Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rakovina čípku: Nebezpečné viry v sobě má většina žen. Proč je důležité chodit na kontroly?

  • Lucie Bittalová podceňovala preventivní prohlídky. A tak se při své nemoci snažila alespoň pomoci ostatním ženám.
    27. listopadu 2015 | 06:00

    V posledních dnech zasáhl – zvláště ženskou – společnost odchod Lucie Bittalové, která zemřela v sedmadvaceti letech na rakovinu děložního čípku. Nemoc odhalila příliš pozdě, protože nechodila na prohlídky. Přitom tento druh rakoviny hrozí mnohým ženám, protože se může vyvinout z HPV virů, které v sobě nosí 85 procent žen. Je tedy nutné se bát? 

  • Co jsou to HPV viry?

    Video se připravuje ...
    Proč HPV viry trápí nejčastěji mladé ženy? • VIDEO: Adam Balažovič
    Rakovina děložního čípku je v podstatě jediný druh karcinomu, který můžeme od někoho chytit. Konkrétně od svého sexuálního partnera. Vzniká z HPV virů, které jsou přenosné při nechráněném pohlavním styku. Ovšem to, že vám lékař oznámí, že se ve vás zakořenily HPV viry, neboli Human Papillomavirus, ještě neznamená tragédii. Tragédie to může být ve chvíli, kdy se s nimi tělo nedokáže samo vypořádat a ony "se probují" až do předrakovinotvorného stadia. Ani to ještě ale není konec světa. Ten může pro jednotlivce nastat ve chvíli, kdy podcení prevenci a neodhalí případné riziko včas. 
  • Kdo je nejohroženější skupinou?

    Sledujte pozorně, co se vám děje mezi nohama.
    Autor: Profimedia.cz
    Nejčastěji slyší v ordinaci diagnózu HPV virů mladé ženy. Není příliš těžké se domyslet, čím to je. Ženy kolem dvacítky zpravidla častěji střídají partnery a ne vždy úplně spoléhají na bariérovou ochranu. Kromě toho mezi patnáctým a zhruba pětadvacátým rokem mají v sobě nejvíce přístupných zón, na které Human Papillomavirus cílí. Dnes už je mnoha studiemi dokázáno, že to potká zhruba 85 procent žen do třiceti let, které nemají stálé partnery.

    "Drtivá většina se ale do té třicítky dokáže virů sama zbavit, bez jakéhokoliv cizího přičinění. A pouze u malé části – nevíme proč, i když roli tam hraje i kouření – se rozjede ten přednádorový stav," vysvětluje Lukáš Rob, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK. Větší problém nastává u starších žen po té třicítce – kolem čtyřicítky – kdy tělo není schopno se viru samo zbavit. Riziko se pak zvyšuje. 

  • Jak může lékař odhalit, že jsem infikovaná?

    HPV viry jsou sexuálně přenosné, i proto byste se tedy měla chránit.
    Autor: profimedia.cz
    A právě kvůli tomu, že se liší schopnost těla v různém věku se s virem vypořádat, liší se i screening. Zatímco u žen do třiceti let by se testy na HPV ani neměly dělat a postačí cytologie, u těch starších je to už potřeba. "My potřebujeme chytit ty ženy, které se viru nedokážou zbavit samy, ne tam, kde je ta infekce přechodná. Pak by to bylo zbytečně drahé, a navíc ty zákroky jsou poměrně náročné," osvětluje Rob. 

    Při cytologii je ženě odebrán vzorek povrchu děložního čípku, ze kterého lze vyčíst změny, zatímco u testů na HPV se odhaluje to, zda jsou viry v těle přítomny. Kdyby se prováděly i u mladších žen, ve většině případů by vyšly pozitivně. Což, jak už víme, v mladém věku ještě nemusí nic znamenat. Ale pokud se u starších žen potvrdí přítomnost virů, je zde větší riziko přednádorových či nádorových změn. 

  • Co znamená předrakovinotvorný stav?

    To, že v sobě máte HPV viry ještě neznamená konec světa.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vám ale lékař potvrdí přítomnost předrakovinotvorného stavu, měla byste zbystřit, ale ještě pořád to není vstupenka na onkologii. Tuto situaci lze ještě rozdělit na tři stadia: nízké riziko, střední a vysoké. To se dále dělí na vysoké a nízké. "U mladých žen v případě nízkých čekáme, protože většina i těch prekancerózních stavů se může změnit v normální nález. Správně by se měly ošetřovat u těch žen, které ještě mají v plánu mateřství, pouze ty vysoké," uklidňuje přednosta.

    Na druhé straně je u starších žen přístup trochu odlišný. Ve světě se všeobecně liší názory na to, jak v takové situaci postupovat. Například ve Finsku se u žen, které již splnily fertilitu, operují i ta nízká rizika vzniku rakoviny. 

  • Jaká je léčba?

    Video se připravuje ...
    Jak se léčí předrakovinotvorné stavy? • VIDEO: Adam Balažovič
    Když se ale Human Papillomavirus dostane až do fáze předrakovinotvorného nálezu a lékař usoudí, že je potřeba zakročit, nemusíte se ničeho bát. Čeká vás konizace, při které dochází k odstranění poškozené tkáně děložního čípku. Zákrok trvá pár minut a provádí se buď v celkové anestezii, nebo lokální. Častěji se ale volí první přístup, protože žena je více v klidu. Hlavním principem je ale seříznout část děložního hrdla co nejšetrněji.

    Každý rok se v naší republice udělá přes deset tisíc těchto zákroků. A věřte, že se neprovádějí jen tak, protože by lékaři zrovna neměli něco lepšího na práci. Pokud to neohrozí pacientku, snaží se zákroku vyhnout. "Opakované konizace nebo hluboké konizace mohou být do budoucna rizikem kvůli předčasnému porodu," varuje Lukáš Rob. 

  • Existuje účinná prevence?

    Účinnou prevencí proti rakovině děložního čípku jsou očkování a pravidelné prohlídky u gynekologa.
    Autor: Profimedia.cz
    Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK uvádí, že nejúčinnější prevencí je očkování, které je nyní hrazeno pojišťovnou. Byť se doporučuje u dívek, které ještě nezačaly s aktivním sexuálním životem, ani v pozdějším věku prý není od věci. "Jestliže máte infekci, pak vám očkování nepomůže. Pomůže vám ale, abyste virus nemohla znovu dostat od jiného partnera," vysvětluje lékař.

    Další prevence se odvíjí i od vašeho sexuálního života. Čím méně budete střídat partnery, tím menšímu riziku se vystavujete. Někdy se také hovoří o tom, že pokud už žena v sobě virus má, je dobré co nejdříve otěhotnět. "Když o tom víme, tak aby se nemusela provádět ihned konizace, mnohdy ženu sledujeme a doporučíme jí třeba to, aby si pořídila miminko. Je pravda, že hojení po porodu může vyvolat u lehčích nálezů regresi. Neplatí to ale všeobecně," uzavírá Rob.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...