Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tradiční tibetská medicína řeší, na rozdíl od té západní, příčiny nemocí, nikoliv důsledky

Východní medicína je chápána jako rovnováha tří úrovní lidského těla – úrovně fyzické, mentální a energetické.
25. listopadu 2015 | 06:00

Tradiční tibetská medicína, podobně jako jiná odvětví východní medicíny, považuje za hlavní příčinu řady nemocí naši psychiku, neboli mysl. Proto je součástí léčby i hledání vnitřní vyrovnanosti a štěstí.

Zdraví je v tibetské medicíně chápáno jako rovnováha tří úrovní lidského těla – úrovně fyzické, mentální a energetické. Nejlepší pro zdraví každého z nás je pak případné nerovnováze předcházet vhodnou stravou a životním stylem. Pokud již nerovnováha dospěla do akutní fáze a projeví se na fyzické úrovni nemocí, stanoví lékař tibetské medicíny léčbu, která tuto rovnováhu navrátí.

Pohled na nemoc

Anastazja Holečko je předsedkyní a lékařkou Akademie tradiční tibetské medicíny.
Autor: archiv redakce
Zklamání z přístupu západní medicíny donutilo lékařku Anastazju Holečko hledat, jak by svým pacientům mohla pomáhat lépe. Již za studií lékařské fakulty na univerzitě v polské Lodži ji oslovila celistvost tibetské medicíny a začala ji souběžně studovat v Itálii přímo u tibetských lékařů. Stáže absolvovala v Tibetu, v regionu Amdo, a v indické Dharamsale. Po ukončení studia v Polsku nastoupila  ve Fakultní nemocnici Motol a rok tam pracovala. Dnes působí v Centru Celý člověk a tibetskou medicínu používá jako nezbytný doplněk nejlepší cesty ke zdraví. Je předsedkyní a lékařkou Akademie tradiční tibetské medicíny a vede její pobočky v České republice a v Polsku.

Západní medicína řeší pouze důsledky, ne příčinu

Ajurvéda je prý zaručenou cestou k dlouhověkosti. Vyzkoušejte ji i vy!
Autor: Profimedia.cz
"Představte si to takto: semínkem nemoci může být nějaká negativní emoce, například hodně hněvu. Když semínko zaléváme a přihnojujeme, roste. Příznivé podmínky pro růst nemoci zajistíme třeba tím, že špatně jíme, málo spíme, prožíváme stále stres. Postupně, jak další vlivy působí, rovnováha těla se více a více narušuje, až se to projeví na fyzické úrovni – propuknou třeba potíže s játry nebo se žlučníkem," říká Anastazja Holečko.

Podle ní ale na rozdíl od tibetské medicíny řeší ta západní především následky, nikoliv příčiny nemocí. Dokáže přesně popsat, jak probíhají při stresu chemické reakce v těle a jak to může narušit činnost orgánů, tolik ale už neřeší, jak odstranit stres samotný. Já vidím cestu v dobré kombinaci obou praxí – východní i západní.

Více o východní medicíně se dočtete v příloze prosincového čísla Blesk Zdraví, které nyní vychází. 

Titulka Blesk Zdraví prosinec
Autor: archiv redakce

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...