiž až do 4. prosince můžete nechat udělat zdarma vyšetření z krve.

  • Změny na záchodě

    Pokud se vám chce často na záchod, může to značit onemocnění ledvin.
    Autor: Shutterstock.com
    Častým příznakem, který ale nemusíte postřehnout, pokud se na něj nebudete soustředit,  jsou změny ve vaší moči. Hlavně to, že najednou chodíte častěji než dříve. Tomu totiž lze přikládat mnoho významů. Zbystřete ale, pokud vás to vyruší během dne víckrát, než jste zvyklí, hlavně v noci. Při onemocnění ledvin bývá také moč tmavší než normálně. 

    To je jedním z prvních příznaků nemoci, neberte to na lehkou váhu. Dalšími znaky spojenými s vylučováním jsou krev v moči nebo pěnění moči. To je způsobeno vyplavováním bílkovin z těla, což odkazuje na špatnou funkci ledvin. 

  • Otoky na těle

    Otoky se mohou objevit i pod očima.
    Autor: shutterstock.com
    Ledviny fungují jako taková čistička našeho těla. Vyplavují z něj totiž toxiny a přebytečnou vodu. A v případě, kdy je s nimi něco v nepořádku, tuto funkci úplně nezvládají. A tak může člověk pozorovat, že mu jsou najednou menší prstýnky na rukou, kotníky nejsou pomalu vidět nebo je v obličeji nějaký "odulý". To není tím, že by se mu v podkoží hromadil tuk, ale protože je zavodněný, tělo si s tím nedokáže poradit. 
  • Extrémní únava

    únava
    Autor: Shutterstock.com
    Jasně, každý z nás je někdy unavený, zvláště v tomto období, kdy je po většinu dne tma a vstávání nám činí nadlidský problém. Ale v případě, kdy máte nemocné ledviny, poznáte, co je to skutečná únava. Ledviny totiž produkují hormon erytropoetin, který pomáhá červeným krvinkám roznášet po těle kyslík. Nedostatek funkčních červených krvinek pak vede k anémii, únavě a celkové slabosti. Anémie spojená s onemocněním ledvin také vyčerpává váš mozek natolik, že se mohou objevit závratě. 

  • Nevolnost

    Nevolnost bývá jedním z nejčastějších příznaků.
    Autor: Profimedia.cz
    Společně s extrémní únavou je jedním z nejčastějších příznaků také nevolnost, případně dokonce nechutenství. Pokud se ale člověk s příznaky dostane až do této fáze, lékaři většinou už jen konstatují selhání ledvin, ze kterého není cesty zpět. Pacient pak potřebuje dialýzu, která pracuje za orgány. V dnešní době naštěstí existuje taková léčba, při které může člověk nosit katetr, který filtruje krev, stále při sobě a k lékaři na prohlídku musí jednou měsíčně. 
  • Kožní vyrážky a svědění

    Pozor na změny na vaší kůži, které mohou signalizovat špatnou funkci ledvin.
    Autor: Shutterstock.com
    Protože ledviny nedokážou z těla vyplavovat všechny škodlivé látky, hromadí se postupně v krvi. Což způsobuje kožní vyrážky a svědění. Problém je, že tyto příznaky často lze zaměnit za ekzém nebo alergickou reakci. Přitom je to jeden ze symptomů selhávání ledvin. 
  • Kovová pachuť a pach amoniaku

    Při onemocnění ledvin je dech cítit po čpavku.
    Autor: Shutterstock.com
    Lidé s onemocněním ledvin často cítí v ústech takovou kovovou pachuť a dech jim zavání po čpavku. To proto, že při selhání ledvin se dostává močovina do krve. Ta se v ústech ve slinách mění na čpavek, který je posléze cítit. Sám člověk má v ústech pachuť kovu. 
  • Bolest v kříži

    Video se připravuje ...
    Profesor Vladimír Tesař nám řekl, jak chránit ledviny před onemocněním. • VIDEO: Adam Balažovič
    Jako jeden z příznaků se uvádí také bolest zad. Ale nelze na ni spoléhat, většina lidí ji totiž nemá. "Ledviny bolí pouze ve dvou případech. První je, když je blokován odtok moči, to je třeba případ ledvinové koliky. A pak tehdy, když je zvětšeno ledvinové pouzdro, protože to je jediná část ledvin, která bolí. To se děje třeba při ledvinových cystách," vysvětluje Vladimír Tesař, přednosta Kliniky nefrologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a podotýká, že na bolesti se tedy nelze spoléhat.
  • Jak se o ledviny starat?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Onemocnění ledvin přitom lze předejít prevencí. Důležitý je, samozřejmě, zdravý životní styl, do kterého nepatří přemíra soli, cukrů a živočišných bílkovin. Uškodit ledvinám můžou nedostatek minerálů nebo pití alkoholu a polykání některých analgetik. A co je vůbec nejhorší, je kombinace posledních dvou zmíněných rizik. Dlouho se mluvilo také o spojitosti mezi dostatkem tekutin a prevencí proti nemoci ledvin. Podle Vladimíra Tesaře se ale nikdy neprokázalo spojení mezi nadměrným příjmem tekutin a zdravotním stavem těchto orgánů. Proto úplně stačí, když člověk bude vody pít normálně.
  • Nechte se vyšetřit

    Autor: Profimedia.cz
    Pokud máte pochybnosti o zdraví svých ledvin nebo si jen chcete být jisti, můžete se nechat až do 4. prosince zdarma vyšetřit na všech pracovištích Synlab. Vyšetření provedou z krve a z moči, budete mít tedy jistotu, že nebude nic ponecháno náhodě. S výsledky vyšetření si pak zajdete za svým lékařem, který je s vámi probere. Kde všude se nacházejí odběrová místa, zjistíte zde.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...