Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Problémy s klouby? Vyměňte staré bolavé za nové

20. listopadu 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Co si většina z nás představí při slovech náhrada kyčelního kloubu? Jistě jednu z nejnáročnějších operací, kterou zvládli jen ti vyvolení pod vedením primáře Sovy.

Do dnešní doby zůstává seriál jedním z hlavních zdrojů o vývoji ortopedie u nás. V důsledku toho přetrvává dojem, že se výměna kloubu týká jen starších ročníků. Stejně jako dojem, že přestože jsou pacienti po operaci zbaveni bolesti, se sportem a dalšími aktivitami se musí rozloučit. To naštěstí dnes neplatí. Dnešní ortopedie dokáže plnohodnotně a méně dramaticky nahradit velké i malé klouby. Právě náhrady velkých kloubů se čím dál více týkají nižších věkových kategorií. Pokrokem je, že některé výkony lze provádět ve svodné anestezii a v rámci jednodenní chirurgie. Pacient se po operaci může brzy vrátit k aktivnímu životu. Důležité je ovšem nejen provedení operace zkušeným lékařem, ale i kvalitní kloubní náhrada a včasná rehabilitace. Stáhněte si 10 osvědčených rehabilitačních cviků po operaci.

Autor: B. Braun Medical

Příčina bolavých kloubů

Každého z nás někdy bolelo koleno nebo kyčel. Pokud není bolest dlouhodobá, dá se přičíst zvýšené námaze a zatížení kloubu. V posledních měsících těhotenství je zažívá téměř každá žena. Pokud je ale bolest trvalá, bez předcházející námahy, začíná již po ránu a je obtížné kloub rozhýbat, může být důvodem artróza. Jedná se o poškození kloubní chrupavky a kosti z opotřebení. Kromě bolesti se projeví i omezením pohybu a otokem kloubu, v pokročilých stádiích jeho deformací. Artróza postihuje lidi přibližně od 50 let věku, ale potíže se objevují stále více i u mladších ročníků. Tím, jak se věk populace stále zvyšuje, kloubů postižených artrózou přibývá. Uplatňuje se i vliv dědičnosti a je třeba vědět, že ženy bývají postiženy častěji.

Autor: B. Braun Medical

Rizikové faktory: nadváha a úrazy

Přirozené stárnutí chrupavky a její změny však nejsou jedinou příčinou. Klouby, hlavně kolena, trpí také kvůli nadváze. Jejich větší opotřebení přináší i vrcholový a intenzivně prováděný rekreační sport – squash, tenis, fotbal – a jednostranné přetěžování při těžké fyzické práci. Styl života, jakým žijeme a užíváme si jeho radostí, s sebou přináší i častější úrazy. Kritické jsou pády na lyžích, kolečkových bruslích, kole i pády jako takové vůbec, o úrazech při dopravních nehodách nemluvě. Poslední skupinou postižených jsou lidé s chronickými záněty kloubů, pacienti po ortopedických výkonech, například po odstranění menisků, a nemocní s chorobami látkové výměny.

Jak vyzrát na bolest?

Bolest kloubů známe téměř všichni, každý má jiný způsob, jak ji řešit. Hrdinové bolest, statečně skrývají, dokud to jde. Entuziasté sáhnou nejspíš po kloubní výživě, alternativci jsou schopni spolykat kilogramy želatinových medvídků a ostatní stejné množství léků na bolest. Dlouhodobé přehlížení a podceňování potíží však vede k ještě většímu poškození kloubu a projevům nežádoucích účinků léků na bolest. Pokud vás trápí bolest kloubů, rozhodně neváhejte s návštěvou specialisty, který určí příčinu bolesti a doporučí vhodnou léčbu. Obávat se nemusíte ani operace. Chcete-li vědět, co vás před a po operaci čeká, stáhněte si praktickou příručku pro pacienty. Někteří lékaři sice nemají příliš v lásce pacienty „poučené“ internetem, přesto se shodnou, že informovaný pacient partner, se kterým se lépe jedná, a snadněji se mu vysvětlují léčebné postupy. Pokud se chcete dozvědět o operacích kloubů více, navštivte sekci Klouby na stránkách Lepší péče.cz.

Video se připravuje ...