Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Menstruace: Proč ji nejhůř snášíme ve čtyřiceti a co s tím?

  • Bolest hlavy, křeče v břiše, blbá nálada. Kdy jsou tyto příznaky PMS pro ženu nejhorší?
    28. listopadu 2015 | 06:00

    V každém věku to může být peklo. A to nejen samotná menstruace, ale i stavy, které jí předcházejí. Naše náladovost a protivnost, které PMS provázejí, jsou mnohdy horší pro okolí než pro ženy samotné, ty si pak užijí bolesti a krvácení. Jak je ale možné, že ve dvaceti je pro nás menstruace něčím sice nepříjemným, ale mnohem lépe zvladatelným než ve čtyřiceti? 

  • Proč vlastně býváme tak nesnesitelné?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Některé z nás to vnímají lépe, některé hůře. Nicméně premenstruačnímu syndromu, neboli PMS, se nevyhne žádná z nás. Můžou za to změny v hormonálních hladinách, souvisí to s regulačními cykly jednotlivých typů hormonů. "Obvykle se projevuje napětím v podbřišku, napětím v prsou, žena má kolikrát pocit, jako by zadržovala vodu. Žena mívá depresivní stavy, spíše takovou podrážděnost, nespavost," vysvětluje gynekoložka Blanka Vavřinková z První české lékařské společnosti. 

    Souvisí to s tím, že v druhé polovině cyklu je zvýšena hladina hormonu progesteronu, což naše tělo připravuje na přijetí oplodněného vajíčka. Pokud k tomu nedojde, dojde k poklesu všech hormonů, a následně tedy i k menstruaci. Dobrá zpráva ale je, že v první den menstruace se nám většinou uleví.

  • Když je vám dvacet

    Ve dvaceti vás budou nejvíce trápit bolestivé křeče.
    Autor: Shutterstock.com
    V tomto období budou vaším jediným problémem zřejmě křeče a bolesti břicha, které se během menstruace objevují. Později s věkem ale pomalu odezní. Mohou za to prostaglandiny, které zvyšují stahy děložní stěny. Během menstruace se tyto hormony vyplavují o něco více než během zbytku měsíce.

    Pokud se chcete křečí zbavit, někteří lékaři doporučují vzít si hned v jejich začátcích léky na bolest. Než se ale každý měsíc cpát zbytečně analgetiky, co takhle vyzkoušet bylinky? Na křeče jsou nejlepší kontryhel, který pomůže i od dalších gynekologických problémů, jako jsou nepravidelná menstruace nebo časté záněty, heřmánek nebo mateřídouška, které zmírňují křečové stahy.

  • Když je vám třicet

    Po porodu se bolesti zmírní.
    Autor: Shutterstock
    Pokud máte po porodu, může trvat klidně i půl roku, než se vrátí váš cyklus do stejných kolejí, v jakých byl před početím. To, že nemenstruujete, ale neznamená, že byste nemohla otěhotnět, proto se i během tohoto období chraňte, pokud netoužíte po dalším potomkovi. Nebyla byste totiž první ani poslední, která během prvního půlroku otěhotní. 

    Po porodu také přichází ta dobrá zpráva, a to ta, že bolestivé křeče při menstruaci budou pomalu odeznívat. Před čtyřicítkou, nejčastěji mezi pětatřicátým a čtyřicátým rokem života, se začne cyklus obvykle prodlužovat, klidně až na třicet dnů. Můžete za to děkovat vaší s věkem se snižující plodnosti. Otázka je, jestli je proč děkovat. 

  • Když je vám čtyřicet

    Nejhorší PMS je kolem čtyřicítky. O slovo se totiž začíná hlásit menopauza.
    Autor: Shutterstock.com
    Žena se kolem čtyřicítky většinou ocitá na vrcholu své kariéry i ostatních životních úspěchů a vlastně není důvod, proč propadat trudomyslnosti kvůli věku. Ovšem tyto stavy blbé nálady a rozmrzelosti se nám dějí čím dál častěji. Hlavně těch pár dnů před menstruací, během PMS, se z některých, jinak roztomilých a okouzlujících dam stávají sedmihlavé saně. 

    Můžou za to ustupující hormony a blížící se menopauza. Samozřejmě neznamená to, že jen co sfouknete na dortu čtyřicet svíček, stanete se náladovou a do klimakteria to bude, co by kamenem dohodil – každá žena to má jinak, ale po pětačtyřicátém roce byste měla brát v úvahu to, že i vám se to jednou stane. 

    Na podrážděnost a PMS stavy, které neprospívají vám ani vašemu okolí, je dobré dát si něco "na uklidnění". Zapomeňte ale na léky, mnohem lepší je pupalka obecná, konkrétně olej z ní. Ten pomůže od podrážděnosti i fyzických problémů spojených s nepříjemným PMS.

  • Když je vám padesát a více

    V padesáti už budete mít od bolestivé menstruace pokoj.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud je to už více než rok, co jste měla poslední menstruaci, můžete si pogratulovat, oficiálně jste v menopauze! I když na tom někteří nevidí nic pozitivního, uvědomte si, že už máte za sebou všechny ty křeče, bolesti, nečekané menstruace a podobně. Ušetříte také po letech za antikoncepci, pokud tedy máte stálého partnera. Pokud ne, tak na sexuálně přenosné nemoci se menopauza nevztahuje.

    Při menopauze ale přijdete také o část estrogenů, a tak se může stát, že to při sexu bude trochu "drhnout". Není důvod z toho dělat tragédii, stačí použít lubrikační gel. Rozhodně se to nesnažte lámat přes  koleno, mohla byste si akorát ublížit. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...