Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Lucie bojovala proti rakovině a sama na ni zemřela. Už jste volala svému gynekologovi?

Lucie Bittalová rozjela po onemocnění rakovinou děložního čípku kampaň za prevenci s názvem Měsíc raka. Svůj boj s rakovinou však prohrála.
23. listopadu 2015 | 10:48

Jedni jí nemohli přijít na jméno, druzí ji obdivovali. Teď Lucie Bittalová, která se snažila varovat před zanedbáváním návštěv u gynekologa, zemřela. Zabila ji rakovina děložního čípku – nejspíše kvůli tomu, že s potížemi přišla k lékaři pozdě a nemoc už příliš pokročila. Poslední rok života věnovala tomu, aby ostatní ženy včas přiměla k preventivním prohlídkám, které by jí byly mohly zachránit život. Stála za kampaní Měsíc raka. Její vzkaz je jasný: "Zvedněte telefon a objednejte se na kontrolu!"

Už jste letos byla na preventivní kontrole u gynekologa? Ne? Že už je to pár let, co jste seděla na tom nepříjemném křesle, dívala se do stropu a snažila se myslet na něco příjemného? Tak to se nemáte čím chlubit, spíše naopak. 

Zatímco vzpomínáte na to, jak vlastně váš gynekolog vypadá, se ve vás může vesele vyvíjet rakovina. Řeč je o karcinomu děložního čípku, který postihuje i mladé ženy. Pokud přijdou včas, dá se dobře léčit, pokud ne, může je nemoc zabít. Proto zdravotní pojišťovny hradí jednou za rok cytologii děložního čípku, která dokáže nemoc včas odhalit. 

"Do třiceti let, pokud mají více než jednoho partnera, se s HPV viry potká téměř 80 procent všech žen," varuje Lukáš Rob, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK. Což samo o sobě ještě není taková katastrofa, protože organismus se většinou dokáže s nákazou virem HPV poprat sám, aniž by musel zasahovat lékař.

Pár nešťastných

Víte, jak by měla správně vypadat vaše zdravá vagína?
Autor: Shutterstock.com
Jenže vždycky to nedokáže. Buňky čípku se mohou začít měnit kdykoliv, ve dvaceti stejně jako v padesáti. Po třicítce přitom stoupá riziko, že tělo samo už nákazu neporazí. U určitého procenta žen, které v sobě papillomavirus mají, se může rozjet přednádorový stav. "Stále ještě nevíme, proč se u té malé části žen tyto předrakovinové stavy začnou projevovat, ale do určité míry je v tom kouření," varuje Rob. 

Kolik jich bylo v posteli?

Samotný přednádorový stav ale není ještě nic tragického, pokud se na něj přijde včas. Poškozená část děložního čípku se odstraní se všemi rizikovými viry, které se na něm usadily. Zákroku se říká konizace a není to nic drastického. Trvá pouze pár minut a provádí se buď v lokální, nebo celkové anestezii. 

Rakovina děložního čípku je nakažlivá, ale zároveň to zvyšuje možnosti prevence. V prvé řadě je to sexuální život držený na uzdě. Protože i počet partnerů, kteří prošli vaší ložnicí, může mít negativní vliv na vaše zdraví v tomto směru. HPV viry jsou totiž přenosné, a tak je možné, že pokud ho v sobě máte, nakazil vás jeden z partnerů. Další možností je očkování.

Lucie Bittalová
Autor: Facebook
A pak zmíněné pravidelné gynekologické prohlídky. Každý rok jednou. Je to adekvátně dlouhá doba na to, aby lékař dokázal vypozorovat změny na děložním čípku a mohl vás případně více hlídat.

Taste své zbraně, dámy!

A právě tohle Lucie Bittalová podcenila. Když se u ní nemoc objevila, bylo už pozdě. Snažila se neklesnout na mysli a založila Měsíc raka. Rok se s rakovinou prala, až nakonec prohrála. A právě tenhle příběh by nás měl varovat. Taste zbraně, které máte: tedy telefon, číslo na gynekologa a omluvenku v práci, že si musíte odskočit na prohlídku. Jak říkala Lucie – "nebuďte blbá".

Video se připravuje ...