Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chybí vám vitamin D? Kromě únavy riskujete také rakovinu!

  • Osmdesát procent vitaminu D si tělo tvoří samo za pomoci slunečních paprsků. Proto se snažte i v tomto období chodit ven.
    21. listopadu 2015 | 06:00

    Vitamin D získáváme především tak, že si jej sami vytváříme při pobytu na slunci. Abychom jej měli dost, stačí teoreticky každodenní dvacetiminutová procházka s odhalenou kůží, kterou slunci vystavíme. V chladné části roku je to ale leckdy nesplnitelný úkol.

  • Z čeho získáváme vitamin D?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    O vitaminu D se nejvíce mluví právě teď na podzim. Jeho množství, které tělo potřebuje, si totiž z 80 procent vytváříme sami v kůži poté, co ji ozáří sluneční paprsky, a z 20 procent jej přijímáme pestrou stravou. Jenže nejlepším zdrojem vitaminu D jsou mořské ryby, a těch zrovna moc nejíme. Kromě nich je tento vitamin obsažen hlavně v živočišné stravě, jako jsou rybí oleje, vejce, máslo, mléčné výrobky a játra. Rostlinná podoba vitaminu D je méně účinná. A pokud jde o potřebný pobyt na slunci, ten většina naší populace pobývající především pod střechami a ošetřující kůži prostředky s vysokými ochrannými faktory stěží splňuje v létě, natož v zimě, kdy je slunečných dnů málo.
  • Tři týdny a dost

    Vitamin D čerpejte ze slunce
    Autor: profimedia.cz
    Jelikož je vitamin D rozpustný v tucích, dokáže si lidské tělo vytvořit jeho rezervy. „Ty ale vydrží zhruba tři týdny, poté se již množství vitaminu D v krvi snižuje na polovinu,“ vysvětluje MUDr. Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu. „V listopadu jej už určitě máme málo a měli bychom jej do organismu dodávat formou doplňků stravy i obohacenými potravinami.“
  • Málo vitaminu

    Nedostatek vitaminu D nám bere sílu.
    Autor: Shutterstock.com
    Proč se bez „déčka“ neobejdeme? To, že hraje důležitou roli v kostním metabolismu a bez něj hrozí osteoporóza, se celkem ví. „Má ale řadu dalších nezastupitelných funkcí: působí na svalovou tkáň, takže jeho nedostatek vede ke snížení svalové síly. Podporuje imunitní reakce, brzdí autoimunitní procesy, snižuje náchylnost k infekcím. Stejně tak může nízká hladina vitaminu D negativně ovlivnit náladu, dokonce způsobit depresi,“ říká Mgr. Ivana Vrtalová z Alphega lékárny ve Frenštátu pod Radhoštěm.

    Výčet rizik z nedostatku vitaminu D ještě není u konce. Jeho chybění může mít za následek vznik některých nádorů, rozvoj vysokého krevního tlaku či srdeční selhání. Pacientům s lupenkou se díky užívání vitaminu D výrazně vylepšuje kůže. Existují studie, které prokazují, že bez dostatku vitaminu D se lidem kvůli vysokému riziku vzniku jednoho či více srdečně-cévních či metabolických onemocnění zkracuje život.

  • Kolik vitaminu potřebujeme?

    zima, žena, slunce
    Autor: Shutterstock
    Množství vitaminu se uvádí v takzvaných International Units – čili v mezinárodních jednotkách. „Doporučené denní dávky se liší podle věku, sluneční expozice, množství pigmentu v kůži a podle přidružených nemocí. U kojenců přísun vitaminu D kontroluje pediatr. U mladších osob je doporučená denní dávka 400 IU, u osob starších 800 IU,“ uvádí lékárnice Vrtalová.

    Předávkování vitaminem D je spíše výjimečné, a to při podávání dávek nad 2000 IU. Více ho je třeba v těhotenství, u pacientů trpících osteoporózou a také při alternativních způsobech stravování, jako jsou vegetariánství a veganství. Naopak opatrní by při užívání „déčka“ měli být pacienti s močovými kameny.

  • Vitamin D z lékárny

    Při nákupu vitaminu D v lékárně se poraďte, který přípravek zvolit.
    Autor: profimedia.cz
    Doplňky stravy s obsahem vitaminu D se mohou lišit jeho množstvím, lékovou formou nebo dalšími přidanými látkami. Lze je zakoupit v podobě tablet nebo kapek, samostatně nebo v kombinaci s látkami podporujícími imunitu, například s vitaminem C či se zinkem. Jindy je vitamin D kombinován s vápníkem, hořčíkem, manganem či mědí – ty podporují kostní metabolismus – nebo s dalšími v tucích rozpustnými vitaminy, jako je vitamin A. Případně je součástí multivitaminových preparátů. „Při výběru je ale vždycky nejlepší poradit se s lékárníkem, který doporučí to nejvhodnější,“ dodává magistra Vrtalová.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...